Menu
Ajax draait warm in koud Etihad stadion

Ajax draait warm in koud Etihad stadion

De Ajacieden maakten de avond voor de wedstrijd zoals gebruikelijk voor een Europese wedstrijd kennis met de omgeving. Dus betraden de achttien spelers van Ajax maandagavond, op Guy Fawkes Day, het grootste veld van Engeland, gelegen in het Etihad Stadion in Manchester.

Ajax was in februari natuurlijk nog in Manchester, maar toen was Old Trafford in het zuidwesten van de stad het podium. Het Etihad Stadion ligt daar ruim vijf Engelse mijlen vandaan, in het oosten. En ook de sfeer is totaal verschillend. Old Trafford ademt historie; Etihad is veel moderner. Manchester United is een wereldteam, Manchester City hoopt dat te worden. Maar als het aan de Amsterdammers ligt, wordt die ambitie in elk geval een seizoen uitgesteld. Want als Ajax dinsdagavond resultaat boekt in oostelijk Manchester dan blijft de formatie van trainer Roberto Mancini op de vierde plaats in poule D, waarin Borussia Dortmund en Real Madrid om de bovenste plaats strijden.

Eyong Enoh probeert Fischer de bal te ontfutselen. Eyong Enoh probeert Fischer de bal te ontfutselen.

In Amsterdam had Ajax succes. De jonge ploeg van Frank de Boer won immers verrassend met 3-1 en om de spelers zo goed mogelijk te preparen voor de return trainden ze maandagavond in het Etihad Stadion. Om iets over acht uur Engelse tijd betraden de Ajacieden het veld in het nog stille stadion waar alleen een grote groep fans, sponsors en pers toekeken hoe De Boer zijn spelers liet warmdraaien.

Na twee kleine rondes, was het tijd voor een grote rondo. Terwijl buiten het stadion het vuurwerk knalde vanwege Bonfire Night - om te vieren dat de aanslag van Guy Fawkes in 1605 op het Parlementsgebouw mislukte - zetten de Ajacieden de puntjes op de i om dinsdagavond zelf voor vuurwerk te kunnen zorgen.

Toen de Ajacieden goed warm waren in het waterkoude stadion had De Boer een andere oefening paraat. Veltman, Alderweireld en Moisander hesen zich weer in het oranje. Zij moesten vooral tegenhouden. Het ging om de voorzetten vanaf de flanken. Blind en Babel begonnen als koppel op links en Boerrigter en Van Rhijn verzorgden de aanvallen vanaf de rechterkant. Het wonderlijkste doelpunt kwam op naam van Christian Poulsen die met twee voeten tegelijk doeltreffend was.

Na klein uurtje verlieten de Ajacieden het veld. Ze weten hoe de mat voelt en hoe het licht is. Morgenavond rond deze tijd staan ze er weer. Maar dan moet het gebeuren tegen The Citizens.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer komt het Etihad Stadion binnen. Frank de Boer komt het Etihad Stadion binnen.
Sana en Eriksen maken kennis met het veld. Sana en Eriksen maken kennis met het veld.
Frank de Boer probeert al koppend de bal te redden. Frank de Boer probeert al koppend de bal te redden.
Vermeer zal het dinsdag met de wereldspitsen van City voor zijn neus, waarschijnlijk erg druk krijgen. Vermeer zal het dinsdag met de wereldspitsen van City voor zijn neus, waarschijnlijk erg druk krijgen.
Niklas Moisander in actie tegen Christian Eriksen. Niklas Moisander in actie tegen Christian Eriksen.
Frank de Boer zet de puntjes op de i. Frank de Boer zet de puntjes op de i.