Menu
Ajax doet plicht tegen Excelsior

Ajax doet plicht tegen Excelsior

Ajax heeft de competitie zondag hervat met een doelpuntrijke overwinning (1-4) op Excelsior. Na midweekse voetbalverplichtingen in Europa of het bekertoernooi morsten de Ajacieden in het verleden meer dan eens punten. In Stadion Woudestein werd aan die nare gewoonte een einde gemaakt.

Van Manchester United naar Excelsior en van imposant Old Trafford naar intiem Woudestein. Het was vooraf interessant te zien hoe Ajax de overgang van UEFA Europa League naar Eredivisie zou verteren. Met de 2-1 zege op de Mancunians wonnen de Ajacieden donderdag in elk geval vertrouwen. Als de Amsterdammers de lunchwedstrijd (de laatste vijf Ajax-duels met de aftraptijdtijd 12:30 uur eindigden vier keer in een nederlaag en een keer in een gelijkspel) tegen Excelsior zouden winnen, kon de concurrentie in een zetel worden gevolgd. Met de duels PSV – Feyenoord en AZ – sc Heerenveen later op de middag gloorde een nieuwe kans om als winnaar uit deze speelronde te komen.

,,Ik denk dat deze wedstrijd moeilijker is dan die tegen Manchester United’’, liet Frank de Boer vooraf optekenen. De coach van Ajax verwees daarbij onder meer naar het kleinere veld – het kleinste in de Eredivisie – en het kunstgras. Klein voordeel leek de afwezigheid van de geschorste Excelsior-routiniers Leen van Steensel en Joost Broerse. ,,Het zijn andere omstandigheden. Alles hangt af van de inzet. Als die goed is gaan we met drie punten naar huis.’’ De spelers pakten die boodschap uiteindelijk goed op. In eenzelfde samenstelling als waarmee Ajax in Manchester begon, met ditmaal wel de herstelde Dimitry Bulykin en Theo Janssen op de bank, was er aan inzet geen gebrek.

Net als tegen Manchester United scoorde Aras Özbiliz ook tegen Excelsior. Net als tegen Manchester United scoorde Aras Özbiliz ook tegen Excelsior.

De reeks kansen en mogelijkheden die het veldoverwicht opleverde werd na 22 minuten bekroond door Aras Özbiliz. De rechtsbuiten nam een fijne voorzet van Ricardo van Rhijn direct op zijn linkerslof: 0-1. Dezelfde Van Rhijn speelde vier minuten later een minder vleiende hoofdrol toen hij Tim Vincken aantikte, waarna scheidsrechter Pol van Boekel het vederlichte contact bestrafte met een penalty. Excelsior-aanvoerder Edwin de Graaf zag zijn trap van elf meter gekeerd door Kenneth Vermeer. De gasten ontkwamen iets later aan een nieuwe penalty toen spits Rangelo Janga (te) gretig ging liggen na vermeend contact met Vermeer. Van Boekel bestrafte deze actie met geel voor de aanvaller.

,,De bal reageert toch anders op deze ondergrond’’, merkte De Boer na afloop op, toen hij terugblikte op onder meer de twee penaltymomenten. ,,Het is bijvoorbeeld lastig om de bal op dit veld de juiste snelheid mee te geven of de snelheid in te schatten. Daardoor kom je in hachelijke situaties terecht. Excelsior anticipeerde daar beter op.’’

Ajax leek de klus tegen de Kralingers al voor de rust te klaren. Uit een corner van Christian Eriksen kopte Siem de Jong in de slotseconden van de eerste helft feilloos raak. Met de 0-2 voorsprong bij rust leek de Ajacieden weinig meer te kunnen gebeuren. Mits dezelfde inzet werd getoond en het spel geconcentreerd bleef. De klus bleek nog niet geklaard. Na Rotterdams gevaar via Janga (kopbal) en Vincken (redding Vermeer) had Özbiliz zijn ploeg nóg een goede dienst kunnen bewijzen als hij zijn inzet van afstand niet op de lat had gewerkt. Toby Alderweireld zag zijn afstandsknal eindigen op de vuisten van keeper Wesley de Ruiter.

