Menu
Ajax eert Mühren en Van der Wel

Ajax eert Mühren en Van der Wel

De KNVB Bekerwedstrijd tegen FC Volendam staat vooraf in het teken van twee onlangs overleden oud-spelers van Ajax 1. Gerrie Mühren (67) ontviel de Ajax-familie daags na de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona. Arend van der Wel overleed enkele dagen eerder op 80-jarige leeftijd.

Voorafgaand aan Ajax’ eerste bekeroptreden van dit seizoen wordt met een minuut stilte eer betoond aan Mühren en Van der Wel. De Ajacieden van Frank de Boer zullen tijdens het duel tussen de Noord-Hollandse clubs met rouwbanden spelen. Er zal ook op andere vlakken aandacht worden besteed en eer worden betoond aan beide oud-Ajacieden. Op de stadionschermen zullen onder meer hoogtepunten uit de extreem succesvolle Ajax-loopbaan van Volendammer Mühren worden getoond. Ook Van der Wel zal uiteraard op de schermen voorbij komen. Het Ajax-sfeerteam levert bovendien een creatieve bijdrage aan het eerbetoon. Hoe dat eerbetoon eruit zal zien is nog een verrassing.

Ajax eert ook oud-speler Arend van der Wel (links), Ajacied van 1950 tot 1955. Ajax eert ook oud-speler Arend van der Wel (links), Ajacied van 1950 tot 1955.

Van der Wel maakte, een voetbaltijdperk voor Mühren, de overstap mee van amateur- naar profvoetbal. Waar Mühren in de jaren zeventig grote successen vierde met zijn collega-Ajacieden, daar droeg Van der Wel in de jaren vijftig het Ajax-shirt. Laatstgenoemde kwam tot 93 wedstrijden en 43 doelpunten in Ajax 1. Mühren is de succesvolste Volendammer in de historie van Ajax. De onvermoeibare middenvelder was een aanjager in de gouden Ajax-selectie die in 1971, 1972 en 1973 vrijwel alle beschikbare voetbalprijzen won. De Ajacied met de briljante techniek droeg tussen 1968 en 1976 in 298 officiële duels het Ajax-shirt. Mühren was goed voor 72 Ajax-treffers.
Hoe gewaardeerd Mühren was in Volendam en de voetbalwereld bleek dinsdag tijdens de uitvaart. Voetbalprominenten en (oud-)Ajacieden uit alle windstreken realiseerden een groots en onvergetelijk eerbetoon.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Erfgoed Ajax

Gerrie Mühren maakt op 25 april 1973 het enige doelpunt in de uitwedstrijd tegen Real Madrid (0-1). Gerrie Mühren maakt op 25 april 1973 het enige doelpunt in de uitwedstrijd tegen Real Madrid (0-1).
Arend van der Wel tussen zijn collega-Ajacieden in het oude Ajax-stadion de Meer. Arend van der Wel tussen zijn collega-Ajacieden in het oude Ajax-stadion de Meer.
Penaltyspecialist Mühren scoort in de Europese Supercupwedstrijd tegen Glasgow Rangers (1973). Penaltyspecialist Mühren scoort in de Europese Supercupwedstrijd tegen Glasgow Rangers (1973).
Kenmerkende pose van Gerrie Mühren: de technicus zet een tegenstander met een schijnbeweging op het verkeerde been. Kenmerkende pose van Gerrie Mühren: de technicus zet een tegenstander met een schijnbeweging op het verkeerde been.
Mühren als belangrijk lid van het grote Ajax uit de (begin) jaren zeventig. Mühren als belangrijk lid van het grote Ajax uit de (begin) jaren zeventig.