Menu
Ajax doet prima zaken

Ajax doet prima zaken

Ajax heeft zondag goede zaken gedaan. De regerend landskampioen boekte op bezoek bij RKC Waalwijk een eenvoudige zege: 0-2. Niklas Moisander en Christian Eriksen scoorden beide Ajax-goals voor rust. Dankzij de zege heeft Ajax de tweede plaats weer een stukje steviger in handen.

Een week na het teleurstellende gelijkspel tegen Roda JC herpakte Ajax zich tegen RKC in de strijd om de titel. De twaalf punten die Frank de Boer zich in aanloop naar de topper tegen FC Twente wenste, kunnen weliswaar niet meer worden gehaald. Maar bij een goed resultaat tegen ADO Den Haag volgende week komt de teller alsnog op tien van de twaalf punten. En dankzij het puntenverlies van Twente (gelijkspel tegen Willem II) en Feyenoord (3-2-verlies bij PEC Zwolle) heeft Ajax inmiddels zelfs een gaatje van drie punten met beide concurrenten geslagen.

Het duel in Waalwijk zat ingeklemd tussen de dubbele confrontatie in de UEFA Europa League met Steaua Boekarest. Afgelopen donderdag boekte Ajax in de eigen ArenA een overtuigende 2-0-zege op de Roemenen. Donderdag wacht de return in Roemenië waar Ajax zich voor de achtste finales kan plaatsen.

Niklas Moisander viert zijn openingstreffer met Ricardo van Rhijn. Niklas Moisander viert zijn openingstreffer met Ricardo van Rhijn.

Zoals verwacht trad Ajax met een compleet andere voorhoede aan in vergelijking met de gewonnen wedstrijd tegen Steaua Boekarest. Jongelingen als Viktor Fischer, Isaac Cuenca en ook Kolbeinn Sigthórsson kregen vanwege het drukke programma rust in Waalwijk. Daardoor startte Siem de Jong in de spits, terwijl Jody Lukoki en Derk Boerrigter (ex-RKC) de flanken bezetten.

Kenneth Vermeer keerde terug onder de lat bij Ajax. De doelman viel afgelopen donderdag nog geblesseerd uit, maar was op tijd fit om zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie te keepen. Ook Niklas Moisander (200 competitieduels) en invaller Kolbeinn Sigthórsson (50) vierden een jubileum. Moisander fleurde zijn 200ste duel halverwege de eerste helft op met een doelpunt. De Fin schoot de bal van dichtbij binnen uit een hoekschop van Christian Eriksen.

Diezelfde Eriksen eiste vlak voor rust de hoofdrol voor zich op. Op schitterende wijze zette hij aan de linkerkant van het veld een solo op waarbij RKC-verdediger Michael Lamey en keeper Jeroen Zoet slechts figuranten waren. De afronding was vervolgens even mooi als beheerst, met een geplaatst schot mikte hij de bal precies in de hoek van het doel: 0-2.

Met de comfortabele voorsprong in de rug hoefde Ajax na rust aanvankelijk weinig meer te doen. Krachten sparen en heel blijven was het devies voor de tweede driekwartier, met de midweekse return tegen Steaua in het vooruitzicht. Toch slaagde Ajax er niet in om de wedstrijd rustig uit te spelen. Een strafschop van RKC betekende na een uur spelen het breekpunt. Want hoewel de slap ingeschoten penalty van Robert Braber door Ajax-keeper Vermeer werd gekeerd, kwam Ajax daarna niet meer aan voetballen toe. Dit tot teleurstelling van De Boer, die zag dat Ajax geen passend antwoord had op het opportunistische spel van RKC. ,,Er waren genoeg momenten om de bal rustig rond te spelen, maar dat hebben we niet gedaan. In het laatste halfuur maakten we vaak de verkeerde keuzes.”

Hoewel RKC in het laatste halfuur aanvallender ging spelen, kon de thuisploeg voorin absoluut geen vuist maken. Met slechts één goal uit de laatste zes wedstrijden, is hét probleem bij de Waalwijkers snel benoemd. Invaller Mart Lieder kreeg namens de thuisploeg nog wel een kans op de aansluitingstreffer, maar de aanvaller kon oog-in-oog met Vermeer niet gevaarlijk worden. De sluitpost hield zijn doel eenvoudig schoon. De Boer: ,,Al met al is dit een fantastisch weekend voor ons. We hebben drie punten, geen tegengoals en geen blessures. In weken met een dubbel programma komt dat bijzonder goed uit.”

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van RKC Waalwijk - Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Eriksen verdubbelde de voorsprong vijf minuten voor rust. Christian Eriksen verdubbelde de voorsprong vijf minuten voor rust.
De ontlading is groot bij Eriksen als hij zijn club op 0-2 heeft gebracht. De ontlading is groot bij Eriksen als hij zijn club op 0-2 heeft gebracht.
Ook dankzij het prima keeperswerk van Kenneth Vermeer, de doelman stopte onder meer een penalty, was de strijd al snel beslist in Waalwijk. Ook dankzij het prima keeperswerk van Kenneth Vermeer, de doelman stopte onder meer een penalty, was de strijd al snel beslist in Waalwijk.
Lasse Schöne toonde zich ook tegen RKC een stabiele factor binnen de Ajax-ploeg. Lasse Schöne toonde zich ook tegen RKC een stabiele factor binnen de Ajax-ploeg.
Jody Lukoki kon terugkijken op een degelijk optreden als rechtsbuiten. Jody Lukoki kon terugkijken op een degelijk optreden als rechtsbuiten.
De hoofdtrainer en zijn stafleden zagen hun Ajacieden rommelig afsluiten maar nooit écht in de problemen komen. De hoofdtrainer en zijn stafleden zagen hun Ajacieden rommelig afsluiten maar nooit écht in de problemen komen.
De voordelige voorsprong schonk De Boer de mogelijkheid om onder meer Thulani Serero en Mitchell Dijks in te zetten. De voordelige voorsprong schonk De Boer de mogelijkheid om onder meer Thulani Serero en Mitchell Dijks in te zetten.
Kolbeinn Sigthórsson werd in de laatste tien minuten nog ingebracht. Kolbeinn Sigthórsson werd in de laatste tien minuten nog ingebracht.
Mitchell Dijks maakte geen fouten tijdens zijn invalbeurt. Mitchell Dijks maakte geen fouten tijdens zijn invalbeurt.
Ook Ricardo van Rhijn presteerde stabiel op niveau vanaf zijn plek als rechtsback. Ook Ricardo van Rhijn presteerde stabiel op niveau vanaf zijn plek als rechtsback.
Michael Kinsbergen (Ajax' algemeen directeur) en Marc Overmars (directeur voetbalzaken) waren in Waalwijk aanwezig en zagen dat het goed was wat Ajax liet zien. De Amsterdamse club doet binnen en buiten de lijnen goede zaken. Michael Kinsbergen (Ajax' algemeen directeur) en Marc Overmars (directeur voetbalzaken) waren in Waalwijk aanwezig en zagen dat het goed was wat Ajax liet zien. De Amsterdamse club doet binnen en buiten de lijnen goede zaken.