In plaats van een derde Ajax-treffer hervond de nummer laatst van de Eredivisie de aansluiting. Jurgen Mattheij kopte de 1-2 binnen uit een corner. Wat volgde was een angstige slotfase, waarin onnodig veel onrust sloop in het Ajax-spel. ,,In de eerste helft werd ons positiespel steeds beter’’, vervolgde De Boer. ,,Op het middenveld kwam telkens ook goed een man vrij. Na rust hadden we vooral bij de 1-2 attenter moeten zijn. Je weet dat Koppers geblesseerd is en iemand zijn man moet dekken. Zuur als dan juist Koppers’ tegenstander Mattheij kan scoren.’’

Met Ismaïl Aissati als invaller voor de geblesseerd afgehaakte Koppers en Lorenzo Ebecilio voor Nicolás Lodeiro, moest de drie punten definitief worden veiliggesteld. Later kwam ook André Ooijer (voor Özbiliz) de Amsterdamse defensie versterken. In de slotminuten volgde de finale afrekening. Nadat Ebecilio de voorzet van Eriksen maar net miste, rondde De Jong een vrijwel identieke voorzet van de Deen wél vlekkeloos af. De Jong schoot de 1-3 binnen. De treffer was ook een compliment voor het sterk spelende middenveld van Ajax. In de blessuretijd liep Jan Vertonghen kinderlijk eenvoudig dwars door het verdedigingshart van Excelsior. De aanvoerder rondde zijn actie af met een bekeken schot in de rechterhoek.

Met de 1-4 deed Ajax ook goede zaken voor het doelsaldo. ,,Na de 1-2 zijn we niet meer in de problemen geweest’’, besloot De Boer. ,,De ruimtes werden ook steeds groter. Uiteindelijk had de uitslag groter kunnen zijn. Maar na een zware wedstrijd tegen Manchester United ben ik hier tevreden mee.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Excelsior - Ajax en de reacties van Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Dico Koppers startte opnieuw als linksback. Dico Koppers startte opnieuw als linksback.
Ajax startte met dezelfde elf als tegen Manchester United. Nicolás Lodeiro stond daardoor in de spits. Ajax startte met dezelfde elf als tegen Manchester United. Nicolás Lodeiro stond daardoor in de spits.
Ricardo van Rhijn in actie op het kleinste veld van de Eredivisie. Ricardo van Rhijn in actie op het kleinste veld van de Eredivisie.
Aras Özbiliz zette Ajax halverwege de eerste helft op een 0-1 voorsprong. Aras Özbiliz zette Ajax halverwege de eerste helft op een 0-1 voorsprong.
Kenneth Vermeer stopte even later een strafschop van Excelsior. Kenneth Vermeer stopte even later een strafschop van Excelsior.
Aras Özbiliz in duel met Excelsior-verdediger Scheimann. Aras Özbiliz in duel met Excelsior-verdediger Scheimann.
Jan Vertonghen heerst in de lucht. Jan Vertonghen heerst in de lucht.
Siem de Jong scoorde twee keer tegen Excelsior. Siem de Jong scoorde twee keer tegen Excelsior.
Dico Koppers verliet voortijdig het veld met een enkelblessure. Dico Koppers verliet voortijdig het veld met een enkelblessure.
Frank de Boer zag Ajax uiteindelijk een moeizame zege behalen. Frank de Boer zag Ajax uiteindelijk een moeizame zege behalen.
Kopbal Toby Alderweireld voor het doel van Excelsior. Kopbal Toby Alderweireld voor het doel van Excelsior.
Schot Siem de Jong. Schot Siem de Jong.
Vreugde bij de man die zondagmiddag twee keer scoorde. Vreugde bij de man die zondagmiddag twee keer scoorde.
Ajax boekte uiteindelijk een 1-4 zege bij Excelsior. Ajax boekte uiteindelijk een 1-4 zege bij Excelsior.