Menu
Ajax eist ingrijpen bij spreekkoren

Ajax eist ingrijpen bij spreekkoren

Ronald Koeman overwoog afgelopen zondag met zijn team van het veld te stappen tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Gedurende grote gedeelten van de wedstrijd waren er namelijk kwetsende en discriminerende spreekkoren te horen.

Er zijn regels opgesteld door KNVB, de clubs, politie en justitie om deze spreekkoren te bestrijden. Als er sprake is van langdurige, massale, kwetsende en/of discriminerende spreekkoren moeten deze worden tegengegaan. Bij de eerste keer legt de scheidsrechter het spel neer en zal de stadionspeaker het publiek waarschuwen.

Als dat niet het beoogde effect heeft, moet het spel tien minuten worden stilgelegd en richten beide aanvoerders een dwingende oproep aan het publiek. Als ook dat niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt de wedstrijd definitief gestaakt door de scheidsrechter.

Afgezien van deze voetbalregels kan de burgemeester, als hoofd van de politie, ook ingrijpen door vakken te ontruimen of de wedstrijd te staken. Dit als er sprake is van een strafbaar feit zoals discriminerende spreekkoren. De burgemeester van Den Haag had vooraf aangegeven op dit punt niets te zullen tolereren.

Echter, afgelopen zondag is in het geheel niet ingegrepen. Ajax-trainer Ronald Koeman heeft aangegeven dat hij in de toekomst van het veld zal stappen als het Ajax weer gebeurt en niet gehandeld wordt zoals in de regels staat omschreven. Koeman doet dit uiteraard in overleg met de aanvoerder en spelers van Ajax. Het bestuur en de directie van de club staan in deze keuze volledig achter Koeman. Daarom heeft Ajax om strikte naleving van de regels gevraagd. Deze strikte toepassing geldt uiteraard ook indien het eventueel zou gaan om spreekkoren van Ajax-supporters.

Ajax doet daarom een dringende oproep aan alle supporters om de eigen club aan te moedigen, in plaats van de tegenstanders te kwetsen of te discrimineren. Laat het niet zover komen dat Ajax, of een tegenstander van Ajax, gedwongen wordt van het veld te lopen omdat de spelers niet meer in staat zijn te voetballen. Dan verliezen we allemaal!