Menu

Ajax draait warm op kunstgras

Ajax oefent vanavond op het kunstgras van Heracles. Om goed beslagen ten ijs te komen, gebruikte het team de training van woensdag om de eventuele grillen van de voor hen vreemde ondergrond onder controle te krijgen.

Voor Anthony Obodai was het weerzien met zijn collega's van korte duur. De Ghanees raakte spoedig na het begin van de training al geblesseerd en haakte af. Net als overigens Wesley Sonck. Na de warming-up kozen Ronald Koeman en consorten direct voor de bal.

Uiteraard, want de Ajacieden hebben weinig ervaring met het spelen op kunstgras. De jongens uit de eigen opleiding hebben ongetwijfeld wel eens op het andere kunstgrasveld van De Toekomst gespeeld, maar het nieuwe is van een heel andere structuur.

Voordeel is dat de bal geen onverwachte beweging maakt door een hobbel. Daardoor kwam het snelle circulatiespel van Ajax goed uit de verf. Zeker in de partij van acht tegen acht, waarin Maarten Stekelenburg bij de 'basis' op doel stond en Sander Boschker bij de 'reserves'. Nigel de Jong, Johnny Heitinga en Julien Escudé vormden de driemansachterhoede met Wesley Sneijder als een ouderwetse 'vier' ervoor. Rafel van der Vaart bemande het middenveld en Zlatan Ibrahimovic kreeg voorin de ballen van Tom Soetaers en Victor Sikora.

Bij de reserves maakte Tom de Mul al heel snel in het korte partijtje de openingstreffer. De jonge rechtsbuiten werd in de rug gesteund door Daniël de Ridder, die samen met Michael Krohn-Dehli ook bij de selectie van vanavond zit. Thomas Vermaelen, Tomás Galásek, Nicolae Mitea, Jelle van Damme en Julien Escudé vulden de overige plaatsen op.

De basisspelers legden zich echter niet neer bij een achterstand en bouwden gestaag aan een goed resultaat. Snelle combinaties en vloeiende aanvallende golfden over de donkergroene kunstvezels. Het handjevol toeschouwers zagen slimme assists en fraaie goals. ,,En weinig slidings", constateerde fysiotherapeut Ricardo de Sanders. ,,Daardoor zal je minder blessures oplopen. Nu met een lange broek aan durven sommigen het nog wel, maar met een korte broek zal dat anders zijn."

De trainingspartij was leuk om te zien. Dat belooft wat voor vanavond.