Menu

Ajax door het oog van de naald

Ooit in de tijd dat Ronald Koeman speler was bij Ajax eindigde de ontmoeting tussen Groningen en Ajax in De Meer in 5-5. Die uitslag zal zeker door het hoofd van de trainer gespookt hebben, toen het via goals om-en-om 3-3 stond in de 80e minuut. In een wedstrijd, waarin het verschil tussen vechten om het kampioenschap en om de nacompetitie te ontlopen onthutsend klein was, won Ajax uiteindelijk op de valreep met 4-3.

Groningen trapte af voor deze dertigste competitiewedstrijd Ajax-Groningen, maar het was al snel Trabelsi die zijn eerste voorzet kon afleveren en tien seconden zijn tweede. Mido sprong weer knap voor zijn man, maar kopte naast. Er waren amper dertig seconden gespeeld.

Ook Groningen was bij de eerste aanval al gevaarlijk. Ali Boussabon stuurde O'Brien het bos in en zette goed voor. Daar stond echter geen medespeler om het Grim lastig te maken. Dat was een minuut later wel het geval toen Arjen Robben in zijn eentje kon oprukken over links. De pre-PSV'er schoot laag in en daar rekende de Ajax-goalie op, want met zijn linkervoet maakte de routinier de inzet onschadelijk. Er waren vijf minuten gespeeld.

Mido was ook in de achtste minuut de gevaarlijkste Ajacied. Na een lange bal van Trabelsi schoot de Eygptenaar met links binnen. Beukenkamp greep niet in en de Groningen-doelman had achteraf gelijk, want de bal huppelde naast.

In de tiende minuut kreeg Ajax de eerste corner en Pienaar leverde de bal keurig af op het hoofd van Mido. Hij kopte over.

Aan de andere kant was het bijna wel raak. Weer kon Boussabon oprukken en dit keer liet Bergdolmo hem glippen. De behendige aanvaller schoot knap op doel en Grim had het nakijken. Gelukkig voor de Ajacieden kwam de bal via de onderkant lat terug in het veld en kon Trabelsi opruimen.

In de dertiende minuut was het dan toch raak. Lankmoedig optreden van de middenvelders verschafte Sander van Gessel een vrije doortocht. De Groninger ging alleen op Grim af en schoot feilloos binnen, 0-1.

Het werd akelig stil in het stadion. Het doemscenario voor de laatste fase van de competitie boorde zich waarschijnlijk in de hoofden van de fans en ook op het veld waren de spelers zelf niet bij de les. Groningen-trainer Lodeweges had er ongetwijfeld de bekerwedstrijd in zijn voorbespreking opgerakeld toen zijn spelers veelvuldig alleen voor het Ajax-doel opdoken maar verzuimden te scoren. Nu deed Van Gessel, in februari nog invaller, het wel.

Een paar minuten later kwam Ajax bijna langszij. Een voorzet vanaf links werd door Van der Meyde direct op zijn schoen genomen en de oud-Arnhemmer schoot maar net naast. Ajax probeerde wel wat, maar de afstand tussen de voorste en achterste linie bedroeg meer dan dertig meter. Veel te veel om via de snelle combinaties de Groningers te laten beven. Die konden nu rustig afwachten en vervolgens uit de startblokken schieten. Dat had al succes opgeleverd, dus waarom zou het niet nog een keer lukken, was hun motto.

Het leek warempel wel of er alleen voor Groningen nog iets op het spel stond. De Noordelingen vochten om de nacompetitie te kunnen ontlopen. En Ajax? Ze leken nauwelijks te beseffen dat ze nog kans hadden op het kampioenschap.

Net na het half uur liep Ajax snel achter elkaar twee gele kaarten op. Jan van Halst kreeg een prent vanwege protesteren - Sterk meette volgens hem met twee maten - en Trabelsi vanwege een overtreding op Boussabon.

In de aanval bij Ajax wisselden Zlatan en Mido elkaar af op de linksbuitenpositie, maar tot grootste daden kwam het duo niet. Het nuttigste werk deed de Zweed zelfs op de linksachterpositie toen hij een aanval van Groningen verijdelde. Verwonderlijk was het dan ook niet dat Koeman Machlas en Ikedia liet warmlopen.

Eindelijk was Ajax in de 39e minuut gevaarlijk. O'Brien plantte de bal achter de Groningse defensie en Van der Meyde kwam maar een teenlengte te kort om een succesvol vervolg aan de voorzet te geven. Nu kon Beukenkamp ingrijpen.

Twee minuten later lukte het wel! Opnieuw een lange bal stichtte het gevaar. Eerst kwam de bal nog op de paal maar in de rebound joeg Mido na nog een klutssituatie de bal hard in de touwen, 1-1. Een signaal voor Van der Meyde om het publiek met armbewegingen zover te krijgen dat ze er weer in gingen geloven. Maar dan zou het eerst beter moeten gaan op het veld, want slordigheid was vooralsnog meester bij de Ajacieden.

Mido in duel
Mido in duel

Beide teams kwamen met dezelfde spelers het veld op voor de tweede helft. Lang duurde het echter niet voordat Koeman ingreep. Hij wisselde Zlatan voor Machlas. Kort na die wissel, om precies te zijn in de 56e minuut, was het overigens weer Mido die het publiek liet juichen. Met een knalhard schot vanaf een meter of tien schoot hij de slimme pass van Maxwell vanaf links achter Beukenkamp, 2-1.

Wie dacht dat Ajax los zou slaan, kwam bedrogen uit want vier minuten later mocht Robben ongehinderd doorgaan en zo de 2-2, weer laag links voor Grim, op het scorebord brengen.

De Egyptenaar meldde zich weer aan het front in de 67e minuut. Een breedgelegd balletje van Machlas nam hij een stap te veel mee, waarna hij alsnog schoot. Beukenkamp redde met de voet.

Defensief was het onthutsend om te zien hoe Ajax schutterde. In de 69e minuut kon de vrijstaande Tuhuteru ongehinderd zijn ploeg weer op voorsprong brengen, 2-3.

Lang duurde ook die voorsprong niet. Pius Ikedia, koud in het veld, slalomde zich het strafschopgebied binnen, bediende Machlas die Ajax weer langszij bracht, 3-3.

Die stand stond in de 83e minuut nog altijd op het bord. Ajax had kleine mogelijkheden gehad. Mido kwam net een stap te kort om de vierde achter Beukenkamp te knallen.

Dezelfde spits kreeg in de 85e minuut niet de kans de bal aan te nemen, omdat Melchior Schoenmaker hem in de wurggreep hield. Volgens Sterk beging de laatste man van Groningen daarbij geen overtreding.

Ajax nam revanche. In de 86e minuut zette Maxwell voor, liep Boekweg de bal bijna in eigen doel, maar het was Machlas die de bal knalhard in het doel joeg, 4-3.

Na een opstootje kreeg Yakubu de tweede gele kaart en moest hij het veld verlaten. Dat was het laatste wapenfeit, want scheidsrechter Sterk floot nog voordat de twee minuten extra tijd waren verstreken voor het laatst vanavond. Ajax was weer drie punten rijker en dat is toch wat telt in deze fase van de competitie.

Ikedia in actie
Ikedia in actie