Menu

Ajax eindelijk weer op schot

Ajax was tegen De Graafschap eindelijk weer eens op schot. Daarbij werden de Amsterdammers wel in het zadel geholpen door De Graafschap-verdediger Tim Bakens, die direct na rust zijn eigen keeper met een prachtig schot in de kruising passeerde. In de eerste helft had Steven Pienaar met zijn eerste doelpunt voor Ajax I voor de voorsprong gezorgd. Mido kopte bij zijn eerste balcontact de 3-0 binnen. Wamberto tekende 4-0 aan. De Graafschap schoot in 90 minuten tijd slechts twee maal op het doel van Fred Grim, waardoor er van een sprankelend duel geen sprake was.

Ajax speelde de thuiswedstrijd tegen De Graafschap met rouwbanden ter nagedachtenis aan de geliefde voormalige aanvoerder Velibor Vasovic. Voorafgaande aan de wedstrijd hield iedereen in het stadion een indrukwekkende minuut stilte. De spandoeken ´Vasco, dappere strijder en ´Vasco, we never forget´ toonden dat de herinneringen aan de populaire Joegoslaaf niet zullen slijten.

Met een goede opening lanceerde Van Halst Trabelsi over de rechterkant. De voorzet van de Tunesiër bracht De Graafschap in de verleiding een corner weg te geven. Direct daarna kreeg Ajax opnieuw een hoekschop. Omdat Van der Meyde na een fluitsignaal vanwege buitenspel alsnog schoot, kreeg de Arnhemmer geel. Voor hem heeft dat vooralsnog geen consequenties.

Mido koppend
Mido koppend

In de vijfde minuut was er dreiging voor het doel van Stefan Postma na een goede combinatie tussen Machlas en Pienaar. De Zuid-Afrikaan hield daarna de bal te lang bij zich waardoor De Graafschap weer positie kon nemen.

In de achtste minuut wilde Wamberto een penalty omdat hij onderuit zou zijn gelopen. Maar Van Egmond besloot tot een corner. Een overtreding op Pienaar leidde tot een zeer snel genomen vrije trap op Machlas. De Griek, in zijn loopbaan al negen keer succesvol tegen De Graafschap, schoot op Postma.

In de veertiende minuut werd Machlas in 'de zestien meter' aan zijn shirt getrokken en ging door de knieën. Van Egmond gaf geen strafschop. Of dat terecht of onterecht was, viel vanaf de tribune nauwelijks waar te nemen.

In het eerste kwartier had Ajax al een flink aantal corners verdiend, maar tot grote kansen voor het doel kwam het vooralsnog niet.


Wamberto legt een speler van de Graafschap in de luren

De mooiste actie van het eerste kwart van de wedstrijd leverde Wamberto af. Hij hield de bal even hoog, legde zo een speler van De Graafschap in de luren en vuurde af. Jammergenoeg tegen de lat. Een minuut later legde Machlas de bal neer voor Van der Meyde, maar de bal ging net aan hem voorbij.

In de 23e minuut kaatste de bal via het lichaam van Van Egmond onverwacht voor de voeten van Jan van Halst. De Hengeloër aarzelde geen moment en probeerde de keeper van De Graafschap te verrassen. De bal ging net naast

Omdat Bergdølmo de bal simpel inleverde op het middenveld kon Peter van Vossen weg. De aanvoerder van De Graafschap moest bij elk balcontact een flink fluitsignaal incasseren en vervolgens werd hij gestuit door de zijn fout herstellende Noor.

Vanwege een blessurebehandeling van De Graafschap speelde Jan van Halst de bal over de zijlijn. Peter van Vossen gaf de bal terug aan Ajax, maar deed dat op dusdanige wijze dat hij nog bijna Grim verraste.

Maar aan de andere kant was het Steven Pienaar die Postma verraste. De jongeling, sinds kort bij de selectie, kopte in de dertigste minuut de voorzet van Hatem Trabelsi keurig in het hoekje, 1-0. Voor Pienaar zijn eerste doelpunt in Ajax I.

Van Halst op zijn best
Van Halst op zijn best
Machlas kreeg het zwaar te verduren
Machlas kreeg het zwaar te verduren

Kort daarna sloeg de vlam in pan. Nikos Machlas was de kleine overtredingen van Tim Bakens op zijn enkels meer dan zat en werd nog giftiger omdat hij daarvoor geen enkele keer een vrije trap kreeg. Die irritaties kwamen zo duidelijk aan de oppervlakte dat Van Egmond een gele kaart trok voor de Griek. Zeer tegen de zin van alle Ajacieden in het stadion.

De Griek had zijn irritaties op een mooie manier van zich af kunnen spelen toen hij in de 42e minuut door Pienaar vrij voor Postma was gezet. Maar het scoren wilde niet lukken, want hij schoot nu ver naast. In de 45e minuut idem dito. Pienaar ging de eentwee aan en Machlas wilde met een lob Postma verschalken. De bal kwam uiteindelijk op navelhoogte in de handen van de oud-doelman van FC Utrecht.

Trainer Koeman liet, net als zijn collega Jurrie Koolhof, de elf spelers van de eerste helft staan. Ajax trapte af en binnen een minuut stond de 2-0 op het bord. Dat was echter niet de verdienste van een Ajax-aanvaller maar van verdediger Tim Bakens. Een te zachte voorzet van links van Pienaar werd door onfortuinlijke Bakens onhoudbaar in de kruising getrapt, 2-0. In de historie van de officiële wedstrijden van Ajax was dit het 77e doelpunt dat door een tegenstander werd gemaakt.


Van der Meyde passeert Fränkel

In de 56e minuut ging Bakens weer in de fout. Hij liet de voorzet van Van der Meyde onder zijn voet door glippen en bracht zo Machlas oog in oog met Postma. Ook nu lukte het niet om uit deze opgelegde kans zijn tiende tegen De Graafschap te maken. Net zoals hij in de 60e minuut voorlangs schoot. In plaats van een fluitconcert kreeg de spits steunbetuigingen vanuit vak Zuid.

In de 67e minuut leverde De Graafschap een schot af op het doel van Fred Grim. De inzet van de PSV-huurling Arvid Smit was een simpele prooi voor de Amsterdammer. Een minuut later wisselde Koeman twee man. Machlas en Van der Meyde verlieten het veld en Mido en Ikedia maakten hun opwachting.

Het was de rentree van Mido wel. Vorige week nog in het tweede gezet door Koeman, kopte hij bij zijn eerste balcontact de bal uit een corner achter Postma, 3-0.

Ook Ikedia zag een scorende invalbeurt wel zitten en was er in de 78e minuut dicht bij na een rush over de linkerflank. Zijn lage schot werd echter op de valreep door Postma corner getikt.

Ook Mido stuitte een kleine minuut later op Postma, die ook nu een corner moest toestaan. De bal van Pienaar- uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd- werd door De Graafschap opgeruimd.

De koek was nog niet op. Wamberto zette in de 90e minuut zelf de eentwee op met Mido, kreeg hem inderdaad weer terug en schoot laag de verdiende vierde treffer binnen, 4-0. Dat was ook de laatste van de wedstrijd.

Steven Pienaar