Menu
Ajax ‘eindelijk’ opgenomen in Amsterdams Historisch Museum

Ajax ‘eindelijk’ opgenomen in Amsterdams Historisch Museum

Ajax is Amsterdam en Amsterdam is Ajax. Zo leeft dat niet alleen in ‘Mokum’, maar ook in de rest van de wereld. Waar ter wereld je ook komt, zodra duidelijk wordt dat je uit Nederland afkomstig bent, volgen er doorgaans twee gevleugelde woorden: ‘Ajax’ en ‘Amsterdam’.

Dat de succesvolste voetbalclub uit de Nederlandse geschiedenis niet mag ontbreken in een museum over de historie van onze hoofdstad, staat dan ook buiten kijf. Vandaag werd de permanente Ajax-tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum officieel geopend.

De Ajax-presentatie in het Amsterdams Historisch Museum laat de clubliefde van Ajax-fans aan de hand van drie generaties supporters zien. Zo stelde Ajax-archivaris Wim Schoevaart (geboren in 1918) zijn Delftsblauwe Ajax-bord, dat hij ter ere van zijn veertigjarig jubileum als lid ontving, beschikbaar. Peter, verdere introductie van de Ajacied in hart en nieren is overbodig, kwam aanzetten met een baksteen en hekpunten van stadion de Meer en een miniatuur Wereld Beker, waarnaar de dertiger ruim acht jaar lang op zoek was geweest. En van Ben (52), in 1976 een van initiatiefnemers voor de F-Side, liggen er onder andere oude cassetebandjes met radioverslagen in de vitrine. Daarnaast vertelt het trio in een videotentoonstelling uitgebreid over hun passie voor Ajax.

Heel wat echte Ajacieden waren afgekomen op toch een memorabel moment. Het Amsterdams Historisch Museum bestaat immers al tachtig jaar, maar tot en met gisteren was dé voetbalclub van de stad er niet vertegenwoordigd. De afgelopen maanden is achter de schermen echter hard gewerkt aan een blijvende Ajax-presentatie en vandaag was het dan zover. Onder de genodigden bevonden zich oud-spelers als Gerrie Mühren, Frank de Boer - die de het plechtige gedeelte voor zijn rekening nam - en Bobby Haarms en natuurlijk ontbrak ook John Jaake niet. De Ajax-voorzitter vond de opening van een Ajax-hoek in het museum ‘niet meer dan terecht’.

,,Het Amsterdams Historisch Museum vertelt de geschiedenis van Amsterdam’’, aldus de preses in zijn speech. ,,AFC Ajax maakt al 106 jaar deel uit van die geschiedenis. Eigenlijk bepalen de inwoners wat hier thuishoort en een bescheiden Ajax-presentatie mag zeker niet ontbreken. Vooral ook omdat de laatste zinnen van ons clublied luiden: glorie onzer Amstelstad. Ieder draagt ze op de handen, wie gaat niet op Ajax prat?’’

Ook Menno Pot, journalist en Ajacied, deed nog een duit in het zakje. ,,Het woord ‘historie’ komt van het Griekse werkwoord ‘historein’, dat ‘vertellen’ betekent. Bij ons betekent het ‘geschiedenis’ of ‘verleden’. Historie is dus eigenlijk: vertellen over het verleden. Ik zou dus zeggen dat wij, Ajacieden, onderhand wel een plekje in dit museum verdiend hebben. Want ouwehoeren over vroeger? Dat is onze specialiteit.’’