Menu

Ajax doorbreekt traditie met goede zege

Zeven jaar moest Ajax er op wachten, maar bij de hervatting van het seizoen 2004-2005 lukte het weer een keer: winnen in Utrecht. Na een moeizame eerste helft, legden de Amsterdammers de gastheren hun wil op en konden ze doen en laten wat ze wilden. Door treffers van Wesley Sneijder en Ryan Babel kwam een 0-2 eindstand op het bord, waarmee het debuut van Angelos Charisteas een vrolijk tintje kreeg.

Het was al de derde keer dit seizoen dat Utrecht en Ajax tegenover elkaar stonden. Op Amsterdamse bodem slaagde Ajax er niet in te winnen van de Domstedelingen. Er werd om de Johan Cruijff Schaal met 4-2 verloren en in de competitie kwamen beide ploegen een 1-1 gelijkspel overeen.

Het was dit duel afwachten hoe Ajax uit de winterstop zou komen. Veel wijzigde Ronald Koeman niet in zijn elftal. De trainer vond de tijp nog niet rijp om Maarten Stekelenburg terug onder de lat zetten. Wel koos hij voor Johnny Heitinga als vervanger voor de geblesseerde aanvoerder Tomás Galásek. Maar alle ogen waren in de zonovergoten Galgenwaard gericht op Angelos Charisteas. Zou de Griekse held van het meest recente Europees kampioenschap Zlatan Ibrahimovic kunnen doen vergeten?

Strijd is bij Utrecht een van de belangrijkste pijlers onder de tactiek. Van Ajax zijn we dat iets minder gewend, maar deze middag liet ook de Amsterdamse formatie zich niet onbetuigd. Al na een kwartier moest scheidsrechter Roelof Luinge twee keer naar de borstzak grijpen. Hij gaf Rafael van der Vaart een gele kaart voor een harde overtreding op Dave van den Bergh en een paar minuten later kreeg ook Sander Keller deze kleur prent voorgehouden toen hij Charisteas onder de mat schopte.

De Griek speelde een prima debuutwedstrijd. In het eerste halfuur draaide hij een keer goed weg bij Keller, maar het schot dat hij vervolgens losliet was te simpel om doeltreffend te zijn. Maar na dat halfuur schudde hij de schroom van zich af en liet zien dat hij een echte aanwinst is voor dit team. Hij draaide vaak goed weg, kaatste fijn en fungeerde af en toe prima als bliksemafleider voor de mensen achter en naast hem. ,,Hij heeft goed gespeeld", vond trainer Ronald Koeman na afloop. ,,Hij is balvast en op het juiste moment in beweging. Een echte teamspeler die anderen beter laat spelen. In de tweede helft gingen Van der Vaart en Sneijder dichter bij Charisteas spelen."

In die tweede helft trapte FC Utrecht wel af, maar vervolgens was het Ajax dat dicteerde, dreigde en de kansen creeërde. Na een goede combinatie met onder andere Hatem Trabelsi en Van der Vaart mocht Sneijder in de 52ste minuut aanleggen voor de openingsgoal. In zijn geboortestad knalde de middenvelder de bal echter hoog over.

Een klein kwartier later mikte hij wel raak. De aanvalsopzet was, zoals vaker in de tweede helft, prima. Maxwell liet keurig lopen en Sneijder kon Terol eenvoudig passeren, 0-1. ,,Hij zal blij zijn dat hij in zijn stadje laat zien dat hij hier met Ajax wel kan winnen", aldus Koeman. In de 72ste minuut had Ajax de marge moeten vergroten. De kopbal van Heitinga werd door Keller van de lijn gehaald zo voor de voeten van De Jong. De middenvelder, koud in het veld, joeg de bal echter de tribune in en niet in het doel.

Heel even leek Utrecht daar moed uit te putten, maar de thuisploeg was al zover teruggezakt dat een ommekeer niet was te realiseren. In de negentigste minuut eiste Ryan Babel de aandacht voor zich op. Charisteas stapte keurig opzij, verleende het jonge talent voorrang en na een prachtige actie schoot de invaller de bal door de benen van Joost Terol, 0-2. ,,Ryan viel heel goed in", complimenteerde Koeman zijn jongste pupil. ,,Hij was dreigend, balvast en maakte een prima goal. Voorlopig blijft hij echter als invaller staan, want Charisteas is verder dan hij. Maar ik kan ook kiezen hem aan de linkerkant op te stellen. Daar gaan we over nadenken."

,,Met deze winst geven we een teken af dat we goed begonnen zijn. Je weet dat je afhankelijk bent van PSV en AZ maar het feit dat we deze wedstrijd hebben gewonnen en daarmee de traditie hebben doorbroken, geeft vertrouwen'', aldus een tevreden Ronald Koeman.