Menu
Ajax doet zichzelf te kort tegen PAOK

Ajax doet zichzelf te kort tegen PAOK

Ajax heeft de eerste ontmoeting met PAOK niet kunnen winnen. Het veldoverwicht leverde veel kansen, maar slechts één doelpunt op. De Grieken maakten diep in de tweede helft verrassend gelijk: 1-1. Komende week wordt de tweestrijd in de derde kwalificatieronde voor Champions League-deelname beslist in Thessaloniki.

Vijf dagen na het slotstuk van de voorbereiding, de 3-1 oefenoverwinning op Chelsea, wachtte Ajax de eerste écht serieuze klus. PAOK Saloniki was de opponent op een avond van groot belang. In de derde kwalificatieronde voor de Champions League moest een goed fundament worden gelegd. Komende week moet Ajax – in Thessaloniki - kwalificatie afdwingen voor de play-offronde voor het lucratieve hoofdtoernooi. Demy de Zeeuw startte de belangrijke eerste wedstrijd op de bank. De middenvelder kampte met de naweeën van een op het WK opgelopen kaakkwetsuur. Siem de Jong – in de voorbereiding vaak ingezet als spits - speelde weer vanaf zijn vertrouwde stek als aanvallende centrale middenvelder. De Ajacied met het (nieuwe) rugnummer 10 vond de tweemansaanval Suarez-Sulejmani voor zich. Urby Emanuelson sloot op links aanvallend vaak bij.

In de half gevulde Amsterdam ArenA, met een uitverkocht en luidruchtig vak vol PAOK-supporters, dééd Ajax ook goede zaken. Martin Jol moet in elk geval tevreden zijn geweest over de vorm van zijn aanvoerder. Luis Suarez maakte tegen de Grieken zijn eerste speelminuten van de voetbaljaargang 2010-2011. De Uruguayaan bewees in de ArenA zijn goede WK-vorm niet te zijn verloren tijdens de (voor de WK-gangers) ultrakorte vakantie. Suarez kreeg al in de vierde minuut dé kans de score te openen. De prima aanval, via Urby Emanuelson en Siem de Jong, scheerde over het doel en doelman Konstantinos Chalkias.

Chalkias en – natuurlijk vooral – Suarez speelden minuten later opnieuw hoofdrollen. Een merkwaardige flipperkastsituatie, voortgekomen uit een corner, eindigde met een oogstrelende en doeltreffende omhaal van de Ajacied. Dat Suarez vlak voor hij toesloeg de vingers van Chalkias raakte bleek toen de Amsterdammers de 1-0 vierden. De geblesseerde Griek (en PAOK-aanvoerder) kon niet worden opgelapt en werd al na een kwartier gewisseld. De treffer van Suarez was naast belangrijk, er ook een met extra waarde. Suarez tekende tegen de gasten uit Thessaloniki voor zijn honderdste officiële treffer als Ajacied. De kapitein trad met zijn ‘honderdste’ in de voetsporen van illustere niet-Nederlandse voorgangers als Stefan Pettersson en Jari Litmanen. Ook zij passeerden als buitenlandse Ajacied de magische honderddoelpuntengrens.

PAOK zuchtte de hele eerste helft zwaar onder de Amsterdamse druk. De Grieken kwamen niet eens in de buurt van Maarten Stekelenburg. De Ajax-doelman kreeg daardoor geen kans te laten zien of ook hij nog over zijn WK-glansvorm beschikt. Ajax kreeg al voor de pauze volop kansen de score te verdubbelen. Sulejmani liet een van de grootste kansen onbenut, door de bal woest voorlangs te werken. De Servische Ajacied, samen met Suarez een aanvallend Ajax-koppel vormend, pikte de bal op na een kopduel van Urby Emanuelson. De vooractie (Stelios Malezas in een vloeiende beweging uitgekapt) van ‘Micky’ was prima. Het eindschot had een beter, liefst doeltreffender, lot verdiend. Ook Suarez liet de kans onbenut na zijn 100ste, ook zijn 101e Ajax-doelpunt te realiseren. De Uruguayaan mikte de bal op in plaats van naast de uitgekomen invaller-goalie Dario Kresic. Het speciaal geprepareerde ondershirt, waarmee de aanvaller verwees naar zijn honderdste had Suarez toch al mogen showen…

,,De eerste twintig minuten waren goed. We oogden fris'', keek Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Het positiespel was goed en we kregen kansen. Bij rust hadden we dik voor moeten staan. Maar eigenlijk kan ik mijn ploeg niet heel veel verwijten. Hooguit dat er na rust weinig beweging was.''

