Menu

Ajax duidelijk beter dan tegenstander RKC

Na twee slechte wedstrijden tegen SC Heerenveen en FC Utrecht liet Ajax zich van een betere kant zien tegen RKC Waalwijk. Eindigde het duel vorig seizoen nog in een gelijkspel, nu won Ajax verdiend. Dat het slechts bij 0-1 bleef, had de ploeg aan zichzelf te wijten, want kansen kreeg Ajax genoeg. Het verschil met PSV blijft door de zege van Ajax zes punten en de Amsterdammers hebben nog tien wedstrijden te spelen.

Ronald Koeman kon niet rekenen op Wesley Sneijder, want de middenvelder was geschorst. Daarnaast had de trainer ook nog steeds een flink aantal belangrijke spelers in de ziekenboeg zitten. Maxwell (en ook Yakubu) was voor het duel tegen RKC ziek, Trabelsi raakte donderdag geblesseerd op de training en viel ook af en dan kampen Steven Pienaar en Zlatan Ibrahimovic met langdurige blessures. De Zweed is bijna fit en even overwoog de trainer hem - gezien het aanvallende probleem van de laatste weken - al bij de groep te halen. Maar Koeman was resoluut en greep terug op zijn tactiek van voor de winterstop door Wesley Sonck aan de rechterkant te posteren. ,,Hij is de lopende man, kan naar binnen komen en kan daarom voor moeilijkheden zorgen bij de verdediging", beargumenteerde Koeman zijn keuze voor Sonck in plaats van De Ridder, die de laatste weken op rechts stond.

Met Sonck verdween het statische uit het spel van Ajax. De Belgische spits moest dan wel op de door hem minder geliefde rechtsbuitenpositie staan, maar hij kreeg duidelijk de vrijheid om te zwerven. Dat deed hij volop. De international was overal te vinden, vond zijn medespelers en had dicht tegen de rust ook nog bijna het geluk dat de blunderende doelman Sinouh zijn schot onder zich door liet glippen. Het clowneske optreden van Marokkaanse goalie resulteerde echter - zij het een aantal keren net - niet in een treffer voor Ajax.

De Ajacieden meldden zich al in de eerste minuut bij de onzekere Sinouh, maar toen was het schot van Rafael van der Vaart te slap om succesvol te zijn. Zo ging het eigenlijk de hele wedstrijd. De gasten hadden alle kans om afstand te nemen van RKC, maar verzuimden dat. Wel kon de ploeg van Koeman met een voorsprong de rust in gaan, maar daarvoor had de formatie alle hulp van RKC voor nodig. Boulahrouz kopte de corner van Van der Vaart door en Olfers schoot de bal langs zijn eigen keeper Sinouh: 0-1. De doelman was de komiek van de avond. Hij grabbelde er lustig op los, liet ballen los die hij eerder vasthad en mocht zich zeer gelukkig prijzen dat de kolderieke acties niet door de Ajacieden werden afgestraft.

Maar ook eigen kansen, die gelukkig wel weer gecreëerd werden, waren niet aan de Amsterdammers besteed. Daardoor bleef het tot het einde van de wedstrijd spannend. Nadat Nicolae Mitea in het veld was gekomen voor Victor Sikora, was de snelheid op links ook aanwezig. De Roemeen creëerde zelf enkele kansen, verzuimde een keer zelf te scoren en een keer wilde hij de bal niet breed leggen op Sonck die in kansrijke positie was verschenen. Maar Mitea had een paar minuten eerder ook gezien hoe de Belg een grote kans verkwanselde en koos voor eigen succes. Koeman bracht ook Jason Culina in en de Australiër liet zich van zijn beste kant zien. Hij verving Anastasiou die een ongelukkige wedstrijd speelde en was altijd een aanspeelpunt.

RKC-trainer Martin Jol liet Rick Hoogendorp nog binnen de lijnen toe en met de spits kwam er meer gevaar en eindelijk zette RKC druk op de Ajax-defensie. De Amsterdammers kwamen die laatste fase echter ook goed door en konden na twee keer nul nu weer drie punten in de titelrace bijschrijven. Koeman was derhalve tevreden met het spel. ,,Met name de eerste helft vond ik dat we goed speelden", aldus de trainer.

,,We waren agressief naar voren toe en kwamen snel tot mogelijkheden. In de tweede helft was dat minder, maar we hebben het aan ons zelf te wijten dat we het niet eerder beslisten, want we hadden goede kansen. Doordat het 0-1 bleef, werden we onrustig, leden ook dom balverlies. Daar ontstonden echter geen grote kansen door. Maar we hebben het onszelf moeilijk gemaakt. De winst is een goede stap en vanuit dit resultaat moeten we meer rendement halen uit de kansen", aldus Koeman.

Ook over het middenveld was de trainer tevreden. Van der Vaart speelde 'op tien' en zelfs in de spits nadat Anastasiou het veld had verlaten, maar met Nigel de Jong op rechts en Galásek aan de linkerkant ging het naar behoren. ,,We hebben zo de kwaliteiten van de middenvelders goed benut . Ik heb het idee om zo verder te gaan, maar we zien het wel. Want afgelopen maandag had ik een opstelling in het hoofd met Maxwell en Trabelsi en op donderdag was ik ze allebei kwijt. Dus ik zeg daar niets meer over", liet Koeman weten.