Menu

Ajax doet zichzelf te kort in Rotterdam

Ajax doet het dit seizoen in de wedstrijden tegen Feyenoord en PSV prima. Het had er ook alle schijn van dat Ajax na de winst in de Amsterdam ArenA ook in de Rotterdamse Kuip zou zegevieren tegen Feyenoord. Al in de eerste helft waren er kansen genoeg, maar ontpopte doelman Edwin Zoetebier zich op de schoten van Rafael van der Vaart tot een serieuze sta-in-de-weg. In de tweede helft lukte het wel en zorgde Zlatan Ibrahimovic voor de voorsprong. Terwijl Ajax dacht dat het er al was, schoot Dirk Kuijt zijn ploeg alsnog langszij, 1-1.

Het gelijkspel zal Ajax het minste deren van de twee, gezien de ruime voorsprong op PSV. Maar de ploeg had recht op meer. Feyenoord moest eigenlijk winnen om de strijd om de tweede plaats open te houden. Bij Ajax was winst geen heilig moeten, maar natuurlijk wel een prestigekwestie. Want iets mooier dan winnen in De Kuip is er voor de Ajacieden bijna niet.

Toch had trainer Ronald Koeman voor een verdedigende variant gekozen. Tomás Galásek was belast met de bewaking van Thomas Buffel en zorgde ervoor dat de Belg in de eerste helft onzichtbaar was. Ajax stond goed, speelde goed in de boeiende eerste helft en had bij rust al op voorsprong moeten staan. ,,Er waren drie momenten voor Van der Vaart", beschouwde Koeman na. ,,Alledrie de keren schoot hij goed binnen, maar redde Zoetebier goed."

Hoewel Ajax in de tweede helft minder speelde dan in het eerste bedrijf kwam de ploeg wel op voorsprong. Rafael van der Vaart won in de 68ste minuut het duel van Hossam Ghaly en schoot vanaf de linkerkant de bal voor. Daar won Ibrahimovic het duel en gaf hij het beslissende tikje, 0-1.

Net als de laatste weken had Ajax de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar daar slaagde de ploeg opnieuw niet in. ,,Door de wissels van Feyenoord, waardoor iedereen één-op-één speelde, kwam er meer ruimte voor ons, maar dat hebben we niet goed uitgespeeld", aldus Koeman die Sneijder uit onvrede over diens spel wisselde voor Yakubu, de jarige Victor Sikora verving voor Nicolae Mitea en Ibrahimovic inruilde tegen Yannis Anastasiou.

Vooral Mitea sprong onzorgvuldig om met de zee van ruimte die hij kreeg. Daardoor bleef de magere marge op het scorebord staan en bleef het waken voor de gelijkmaker. Na iets meer dan zeventig minuten sloeg de vlam in de pan nadat Kuijt een harde overtreding beging op Van der Vaart en die vervolgens verhaal kwam halen. Korte tijd later bemoeiden bijna alle spelers zich met de ruzie. Scheidsrechter Dick Jol gaf Kuijt en Van der Vaart een gele kaart en hield het daarbij.

Er leek nog weinig aan de hand voor Ajax. Maar een momentje van onachtzaamheid van Johnny Heitinga bezorgde Feyenoord de tegentreffer. De voorzet van Robin van Persie was op maat en Dirk Kuijt rondde het beheerst af. Koeman: ,,Ik denk dat Heitinga dat nooit meer verkeerd zal doen. Dat is voor de toekomst zeer positief. Hij is gestraft voor de verkeerde keuze die hij maakte. Hij had de bal gewoon weg moeten schieten."

In de slotfase moest Ajax nog oppassen, want het offensief van Feyenoord in de extra tijd loog er niet om. Gelukkig viel er niet nog een doelpunt uit, want dat was wel erg onverdiend geweest.

De late tegentreffer zorgde wel voor een uitslag die niet overeenkomstig de krachtsverhouding was. ,,Het beeld van de wedstrijd zie je er niet in terug", vond Koeman. ,,Wij mogen blij zijn met een gelijkspel", gaf Feyenoord-trainer Bert van Marwijk toe. ,,Dat het een gelijkspel is geworden, ligt echt aan onszelf", liet Koeman weten.