Menu
Ajax doet zichzelf tekort met gelijkspel

Ajax doet zichzelf tekort met gelijkspel

Dat Ajax uit het Zuiderpark slechts een punt meenam, was ongelooflijk. Na een half uur stonden de Amsterdammers op een ruime 0-3 voorsprong. In plaats van uit te lopen naar een grote overwinning en zich rustig en met zelfvertrouwen op Juventus te kunnen richten, liet Ajax ADO Den Haag terugkomen in de wedstrijd. Met een 3-3 gelijkspel als resultaat. Dat de defensie opnieuw lichtzinnig optrad, stemt somber. ,,Maar ik verwijt het niet alleen de verdediging, maar het collectief", aldus Koeman. ,,Dus ook het middenveld en de aanval."

Koeman gaf het na de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, die in 1-1 eindigde, al aan. De verdediging moest de nul eens zien te houden. Die ene goal meer maakt Ajax normaliter in de nationale competitie wel. Maar met het vertrek van topscorer Zlatan Ibrahimovic zou dat toch al iets lastiger worden. Wesley Sonck moet vanaf nu de honneurs waarnemen en dat zou nog wel enige aanpassing vergen. Toch leek de spits daar tegen ADO Den Haag direct raad mee te weten.

De spits zorgde al in de zevende minuut met een prachtig afstandsschot in de bovenhoek voor de voorsprong. Toen Ajax in de veertiende en dertigste minuut, door goals van Pienaar en Boukhari naar 0-3 uitliep, leek de moeilijke uitwedstrijd tegen ADO uit te blijven.

Wat kon de ploeg immers gebeuren? Ajax was heer en meester, overklaste de thuisploeg op alle fronten. Want ADO had helemaal niets laten zien, behalve de vele opzichtige overtredingen. Scheidsrechter Ben Haverkort maakte het er niet gemakkelijker op door zich niet consequent te tonen in het straffen van de obstructies. De thuisploeg zou inspelen op het feit dat Ajax woensdag Juventus treft. Met strijdlust, werklust en agressie voorspelde trainer Frans Adelaar de Amsterdammers een moeilijke middag, waarbij de scheidsrechter de grenzen maar moest bepalen.

Daar kwam weinig van terecht en met groot gemak behield Ajax de voorsprong. Tot een minuut voor rust. Op dat kritieke moment schoot Cedric van der Gun ADO Den Haag naar 1-3. Nog geen man over boord. Trainer Ronald Koeman kon in de rust tenslotte zijn mannen weer tot scherpte dwingen.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Ajax via Pienaar voldoende mogelijkheden om ADO weer op grote afstand te zetten, maar het lukte niet. Daardoor bleef de angst voor de aansluitingstreffer. Die kwam dan ook prompt. Van der Gun ging makkelijk neer in het strafschopgebied en kreeg Haverkort mee. Invaller Geert den Ouden benutte de buitenkans en hielp daarmee het hele Ajax-scenario om zeep.

Nu kon er niet freewheelend naar het einde van de wedstrijd worden gespeeld. Nu konden spelers zich niet sparen in de wetenschap dat ADO geen gevaar was. Nu moest er gebikkeld worden, de strijd moest fysiek worden aangegaan aangezien het technische overwicht niet leidde tot een ruimere marge.

Koeman probeerde het nog met de nieuwe aanwinst Mauro Rosales die Tom de Mul verving. Vervolgens kwamen ook Anthony Obodai en Yannis Anastasiou in veld. Rosales liet zien een zeer goede voetballer te zijn, hij dolde zijn opponent met regelmaat en gaf de ballen ook een aantal keer zeer goed voor. Daaraan kon echter niemand een succesvol vervolg geven.

Even leek het erop dat Haverkort de wedstrijd zou staken. Hij had zijn buik meer dan vol van de kwetsende spreekkoren die van de tribune daalden. Maar daar had men bij ADO wat op gevonden. Elke keer als de aanhang een nieuwe leus inzette, werd de volumeknop van de muziek vol opengedraaid.

De thuisploeg had het meeste baat bij de beat, want zeven minuten voor tijd kreeg Ajax alweer zijn achtste tegendoelpunt van het seizoen om de oren. Roy Stroeve kopte ongehinderd uit een vrije trap raak. Het was onvoorstelbaar, maar Ajax had de 0-3 voorsprong volledig weggegeven. ,,Dit is balen”, vond aanvoerder Rafael van der Vaart. ,,We hadden de voorsprong nooit mogen weggeven. Dramatisch. Dit kan niet, maar het is nu al de tweede keer dat dit gebeurt. Tegen Twente liep het net goed af (2-3) maar nu levert het puntverlies op. Ongelooflijk.”

Ook de trainer had er de pest in. Hij stoorde zich opnieuw aan het feit dat een 0-3 voorsprong geen garantie bleek voor de winst. ,,Wij hebben geen elftal dat een wedstrijd uit kan spelen. Drie goals moet toch voldoende zijn?", treurde Koeman na afloop. ,,Maar de slimheid ontbrak zeker vandaag. Drie goals tegen krijgen is heel slecht. Ik zie het als een onderdeel van het voetbal dat je een tegengoal voorkomt. Maar wij zijn te naïef. Ik verwijt dat niet alleen de verdediging, maar het collectief. Dus ook het middenveld en de aanval. Of dit een deuk in het zelfvertrouwen is naar woensdag? Misschien niet. Misschien is het wel goed geweest, maar dat zal de wedstrijd van woensdag wel uitwijzen."