Na ruim een uur kwam ook De Zeeuw binnen de lijnen. De altijd vlijtige controleur verving collega-controleur Rasmus Lindgren. Kort daarop ververste Jol ook zijn aanval. Sulejmani, die kampte met lichte hamstringklachten, werd afgelost door Christian Eriksen. Verderop kwam Jeffrey Sarpong Emanuelson vervangen.

De ploeg die voordien nauwelijks van zich kon laten spreken deelde achttien minuten voor tijd alsnog een mokerslag uit. Vladimir Ivíc kogelde de totaal onverwachte 1-1 voorbij Stekelenburg. Aan de kanonskogel ging matig verdedigen vooraf. Toby Alderweireld kon de assist van Dimitrios Salpingidis niet voorkomen. In het vervolg liet Ivíc Jan Vertonghen en Eyong Enoh achter zich. ‘Steek’ kon slechts kijken naar de uithaal van de middenvelder. Het eerste écht doelgerichte schot van de Grieken leverde meteen een jubelend uitvak plus PAOK-bank op. Coach Pavlos Dermitzakis mocht zowaar hopen op een stuntje in zijn debuut bij PAOK. De trainer-coach was begin deze week vervanger van de ontslagen Mario Beretta.

,,De tegenstander wilde counteren, maar dat lukte niet'', vervolgde Jol. ,,Een keer lukte het wel. Toby 'vergat' de overtreding te maken en Enoh liep niet met zijn man mee. Daar kwam een doelpunt uit. Voor ons is dit een heel slecht resultaat. Maar we zijn nog steeds in leven. Of ik bang ben voor de return?'' Grijnslachend: ,,Je maakt je nu meer zorgden dan na een 3-0 overwinning.''

Toby Alderweireld kogelde de bal in de slotfase snoeihard uit een corner naast. Heel veel dichter bij een tweede treffer kwamen de Ajacieden niet. Al steeg de spanning toen doelman Kresic een hoge bal loste en De Jong bijna kon profiteren. Scheidrechter Tony Chapron, die vier Ajacieden met geel bestrafte, annuleerde de aanval. Suarez was tegen de keeper aangesprongen. Invaller Eriksen schoot de bal in de blessuretijd over. Chapron zag een glaszuivere handsbal van Anis Boussaidi, in duel met Suarez, over het hoofd. De Fransman onthield Ajax daarmee een strafschop. Met de 1-1 wacht Ajax volgende week een toch al extra heet avondje in Thessaloniki…

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Ajax – PAOK en reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De elf van Ajax voor de aftrap. De elf van Ajax voor de aftrap.
Vurnon Anita springt hoger dan zijn opponenten. Vurnon Anita springt hoger dan zijn opponenten.
Urby Emanuelson had aan de linkerkant enkele fraaie acties. Urby Emanuelson had aan de linkerkant enkele fraaie acties.
Miralem Sulejmani kreeg fraaie scoringsmogelijkheden. Miralem Sulejmani kreeg fraaie scoringsmogelijkheden.
Jan Vertonghen sticht gevaar voor het Griekse doel. Jan Vertonghen sticht gevaar voor het Griekse doel.
Demy de Zeeuw kwam in de tweede helft binnen de lijnen. Demy de Zeeuw kwam in de tweede helft binnen de lijnen.
Gregory van der Wiel wacht geconcentreerd tot hij zijn actie kan maken. Gregory van der Wiel wacht geconcentreerd tot hij zijn actie kan maken.
Vurnon Anita werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Vurnon Anita werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.