Menu
Ajax door na 'thriller in Tsjechië'

Ajax door na 'thriller in Tsjechië'

Het was niet fraai, maar het resultaat mag er zijn. Dat is de algemene tendens in de ochtendkranten na het zwaarbevochten gelijkspel van Ajax bij Jablonec. De Ajacieden plaatsten zich daardoor voor de groepsfase van de Europa League.

De krachttermen zijn niet van de lucht in de dagbladen. 'Thriller in Tsjechië', kopt De Telegraaf. Het verslag wordt ondersteund met een grote foto van de juichende Jasper Cillessen na de gemiste strafschop van Jablonec. Voor het eerst zag de doelman van Ajax een penalty niet benut worden. ,,Ik ben blij dat ik van dat gezeur af ben”, aldus Cillessen.

Premies
De Telegraaf wijst in het verslag op de prettige gevolgen voor de gemoedstoestand van Jeroen Slop, de financieel directeur van Ajax. ,,Bij een uitschakeling was hij miljoenen euro's aan recettes en startpremies misgelopen.” Ook het sportieve belang voor de selectie van Frank de Boer telt. ,,Gelukkig voor de trainer doen zijn spelers in elk geval nog zes wedstrijden Europese ervaring op.”

Dagblad Trouw stelt dat Ajax met 'minimalistische cijfers en dito spel' de tweeluik met Jablonec overleefde. En dat terwijl er geen vuiltje aan de lucht leek, zo stelt de krant. ,,Weinig tot niets had Ajax aanvankelijk te duchten gehad in Tsjechië, waar de zon scheen en de tegenstander zich bescheiden opstelde.” Dat veranderde in de tweede helft. ,,Aan de overzijde moest Cillessen Ajax nog voor een verlenging behoeden, met een reflex op een kopbal van Tecl – in de slotfase van wat typerend genoeg toch een lastig avondje geworden.”

Gaatjes in gebit
De Volkskrant heeft net als Trouw voor het woord beven in de kop gekozen. 'Ajax beeft, maar overleeft wel.' De krant laat zich van zijn poëtische kant zien. ,,Pijnlijk was vooral dat de paar grote mensenkiezen die het Ajax-gebit sinds de voorbereiding zag doorkomen al gaatjes vertoonden. De voorzet van Dijks, de doelpuntendrift van El Ghazi en Milik, de doortastendheid van Riedewald en Tete: in de wedstrijd die het seizoen dus al voor september had kunnen verpesten waren ze spoorloos. Alleen Cillessen haalde zijn niveau.”

De kop van het Algemeen Dablad laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. 'Ajax zwoegend en zwijnend verder.' De krant denkt een 'zekere symboliek' te zien in het draaien van We are the Champions van Queen door het stadion van Jablonec. ,,Een nummer dat ooit de gloriejaren negentig van Ajax begeleidde. Nu klonk het na een avond van overleven tegen FK Jablonec, de nummer vijf van de Tsjechische competitie.”

Tekst en foto: Ajax.nl