Menu
Ajax doet prima zaken met uitoverwinning op NAC

Ajax doet prima zaken met uitoverwinning op NAC

Ajax had over geluk weinig te klagen tegen NAC Breda. De ploeg van trainer Danny Blind boog niet onder de Bredase druk, maar kwam een paar keer wel goed weg. Op het moment waarop de Ajacieden bijna onder de druk bezweken, bracht Markus Rosenberg de Amsterdammers op voorsprong. Wesley Sneijder stelde de zege uiteindelijk veilig.

De 1-0 kwam letterlijk uit de lucht vallen. Nadat NAC twee levensgrote kansen in rook had zien opgaan, bracht Wesley Sneijder in de tegenaanval Rosenberg in stelling. De Zweed rondde zijn rush naar het doel van Arno van Zwam even fraai als beheerst af: 0-1.

,,Na een matige start, kwamen we totaal onverdiend op voorsprong'', blikte coach Danny Blind realistisch terug. ,,Eerlijk gezegd begonnen we na twintig minuten pas te voetballen. De eerste helft was voor NAC.''
Vooral de laatste zin was tekenend voor het verloop van NAC - Ajax. Als bijvoorbeeld Anouar Diba (schot naast) en Julian Jenner (kopbal naast) het vizier scherper hadden staan, waren de Ajacieden minder makkelijk weggekomen uit Breda. Raar maar waar: de kansen die Pierre van Hooijdonk en Arne Slot lieten liggen, vormden uiteindelijk de inleiding op de Bredase nederlaag. Met dank aan de brille van verbindingsspeler Sneijder en het doelpunteninstinct van de sterk spelende Rosenberg.

Net als afgelopen week tegen Vitesse begon Ajax opnieuw met het spitsenkoppel Charisteas/Rosenberg. Vanaf de flanken sloten Nigel de Jong en Nourdin Boukhari voortdurend bij. Vooral de aanvallende impulsen van Wesley Sneijder stichtten meestal gevaar voor het doel van de thuisploeg.

NAC-coach Ton Lokhoff was naderhand vooral ontevreden over de manier waarop zijn ploeg de eerste tegengoal incasseerde. ,,Het was een lukrake bal naar voren'', mokte de oud-speler van de Noad Advendo Combinatie. ,,Mijn verdedigers stonden niet goed. Die fout mag je nooit maken, zeker niet tegen een ploeg als Ajax. De tweede helft vloeiden onze krachten weg. Voor Ajax hoefde het toen al niet meer.''

Wat het tweede bedrijf vooral opviel bij NAC, was de aanvallende onmacht. Het ontbrak de ploeg van Lokhoff simpelweg aan lef om een gelijkmaker te forceren. De inzetten van Tony Vidmar en oud-Ajacied David Mendes da Silva bleken spaarzame oplevingen vanuit het geelzwarte kamp. Tot een overwicht als in de eerste helft kwam het niet meer voor de Bredanaars. Blind schreef dat vooral op het conto van zijn ploeg. ,,Uiteindelijk hebben we de tweede helft heel georganiseerd en gedisciplineerd gevoetbald'', aldus de Ajax-coach. ,,We hebben weinig kansen weggegeven, maar zelf ook niet al te veel gecreƫerd. Op basis van de tweede helft was dit misschien wel een verdiende zege. Gezien de eerste helft was het niet verdiend.''

Wesley Sneijder maakte tien minuten voor tijd een einde aan alle onzekerheid door de 0-2 te scoren. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en tekende Rosenberg voor het voorwerk. De Zweed baande zich slalommend fraai een weg door de NAC-defensie. Via het been van Van Zwam belandde de bal voor de voeten van Sneijder. De international had weinig moeite om de bal in het lege doel te werken. Met de zege klimt Ajax op de ranglijst naar de vierde plaats.

Bekijk ook het fotoverslag van NAC-Ajax >>