Menu
Ajax eenvoudig langs RKC Waalwijk

Ajax eenvoudig langs RKC Waalwijk

Ajax heeft het eerste oefenduel van deze zaterdag met 1-5 gewonnen bij RKC Waalwijk. Vooral Derk Boerrigter was met drie goals op dreef. Ruben Ligeon en Boban Lazic maakten de vijf vol. Dankzij de constructies van twee duels op een dag, kan trainer Frank de Boer 22 spelers een uur laten spelen. En met nog twee weken tot de start van het nieuwe seizoen is dat een prettig gegeven.

Bij aankomst van de Ajacieden bij het Mandemakers Stadion viel de populariteit van Toby Alderweireld op. Fans met een zachte ‘g’ gehuld in Ajax-tenue scandeerden zijn naam en velen smeekten hem alsjeblieft nog een jaar te blijven. En toen de Belg, die zijn eerste minuten in de voorbereiding maakte, in de vijfde minuut Jean-David Beauguel verdedigde en er applaus klonk, was eigenlijk niet eens duidelijk of de fans nou de actie van Alderweireld waardeerde of die van de spelers van RKC. Pas op het moment dat Robert Braber in de negentiende minuut de 1-1 aantekende, was duidelijk dat er toch ook een groot gedeelte van het stadion het blauwgeel van de thuisploeg aanhing.


Die 1-1 volgde twee minuten na de openingstreffer van Derk Boerrigter, zelf van 2009 tot 2011 spelend in Waalwijk. Dat de linksbuiten van Ajax zich op het Brabantse gras nog steeds prima thuis voelt, bleek in de 21e minuut toen hij de bal simpel onder doelman Arjan van Dijk speelde, 1-2. Kort daarna zette Boerrigter fantastisch voor, maar Tobias Sana stond bij het laatste tikje buitenspel waardoor de goal niet doorging. Boerrigter deed het in de 28e minuut weer zelf - al ging de doelman zeker niet vrijuit - 1-3. ,,Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”, weet de door de wol geverfde Boerrigter inmiddels wel. ,,Maar het is lang geleden dat ik drie doelpunten maakte.”

Trainer Frank de Boer had tegen opzichte van het duel met Dynamo Dresden in Waalwijk voor vijf andere basisspelers gekozen: Alderweireld speelde in plaats van Veltman, Denswil in plaats van Moisander, Klaassen in plaats van De Jong, Hoesen in plaats van Sigthórsson en Sana nam de plaats in van Fischer. Al deze ‘gepasseerde’ spelers zouden die avond in Doetinchem wel in de basis staan. De vijf ‘verse’ krachten in Waalwijk, werden vergezeld door Kenneth Vermeer, Ruben Ligeon, Nicolai Boilesen, aanvoerder Christian Poulsen, Christian Eriksen en Derk Boerrigter.

In de rust, Ajax leidde dankzij een fraaie treffer van rechtsback Ligeon al met 1-4, liepen Alderweireld en Klaassen uit. Bij het begin van de tweede helft bleek waarom. Debutant Mike van der Hoorn en Riechedly Bazoer namen hun plaatsen in. Aldeweireld had namelijk nog niet eerder gespeeld en de opbouw die De Boer hanteert is 45, 60, 90 minuten. In de zestigste minuut volgde zoals aangekondigd de wisselgolf. De acht spelers die vanaf het begin in het veld stonden, werden gewisseld. Alleen keeper Kenneth Vermeer bleef staan en hij kreeg de aanvoerdersband van Christian Poulsen overhandigd.

Voor Boban Lazic werd het nog een mooi half uurtje. De linksbuiten schoot de bal in de 78e minuut prachtig binnen en zette Ajax op 1-5. Bojan Krkic schoot in zijn officieuze debuutduel de bal uit een vrije trap over. Bij die marge bleef het. De Boer was tevreden: ,,We hadden vooraf afgesproken dat ze een uur vol gas zouden geven. Dat is gebeurd. Het is leuk voor die jongens die het laatste half uur mochten spelen en zo voor de eerste keer in Ajax 1 speelden. Ze waren wel nerveus maar speelden verdienstelijk.”

Bijna alle spelers die in Waalwijk het laatste half in actie kwamen, vertrokken na de wedstrijd richting Doetinchem. Daar zou hetzelfde recept zich herhalen. De Boer en zijn staf reed in auto’s snel na de wedstrijd naar het oosten van het land.

Toby Alderweireld gaf de fans na afloop nog meer reden om van hem te houden. ,,Ik wil Ajax niet zomaar verlaten. Ik ben hier gelukkig en zou het niet erg vinden om te blijven. Ik wacht het af.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse

Foto’s: Proshots/Joep Leenen

Derk Boerrigter was een plaag voor de Waalwijkse defensie. Derk Boerrigter was een plaag voor de Waalwijkse defensie.
Boban Lazic tekende voor de 1-5. Boban Lazic tekende voor de 1-5.
Zijn eerste minuten in Ajax 1 zijn een feit: Bojan kwam een half uur voor tijd het veld in als vervanger van Danny Hoesen. Zijn eerste minuten in Ajax 1 zijn een feit: Bojan kwam een half uur voor tijd het veld in als vervanger van Danny Hoesen.
Mike van der Hoorn speelde eveneens zijn eerste wedstrijd voor Ajax. Hij kwam de hele tweede helft in actie. Mike van der Hoorn speelde eveneens zijn eerste wedstrijd voor Ajax. Hij kwam de hele tweede helft in actie.