Menu
Ajax doet wat het moet doen tegen Heracles

Ajax doet wat het moet doen tegen Heracles

Een wedstrijd boordevol spanning en smakelijke voetbalingrediënten leverde Ajax een 4-0 overwinning op Heracles Almelo op. In de sfeervolle én uitverkochte ArenA waren Siem de Jong en Marko Pantelic allebei tweemaal trefzeker. De ontknoping van het voetbaljaar 2009 – 2010 werd daarmee verplaatst naar zondag 2 mei.

Zelf volledig geconcentreerd Heracles Almelo verslaan, maar met een schuin oog ook de tussenstand van FC Twente - Feyenoord in de gaten houden. Het was Ajax - Heracles Almelo in een notendop. Om de achterstand op de koploper te consolideren moest natuurlijk allereerst ‘gewoon’ worden gewonnen van de Almeloërs. De strijd tussen de tukkers en de Rotterdammers in de Grolsch Veste was daarna pas belangrijk. Dat het duel in Enschede volop leefde bewezen de talloze radiootjes en de televisieschermen op de perstribune die onophoudelijk berichtten over de tussenstanden op de verschillende velden.

In de al wekenlang uitverkochte Amsterdam ArenA nam Siem de Jong zijn ploeg nadrukkelijk bij de hand. De aanvallende middenvelder bezorgde Ajax na twintig minuten een 1-0 voorsprong. De Jong kopte – hard en zuiver – raak na een mooie voorzet van Gregory van der Wiel. Om 14.50 uur was het nog de vraag hoe Twente zou reageren op het nieuws over de Ajax-voorsprong in Amsterdam. De tukkers zelf produceerden kort voor rust via Blaise N’Kufo pas hun openingstreffer. ,,We wisten dat Heracles vroeg wilde scoren. Ik was daarom extra blij dat Siem na 19 minuten en 58 seconden spelen, scoorde'', blikte Ajax-trainer Martin Jol na afloop terug. ,,En als je thuis voor komt, weet je dat een tegenstander het lastig krijgt in dit stadion. Desondanks beschikt Heracles over een goede ploeg.''

De Jong ontpopte zich tot een nóg scherpere scherpschutter dan bij het grote publiek al bekend was. Topscorer Luis Suarez bracht de bal met een leep boogje, over Martin Pieckenhagen heen, bij De Jong. De fijnbesnaarde middenvelder kopte vanuit een zeer lastige hoek opnieuw feilloos raak: 2-0. De Jong tekende daarmee en passant voor Ajax’ honderdste competitiedoelpunt in het seizoen 2009 – 2010. De ruststand bij de tukkers werd acht minuten later gelaten geïncasseerd door de dik vijftigduizend getrouwen in de zonnige ArenA.

Heracles Almelo kreeg kleine en enkele forsere kansen. Al in de openingsfase zag verdediger Mark Looms zijn doelpoging naast gaan. Nog in dezelfde minuut mikte oud-Ajacied Darl Douglas een nóg riantere mogelijkheid (vrije schietkans) ook naast. Marko Pantelic had zijn ploeg nog voor de rust aan een derde doelpunt kunnen, of eigenlijk moeten helpen. De panklare voorzet die Dennis Rommedahl vanaf rechts lanceerde, leek voor de Serviër een intikker. Omdat Pantelic te scherp mikte vloog de bal toch naast.

Siem de Jong wordt gefeliciteerd nadat hij Ajax op 1-0 heeft gebracht. Siem de Jong wordt gefeliciteerd nadat hij Ajax op 1-0 heeft gebracht.

Pantelic revancheerde zich na een klein uur spelen zelf voor zijn eerdere misser. En hoe. Net als rechterverdediger Van der Wiel trok ditmaal ook linksback Vurnon Anita mee ten aanval. Het passje van de kleine Ajacied werd met een subliem boogje over Pieckenhagen heen gelepeld door de spits. Pantelic hield zijn hoofd bewonderenswaardig koel tussen twee Heraclieden. Anita werd direct na zijn assist naar de kant gehaald, waarna Urby Emanuelson (hersteld van een enkelkwetsuur) het laatste halfuur uitspeelde.

Na de 101e Ajax-treffer in de Eredivisie bracht Pantelic vier minuten later ook de 102e op zijn naam. Uitblinker De Jong stond met een kopbal maar weer eens aan de basis van een Ajax-treffer. De inzet belandde uiteindelijk bij de Ajax-spits, die na zijn tweede poging raak schoot. De wissel Pantelic-Nicolás Lodeiro had vervolgens veel weg van een publiekswissel. Een eer waarop ook De Jong aanspraak op leek te kunnen maken op basis van zijn sterke spel én twee doelpunten. In plaats van een publiekswissel werd De Jong na het duel gehuldigd als Ajacied van de Wedstrijd.

,,We hebben het vandaag heel goed gedaan'', besloot Jol. ,,De uitslag had ook 7-0 of 8-0 kunnen zijn. Winnen was vandaag ook het enige dat we konden doen.''

Na de 2-0 zege van FC Twente op het zwakke Feyenoord blijft de spanning bewaard tot de allerlaatste speelronde, op 2 mei. Ajax bezoekt die zondag NEC, terwijl FC Twente zijn koploperschap mag verzilveren bij NAC. Ajax blijft optimaal druk zetten op de koploper. Het wordt, in mei, een ongetwijfeld hete en enerverende voetbalmiddag met als inzet de kampioensschaal. De dubbele ontmoeting om de KNVB beker, op 25 april en 6 mei, tussen Ajax en Feyenoord is daarbij een meer dan alleen smakelijk extraatje.

Bekijk de samenvatting van Ajax – Heracles Almelo en de reacties van de hoofdrolspelers later op Ajax TV.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl

Siem de Jong loopt Quansah voorbij. Siem de Jong loopt Quansah voorbij.
Gregory van der Wiel sprint weg met de bal aan zijn voeten. Gregory van der Wiel sprint weg met de bal aan zijn voeten.
Luis Suarez haalt hard uit. Luis Suarez haalt hard uit.
Eyong Enoh in een duel om de bal. Eyong Enoh in een duel om de bal.
Vurnon Anita in actie. Vurnon Anita in actie.
Marko Pantelic kwam twee keer tot scoren tegen Heracles. Marko Pantelic kwam twee keer tot scoren tegen Heracles.
Toby Alderweireld kopt net naast het doel. Toby Alderweireld kopt net naast het doel.
Pantelic in een duel. Pantelic in een duel.
Demy de Zeeuw kijkt naar eventuele openingen.

 

Christian Eriksen verving Enoh in de tweede helft. Christian Eriksen verving Enoh in de tweede helft.

 

Na de wedstrijd werd er afscheid genomen van George Ogararu. Zijn contract loopt dit seizoen af. Na de wedstrijd werd er afscheid genomen van George Ogararu. Zijn contract loopt dit seizoen af.