Menu
Ajax doet weer volop mee

Ajax doet weer volop mee

Ajax heeft tegen Celtic de eerste Champions League-zege van het seizoen geboekt. In de uitverkochte Amsterdam ArenA was de kampioen van Nederland met 1-0 te sterk voor de Schotse kampioen. Lasse Schöne maakte kort na rust de winnende treffer. Dankzij de zege heeft Ajax de laatste plaats in poule H verlaten. De tweede plek is nu zelfs in het vizier.

Een orkaan van geluid golfde er woensdagavond even na half elf door de ArenA. Een mix van blijdschap en opluchting gingen er door de lijven van fans en spelers. De overwinning op Celtic plaatste de uitgangspositie van Ajax ineens weer een stuk zonniger perspectief. Doordat FC Barcelona met 3-1 van AC Milan won, ligt de strijd om de tweede plaats weer helemaal open. Achter het al geplaatste Barcelona ontlopen nummer 2 Milan (5 punten) en nummer 3 Ajax (4 punten) elkaar slechts een punt. De ontmoeting op 11 december in Italië kan daardoor een heel interessante worden. Eerst wacht voor Ajax op 26 november nog de thuiswedstrijd tegen Barcelona. Milan gaat diezelfde avond bij het eveneens nog kansrijke Celtic op bezoek.

Frank de Boer: ,,Het kan een heel interessante laatste wedstrijd worden in Milaan. Maar eerst wacht de wedstrijd tegen Barcelona. Wellicht kunnen we tegen hen een goed resultaat halen. Dat zou een bonuspunt zijn. Ze zijn immers al gekwalificeerd, dus je weet nooit wat dat met een team doet. Wij hebben in ieder geval niets te verliezen. Maar Celtic doet uiteraard ook nog mee.”
De basisformatie van Ajax had een behoorlijke metamorfose ondergaan. De thuisploeg startte tegen Celtic in de opstelling zoals het zaterdagavond in de verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse was geëindigd. Dat betekende dat het basisteam op liefst zes posities gewijzigd was en Poulsen, Andersen en Fischer op de bank begonnen. Het leverde Boilesen, Klaassen en Schöne een basisplaats op. Aanvoerder De Jong stond in de spits terwijl Blind als controleur op het middenveld stond opgesteld.

Lasse Schöne schoot kort na rust de bevrijdende 1-0 binnen. Lasse Schöne schoot kort na rust de bevrijdende 1-0 binnen.

Met De Jong in de punt van de aanval hoopte Frank de Boer de voorste linie meer power te geven. In de laatste twee duels met RKC en Vitesse slaagde Ajax er immers niet in te scoren. Datzelfde gebrek aan productiviteit speelde Ajax twee weken eerder in Glasgow ook parten toen het overwicht niet in een zege kon worden omgezet. De 2-1 nederlaag zorgde er bovendien voor dat Ajax moest winnen om de kansen op Europese overwinning nog levend te houden. Opgeteld bij de nederlaag tegen Barcelona en het gelijkspel tegen AC Milan moest Ajax tegen Celtic de volle buit in de ArenA zien te houden.

Ondanks de nederlaag van twee weken geleden gaf het duel op Celtic Park Ajax vooraf genoeg aanknopingspunten. Celtic had dan wel gewonnen, maar de kansen voor de gastheer waren in de woorden van De Boer ‘op nog geen drie vingers’ te tellen. ‘We pakken ze in Amsterdam’ zei hij die avond dan ook vol vertrouwen in een onderonsje met de meegereisde fans in het uitvak. Een uitspraak die hij dinsdag nog maar eens herhaalde. Tel daar de dramatische uitreeks van Celtic in de Champions League (23 nederlagen in de voorgaande 25 duels) bij op en alle ingrediënten waren aanwezig voor een succesvolle avond.

In de eerste zorgden De Jong (kopbal) en Denswil (twee vrije trappen) voor het meeste gevaar. Met name de kopbal van De Jong in de zeventiende minuut had een beter lot verdiend. Uit een dito voorzet van Van Rhijn knikte hij de bal naar de grond. Celtic-doelman Forster voorkwam echter een doelpunt. Vlak voor rust dook Schöne ook nog even gevaarlijk voor het doel van de Schotten op, maar hij kon net niet bij de pass van Serero. De Boer: ,,We hebben een heel goede eerste helft gespeeld en waren vrijwel continu dreigend. We misten telkens net het laatste zetje. Het was dan ook wachten op het moment waarop de goal viel.”

Dat moment volgde kort na rust. Na een prachtige aanval over meerdere schijven schoot Schöne in de 51ste minuut de bevrijdende 1-0 binnen. Daarmee kreeg het team van De Boer loon naar werken. Tot dan toe was Celtic - op een uitbraak van Kayal na - nog geen moment gevaarlijk geweest. Enkele minuten na de openingstreffer werd Ajax-doelman Cillessen pas voor het eerst echt aan het werk gezet. Veel gevaarlijker zouden de bezoekers niet meer worden. Celtic probeerde het nog wel, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. De beste kansen bleven voor Ajax. De Jong kreeg nog een aardige kans en ook Denswil was dicht bij de 2-0. De verdediger kopte de bal vlak voor tijd uit een hoekschop tegen paal.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Kolbeinn Sigthórsson baant zich in weg door de Celtic-defensie. Kolbeinn Sigthórsson baant zich in weg door de Celtic-defensie.
Ricardo van Rhijn strijdt om de bal. Ricardo van Rhijn strijdt om de bal.
Thulani Serero zet keeper Forster van Celtic onder druk. Thulani Serero zet keeper Forster van Celtic onder druk.
Joël Veltman controleert de bal. Joël Veltman controleert de bal.
Lasse Schöne maakte kort na rust de winnende treffer. Lasse Schöne maakte kort na rust de winnende treffer.
Vreugde na de 1-0 van Schöne. Vreugde na de 1-0 van Schöne.
Vreugde op de bank bij Ajax. Vreugde op de bank bij Ajax.
Viktor Fischer kwam het laatste kwartier binnen de lijnen. Viktor Fischer kwam het laatste kwartier binnen de lijnen.
Denswil kopte de bal vlak voor tijd nog tegen de paal. Denswil kopte de bal vlak voor tijd nog tegen de paal.
De Ajacieden bedanken de Ajax-fans voor hun steun. De Ajacieden bedanken de Ajax-fans voor hun steun.
Een blije Jasper Cillessen feliciteert matchwinner Lasse Schöne. Een blije Jasper Cillessen feliciteert matchwinner Lasse Schöne.
Blijdschap bij spelers en fans. De strijd om plek 2 ligt helemaal open. Blijdschap bij spelers en fans. De strijd om plek 2 ligt helemaal open.
Een blije Frank de Boer na afloop tijdens de persconferentie. Een blije Frank de Boer na afloop tijdens de persconferentie.