Menu
Ajax eert overleden erelid Schoevaart

Ajax eert overleden erelid Schoevaart

Een indrukwekkende start van de woensdagtraining van Ajax op het complex van de Braziliaanse topclub Flamengo. De spelers en stafleden staan in een kring opgesteld als teammanager David Endt kort het woord doet. Na een korte schets van het leven van het op 1 januari overleden erelid Wim Schoevaart (94) volgt een indrukwekkende minuut stilte. De ras-Ajacied werd deze ochtend in Amsterdam begraven.

,,Wim Schoevaart, ook wel meneer Schoevaart, was een meer dan markante man’’, vertelt Endt na de plechtige en bijzondere start van de ochtendtraining. De teammanager werd in 1972 lid van de Amsterdamse club en leerde Schoevaart in vele clubgedaantes goed kennen. De Amsterdammer Schoevaart diende Ajax op vele fronten en was van grote waarde als clubman.

,,Hij vertegenwoordigde de club op een heel bijzonder manier’’, vervolgt Endt op warme toon. ,,Schoevaart stond voor respect, sportiviteit en clubeer. Hij was liefhebber vanuit een bepaald oergevoel. Als een ware amateur; amateur betekent letterlijk vertaald liefhebber. Hij had niet alleen het Ajax-spel lief maar ook de hele club. Met dit eerbetoon willen we de gedachte aan de amateur Schoevaart in ere houden. Meneer Schoevaart ging op een gentleman-like wijze door het leven. Naast onze gedeelde passie voor de historie, sprak ook dát mij erg aan. Wim Schoevaart was een baken van clubliefde en een goed en zuiver mens. Nu is het aan anderen om de club op eenzelfde goede manier uit te dragen.’’

Na de minuut stilte kregen de Ajacieden een lange training voorgeschoteld. Na de minuut stilte kregen de Ajacieden een lange training voorgeschoteld.

Het ging bij het, tot Nieuwjaarsdag, oudste erelid van Ajax om meer dan winst of verlies alleen, weet Endt. Meneer Schoevaart was een waardig vertegenwoordiger van de club. ,,Laten we niet vergeten dat er ook nog altijd zoiets is als clubgevoel. Dat maakt het overlijden van Wim Schoevaart tot een groot verlies.’’

Na de minuut van respectvolle stilte keerden alle Ajacieden als vanzelf weer terug in de realiteit. De woensdagochtendtraining werd afgewerkt onder opnieuw tropische omstandigheden. De ruim anderhalf uur durende oefensessie was het startpunt voor een lange dag in Rio de Janeiro. ’s Middags (lokale tijd) wacht in het Sheraton Hotel aan Barra Beach – deze week de uitvalsbasis van de selectie - een persconferentie die ook wordt georganiseerd voor en door Mongeral AEGON, de Braziliaanse dochter van Ajax’ hoofdsponsor AEGON. Vervolgens bezoeken de Ajacieden een favela, waarna de Nederlandse consul in Rio de Janeiro de Amsterdammers ongetwijfeld gastvrij zal ontvangen in zijn residentie.

Het is een lange, maar daarmee niet minder interessante dag voor de Ajacieden. Een dag die begon met een mooi eerbetoon aan Wim Schoevaart, de onlangs overleden oer-Ajacied.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer in gesprek met Viktor Fischer. Frank de Boer in gesprek met Viktor Fischer.
Tijd voor wat verkoeling. Tijd voor wat verkoeling.
Lucas Andersen rust uit na de training. Lucas Andersen rust uit na de training.
Christian Eriksen koelt af in de Braziliaanse hitte. Christian Eriksen koelt af in de Braziliaanse hitte.
Ook woensdag was er weer veel media-aandacht voor Ajax. Ook woensdag was er weer veel media-aandacht voor Ajax.