Menu
Ajax doet zichzelf tekort

Ajax doet zichzelf tekort

Ajax is er zondag niet in geslaagd om 2012 met een goed gevoel af te sluiten. Ondanks een enorme reeks aan kansen kwam Ajax op bezoek bij FC Utrecht niet verder dan 0-0. Daardoor gaat Ajax de winterstop in met drie punten achterstand op koplopers PSV en FC Twente.

Het hoofdschudden van Siem de Jong sprak boekdelen halverwege. Terwijl de spelers de kleedkamer opzochten ging het vooral over de gemiste kansen van Ajax. Want ondanks dat Ajax drie kwartier lang heer en meester was geweest, stond nog steeds de nul op het scorebord. Ajax speelde net als afgelopen donderdag in Groningen dominant voetbal en creëerde daarmee legio kansen. Het enige wat eraan ontbrak was een doelpunt. En dat kwam Ajax uiteindelijk duur te staan. Want na de 1-1 in de Amsterdam ArenA verspeelde Ajax voor de tweede keer dit seizoen punten tegen FC Utrecht. De knappe bekerzege van drie maanden geleden bleek daarmee slechts een uitzondering op de regel van de laatste jaren, waarin Ajax bijna structureel punten laat liggen tegen Utrecht.

Met name Siem de Jong, Viktor Fischer en Derk Boerrigter doken voor rust geregeld voor het doel van Robbin Ruiter op. De ene kans nog groter dan andere. Zo had De Jong al na vijf minuten de openingstreffer op zijn schoen na een foute terugspeelbal van Jan Wuytens. De spits van Ajax verzuimde zijn vrije doortocht richting het doel van Utrecht echter met een doelpunt te bekronen. Ook Boerrigter had de 1-0 in de eerste helft een paar keer op zijn schoen. Met zijn schot tegen de lat was hij tien minuten voor rust het dichtst bij een treffer. Op een klein offensief halverwege de eerste helft na, stelde Utrecht daar vrijwel niets tegenover. Het enige gevaarlijke moment ontstond uit een vrije trap van Adam Sarota, maar Kenneth Vermeer reageerde alert op die bal.

Ajax en FC Utrecht kwamen niet tot scoren in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2012. Ajax en FC Utrecht kwamen niet tot scoren in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2012.

Frank de Boer: ,,Ondanks dat we niet scoorden ben ik wel blij dat we Utrecht voor rust helemaal van de mat hebben gespeeld. Je wordt er alleen wel een beetje moedeloos van als vervolgens de ene na de andere kans om zeep wordt geholpen. We hebben zeker zes á zeven honderd procent kansen. Dan moet je gewoon scoren. We maakten echter steeds de verkeerde keuzes. We gaven de bal af als we moesten schieten en andersom.”

In de tweede helft had Ajax dus een doelpunt nodig om het krachtsverschil ook in cijfers uit te drukken. Want hoewel FC Utrecht halverwege de competitie op een knappe zesde plaats staat, was dit de uitgelezen middag voor Ajax om te winnen. Op basis van de eerste 45 minuten in ieder geval wel. De laatste uitzege in competitieverband dateert immers alweer uit maart 2009. Sindsdien slaagde Ajax er niet meer in te winnen in de Domstad, met als dieptepunt de dramatische 6-4 nederlaag van vorig seizoen.

Zo makkelijk als voor rust ging het in de tweede helft ineens niet meer voor Ajax. Na de entree van invaller Edouard Duplan leek Utrecht weer wat meer op de ploeg die Ajax normaal gesproken in De Galgenwaard treft. Bij Ajax ging het precies andersom. Buiten twee kansen voor Fischer om was het woord vooral aan Utrecht. En aan Vermeer. De doelman van Ajax reageerde uitstekend toen Duplan na een uur spelen een gevaarlijk schot loste. Zes minuten later stond Vermeer opnieuw goed opgesteld toen Kali een poging waagde.

Met de klok en Utrecht-doelman Ruiter als voornaamste tegenstanders stevende de wedstrijd daarna op 0-0 af. Een eindstand die weinig mensen halverwege zouden hebben voorspeld. Met Danny Hoesen als vervanger van de moegestreden Fischer gokte De Boer in de laatste tien minuten op een slotoffensief van Ajax. Het sorteerde geen effect meer. Ook toen Utrecht in de slotminuten met tien man kwam te staan (twee keer geel Bulthuis) kon Ajax geen vuist meer maken. En dus gingen het applaus en complimenten na afloop naar de thuisploeg en liep Ajax opnieuw averij in Utrecht op. Toch ging De Boer niet met de pest in zijn lijf terug naar Amsterdam. ,,Ik ben in ieder geval tevreden met het spel wat we vandaag hebben laten zien. Dan is het 0-0, dus in die zin hebben we onszelf tekort gedaan. Als je tien van dit soort wedstrijden speelt, win je er negen van. Ik ben er van overtuigd dat we uiteindelijk op het hoogste podium komen als we op deze wijze blijven spelen. Daarom ga ik met een goed gevoel de winterstop in.”

De Boer was net zoals Utrecht-trainer Wouters tevreden over de sfeer in het stadion. Vooraf deden beide clubs in samenspraak met de supporters veel moeite om de wedstrijd ook vanaf de tribunes op een normale wijze te laten verlopen. Wouters en De Boer lieten na afloop gezamenlijk weten te hebben genoten van de sfeer: ,,Zoals het vandaag ging zou het eigenlijk altijd moeten gaan.''


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

In de eerste helft had Ajax legio aan kansen. In de eerste helft had Ajax legio aan kansen.
Christian Eriksen aan de bal. Christian Eriksen aan de bal.
Frank de Boer zag zijn team, vooral in de eerste 45 minuten, goed voetbal spelen. Frank de Boer zag zijn team, vooral in de eerste 45 minuten, goed voetbal spelen.
Viktor Fischer kon een aantal kansen niet goed afronden. Viktor Fischer kon een aantal kansen niet goed afronden.
Christian Poulsen kopt de bal weg. Christian Poulsen kopt de bal weg.
Op het moment dat Utrecht gevaarlijk werd, stond de katachtige Kenneth Vermeer goed opgesteld. Op het moment dat Utrecht gevaarlijk werd, stond de katachtige Kenneth Vermeer goed opgesteld.
Robbin Ruiter had het lastig met de aanvallen van de Ajacieden. Robbin Ruiter had het lastig met de aanvallen van de Ajacieden.
Ricardo van Rhijn stijgt boven iedereen uit en kopt weg. Ricardo van Rhijn stijgt boven iedereen uit en kopt weg.
Jacob Mulenga liet zich een paar keer zien voor het doel van Vermeer. Jacob Mulenga liet zich een paar keer zien voor het doel van Vermeer.
De aanvoerder is zichtbaar teleurgesteld na het doelpuntloze duel. De aanvoerder is zichtbaar teleurgesteld na het doelpuntloze duel.
De laatste keer dat Ajax in de competitie 0-0 speelde was de uitwedstrijd tegen PSV in februari 2011. De laatste keer dat Ajax in de competitie 0-0 speelde was de uitwedstrijd tegen PSV in februari 2011.