Menu
Ajax doet zichzelf tekort in topper

Ajax doet zichzelf tekort in topper

Ajax heeft voor de derde keer in de afgelopen vier duels een gelijkspel behaald. Ondanks een veldoverwicht, verzuimde de landskampioen bekerhouder FC Twente op een onoverbrugbare afstand te zetten. Alleen Miralem Sulejmani wist te scoren. Daardoor bleef het lang spannend en profiteerde Luuk de Jong met een rake kopbal; 1-1.

Trainer Frank de Boer gaf voor de wedstrijd aan dat hij tegen concurrent FC Twente geen spelers zou sparen voor de wedstrijd van dinsdag tegen Real Madrid. De competitie is namelijk het belangrijkste voor Ajax en daarom moest de thuiswedstrijd tegen FC Twente worden gewonnen. De oefenmeester kreeg eerder in de week positief nieuws dat hij zowel Miralem Sulejmani als Vurnon Anita kon inzetten. De multifunctionele Anita kon zo weer moeiteloos de linksbackpositie overnemen van de onfortuinlijke Nicolai Boilesen, die in de uitwedstrijd bij PSV geblesseerd raakte aan zijn hamstring.

De Boer was vooraf positief gestemd, want hij had aan de laatste twee duels tegen Twente, het kampioensduel en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, een goed gevoel overgehouden. Hij vond Ajax in beide duels de morele winnaar, alhoewel die om de Schaal verloren ging. En ook aan de eerste helft van de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen tussen beide teams hield de trainer eveneens een goed gevoel over. Ajax was in die periode namelijk heer en meester en kreeg in de eerste vijf minuten al twee dotten van kansen. Gregory van der Wiel, die zijn 170ste officiële wedstrijd voor Ajax 1 speelde, haalde in zijn eerste actie de achterlijn. Zijn schot ging hard voorlangs. Een kleine drie minuten later ging de aanval over links, waarna de bal bij Sulejmani belandde. De snel van een blessure herstelde buitenspeler schoot de bal van nabij in het zijnet. Maar na tien minuten was het wel raak: Na een razendsnelle uitval na een corner van FC Twente lanceerde Kolbeinn Sigthórsson Derk Boerrigter die zijn tegenstander Cornelisse er in de hoogste versnelling uitliep. De door Twente opgeleide linksbuiten schoof na zijn imponerende rush de bal ook nog uitstekend voor en daar tikte Sulejmani binnen; 1-0.

Ajax kwam zaterdagavond niet verder dan een gelijkspel tegen FC Twente. Ajax kwam zaterdagavond niet verder dan een gelijkspel tegen FC Twente.

Ajax ging door, bleef op snelheid de vrije man vinden en het tegenvallende Twente hield in de eerste helft met kunst-en vliegwerk Ajax van scoren af. Uit een corner kopte Vertonghen prima raak, maar zijn goal werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Net voor het half uur was verstreken leek Ajax na zeer sterk werk van Sigthórsson alsnog de 2-0 te maken, maar Siem de Jong schoot tegen Mihaylov aan. Daardoor bleef de score aan de magere kant voor zo’n dominante eerste helft. ,,We hadden de mogelijkheden om drie, vier goals te maken. We zijn geduldig geweest, gaven goede druk. Het zag er goed uit'', zei De Boer na afloop.

Ook in de tweede helft heerste Ajax aanvankelijk, maar na het inbrengen van Denny Landzaat kreeg Twente de overhand. De invaller zag zijn snoeiharde kopbal razendknap gekeerd door Vermeer. Siem de Jong kreeg in de 69ste minuut een grote kans op zijn veertigste Ajax-doelpunt, maar oog-in-oog met Mihaylov mikte hij over. Twente drukte Ajax achteruit en van het grote krachtsverschil zoals in de eerste helft was geen sprake meer. De laatste tien minuten, toen Ajax de controle weer enigszins hervonden leek te hebben, verving Dmitry Bulykin de moegestreden Sigthórsson.

Twente zette alles op alles en verschafte daardoor achterin wat ruimte waarvan Anita en Janssen in de 85ste minuut leken te profiteren. Anita’s pass op Janssen werd echter door Wisgerhof doorzien. Omdat Ajax verzuimde die situatie optimaal uit te spelen, hield Twente hoop en die zette de ploeg van de jubilerende Co Adriaanse – het was zijn 500ste eredivisiewedstrijd als coach - drie minuten voor tijd om in een treffer van Luuk de Jong, 1-1. ,,Dat is zuur", vond De Boer na afloop. ,,Dit was een dure les. We hadden voorin gewoon één-op-één moeten gaan spelen. Dat kan ik mezelf en de groep verwijten. Maar om positief te eindigen: Als je zoveel kansen krijgt, tegen een goed team als Twente, dan ben je op de goede weg."


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Na een imponerende rush schoof Derk Boerrigter de bal fraai voor op Miralem Sulejmani. Na een imponerende rush schoof Derk Boerrigter de bal fraai voor op Miralem Sulejmani.
De Servische aanvaller scoorde de 1-0. De Servische aanvaller scoorde de 1-0.
Gregory van der Wiel in een duel om de bal. Gregory van der Wiel in een duel om de bal.
Vurnon Anita keerde terug in de basis. Vurnon Anita keerde terug in de basis.
Een afstandsschot van Toby Alderweireld wordt maar net tegen gehouden door Twente-goalie Mihaylov. Een afstandsschot van Toby Alderweireld wordt maar net tegen gehouden door Twente-goalie Mihaylov.
Christian Eriksen met Dwight Tiendalli in zijn kielzog. Christian Eriksen met Dwight Tiendalli in zijn kielzog.
Het doelpunt van Jan Vertonghen werd ten onrechte afgekeurd. Het doelpunt van Jan Vertonghen werd ten onrechte afgekeurd.
Twente-coach Co Adriaanse en Ajax-trainer Frank de Boer bekeken het duel vol spanning. Twente-coach Co Adriaanse en Ajax-trainer Frank de Boer bekeken het duel vol spanning.
Kolbeinn Sigthórsson kwam, ondanks enkele kansen, niet tot scoren. Kolbeinn Sigthórsson kwam, ondanks enkele kansen, niet tot scoren.
Ook in de slotfase van het duel was Ajax dichtbij de 2-1. Ook in de slotfase van het duel was Ajax dichtbij de 2-1.
Teleurstelling bij de Ajacieden na de gelijkmaker. Teleurstelling bij de Ajacieden na de gelijkmaker.
Na het fluitsignaal praatten Theo Janssen en Vertonghen na. Na het fluitsignaal praatten Theo Janssen en Vertonghen na.