Menu
Ajax eert zijn jubilarissen

Ajax eert zijn jubilarissen

Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - PEC Zwolle huldigde Ajax in de Amsterdam ArenA meer dan twintig jubilarissen, mannen die langer dan 25 jaar lid zijn van de verening. Mannen als Keje Molenaar, Michael van Praag, Hennie Henrichs en Harry Spett.

De Madrid ’69-zaal stroomde aan het begin van de wedstrijdmiddag snel vol met oer-Ajacieden. Niet gek, want zoals oud-speler Piet van der Kuil later zou opmerken 'Eenmaal Ajacied, altijd Ajacied.' Van der Kuil, 25 jaar lid, kwam 55 jaar geleden van VSV naar Ajax en speelde drie jaar bij Ajax. In 1993 werd hij lid van het toen opgerichte Lucky Ajax. Van hem kwamen mooie verhalen, bijvoorbeeld over Johan Cruijff. ,,Hij poetste vroeger mijn schoenen als ik vis bij hem thuis kwam brengen. Het is jammer dat hij er vandaag niet bij is, want Johan is natuurlijk een legende.”

Cruijff behoorde eveneens tot de jubilarissen. De oud-speler, -trainer en meesterbrein van de club is één van de mannen die veertig jaar lid is van de club, maar moest zich verontschuldigen voor de feestelijke middag.

Tien jaar langer dan Cruijff is Hennie Henrichs als lid aan Ajax verbonden. De jubilerende voorzitter van de bestuursraad huldigde de Ajacieden de hele middag, maar om nou jezelf in de bloemetjes te zetten, was uiteraard een beetje raar. Dus nam Michael van Praag, zelf enkele minuten eerder trotse eigenaar geworden van een bordje vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap, het woord. Voor de heren een mooie samenloop van omstandigheden dat zij van het bestuur 1989 nu gehuldigd werden. Naast Van Praag en Hennie Henrichs vierden namelijk ook Arie van Os en Uri Coronel uit datzelfde bestuur nu hun jubileum. Van Praag: ,,Hennie was voor ons, de andere bestuursleden, samen met André Kraan een baken om de do’s and don’ts binnen Ajax te leren.” Zijn toespraak voor Henrichs was doorspekt met waardering en respect: ,,Zo zal ik één avond nooit vergeten”, vertelde Van Praag over Henrichs. ,,We waren aan het oefenen voor de Ajax Revue ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan, maar ik wist al dat Henny die ochtend erna zijn aftreden bekend zou maken. Hij nam de verantwoordelijkheid voor het ontslag van trainer Jan Wouters. Dat zie je bijna nooit in de voetballerij en dat besluit van toen verdient applaus en respect.”

Even nam jubilaris Michael van Praag het woord over om de eveneens jubilerende gastheer Hennie Henrichs te huldigen. Even nam jubilaris Michael van Praag het woord over om de eveneens jubilerende gastheer Hennie Henrichs te huldigen.

Het was één van de serieuzere anekdotes tussen de soms hilarische door. Zoals toen Cor Geelhuizen aan het woord kwam bijvoorbeeld. Geelhuizen, veertig jaar lid van Ajax, telt inmiddels 86 jaren maar ziet er opvallend fit uit. ,,Allemaal dankzij Ajax”, verklapte hij zijn geheim. Na een mooi verhaal over spaargeld, huizenjacht en maatpakken kwam ook aan deze huldiging een einde.

Waren er dan geen bekendere Ajacieden die een jubileum vierden? Zeker wel. Zo was John Rep - weliswaar ietwat verlaat - van de partij. Het ‘Goudhaantje’, zo in een ver verleden genoemd door Sjaak Swart, zag zijn goal tegen Juventus uit mei 1973 terug op het grote scherm. Maar ook uit een recenter verleden kwamen Peter Boeve, Edo Ophof en Keje Molenaar één voor één naar voren om hun herinneringsbordje in ontvangst te nemen.

Na afloop van de plechtigheden, die eindigde met een eervol moment voor Harry Spett die liefst tachtig jaar lid is van Ajax, genoten de Ajacieden van een buffet en keken ze gezamenlijk naar het duel van hun opvolgers tegen PEC Zwolle.

De jubilarissen van deze zondag:
25 jaar:Wim Bleijenberg, Peter Boeve, Gerard van Cooten, Uri Coronel, Ruud Geels, Peter van der Hengst, Piet van der Kuil, Keje Molenaar, Jan Nieberg, Edo Ophof, Arie van Os, Herman Pinkster, Michael van Praag, Donald de Randamie, John Rep, Dennis van der Wal, Kees Zwamborn
40 jaar: Johan Cruijff, Jan van Eijden, Cor Geelhuizen, Ron Oudendijk, Marco van Zoest
50 jaar : Hennie Henrichs, Ed Klokkers
70 jaar : Herman Pasteuning
80 jaar : Harry Spett


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Uri Coronel ontvangt zijn bordje. Uri Coronel ontvangt zijn bordje.
De schoenen van Piet van der Kuil werden vroeger gepoetst door een piepjonge Johan Cruijff. De schoenen van Piet van der Kuil werden vroeger gepoetst door een piepjonge Johan Cruijff.
Keje Molenaar is ook al 25 jaar lid van Ajax. Keje Molenaar is ook al 25 jaar lid van Ajax.
Oud-bestuurder Arie van Os was in dezelfde periode als Henrichs bestuurslid. Oud-bestuurder Arie van Os was in dezelfde periode als Henrichs bestuurslid.
Later dan de rest, maar toch op tijd om het bordje in ontvangst te nemen: John Rep. Later dan de rest, maar toch op tijd om het bordje in ontvangst te nemen: John Rep.
Cor Geelhuizen raakte niet uitverteld tijdens zijn huldiging. Cor Geelhuizen raakte niet uitverteld tijdens zijn huldiging.
Herman Pasteuning is liefst zeventig jaar Ajacied. Herman Pasteuning is liefst zeventig jaar Ajacied.
Maar je hebt altijd baas boven baas: Harry Spett is 80 jaar lid van Ajax. Maar je hebt altijd baas boven baas: Harry Spett is 80 jaar lid van Ajax.