Menu
Ajax en Aalborg in evenwicht

Ajax en Aalborg in evenwicht

De voorbereiding op het seizoen 2014 – 2015 bracht de Ajacieden zaterdagmiddag op het Rijnsburgse sportpark Middelmors. Luttele uren na de trainingswedstrijd tegen het Duitse Hönnepel (6-0 winst) speelde een – grotendeels – nieuw Amsterdams elftal 2-2 gelijk tegen Deense Aalborg, de oude club van Lucas Andersen.

Ajax begon tegen de Deense landskampioen Aalborg met Arek Milik als spits. De kersverse Ajacied vond als collega-aanvallers Lasse Schöne (hangend op rechts) en Ricardo Kishna (links) naast zich. Het startende middenveld werd gevormd door Andersen – die ooit als 16-jarige debuteerde bij Aalborg – Nick Viergever en Davy Klaassen. Doelman Kenneth Vermeer vond Ruben Ligeon, Mike van der Hoorn, captain Niklas Moisander en Nicolai Boilesen voor zich.

De inzet van een geheel nieuwe basisploeg, vergeleken met het treffen met Hönnepel, paste in de zorgvuldige opbouw richting het nieuwe seizoen. Na een dag met twee oefenduels was de belasting voor alle Ajacieden gelijk; alle selectiekrachten hadden een uur wedstrijdritme in de benen. Het is een aanpak die afgelopen seizoen al zijn vruchten afwierp.

Ter voorbereiding op ’14 – ’15 trof de landskampioen van Nederland zijn Deense evenknie. De Deense deelnemer aan de voorrondes Champions League weerstond een klein bombardement aan Ajax-kansen. Een opvallende luchtbrug tussen flankaanvaller Ricardo Kishna en Davy Klaassen bracht laatstgenoemde tweemaal in kansrijke positie. Eerst kwam de middenvelder een teenlengte te kort om doelman Nicolai Larsen te verrassen. Vijf minuten later kopte Klaassen de net iets te hoog aangesneden assist van Kishna nipt over. In het vervolg raakte Lasse Schöne – ook al op aangeven van Kishna – met een volley de lat.

Lasse Schöne was met een schitterende vrije trap verantwoordelijk voor de 1-1. Lasse Schöne was met een schitterende vrije trap verantwoordelijk voor de 1-1.

De openingstreffer van Thomas Enevoldsen deed vervolgens geen recht aan de verhoudingen op de nagenoeg perfecte grasmat. Na een nieuwe Ajax-aanval te hebben afgeslagen, kwamen de Denen er razendsnel uit. In (bijna) de eerste kans voor Aalborg slaagde Enevoldsen erin Vermeer te verslaan: 0-1. De achterstand had voor rust groter kunnen zijn als Kasper Risgard zijn lob niet over had gemikt. Een kwartier na de 0-1 tekende Schöne voor de gelijkmaker. De wijze waarop de Deen toesloeg was oogstrelend; Schöne draaide zijn vrijetrap perfect in de kruising: 1-1. Het was een hoogtepunt op zonnig sportpark Middelmors, thuishaven van Topklasser Rijnsburgse Boys.

Direct na rust was Tobias Sana de vervanger van Nicolai Boilesen, die last had van heup en knieholte. De Zweed startte als rechteraanvaller (om het duel later vanaf links te vervolgen), waarbij Schöne zich liet terugzakken naar het middenveld. Viergever liet zich op zijn beurt weer terugzakken naar de laatste linie en vervolgde het duel als linksback. Een kwartier later begon het échte grote wisselen. De ‘jonkies’ Owusu, Boccara, Van Bruggen, Kuipers, Becker, Bakker, Menig, Warmerdam en Vissie vervingen de negen gestarte veldspelers. Uiteindelijk voltooide alleen Vermeer de volle negentig minuten. Omdat het merendeel van de invallers vanochtend ook een half uur had gespeeld, bedroeg ook hun fysieke belasting dus een uur.

Danny Bakker deed een kwartier voor tijd waarin hij ‘s ochtends in de trainingspartij ook al slaagde: scoren. Hij tekende van dichtbij voor de 2-1. Django Warmerdam hield een minder positief gevoel over aan zijn invalbeurt. De uit zijn handsbal voortkomende penalty bood Nicklas Helenius een uitgelezen kans om Aalborg naast Ajax te schieten: 2-2. ,,Het was voor de jongens die invielen, heel leuk geweest om de overwinning binnen te slepen’’, besloot De Boer. ,,Het was wel een heel makkelijk gegeven penalty.’’

De tevredenheid overheerste over de nieuwe stappen die zijn gezet in de voorbereiding. Vanaf maandag vervolgt de selectie zijn voorbereiding met het traditionele trainingskamp in De Lutte. ,,Ik heb goede dingen gezien, veel goede voorzetten bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld van Kishna. Er is door iedereen veel arbeid geleverd. Alles tegen een tegenstander die al twee weken verder is in zijn voorbereiding. Dat laatste zag je onder meer in de omschakeling. Ook in Zeist hebben de jongens die in actie kwamen een goede indruk achtergelaten. Voor de invallers van Jong Ajax was dit vandaag ook weer een stapje hoger qua niveau.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Danny Bakker maakte zaterdag 2 goals in 2 verschillende duels voor Ajax 1. Danny Bakker maakte zaterdag 2 goals in 2 verschillende duels voor Ajax 1.
De kopbal van Bakker. De kopbal van Bakker.
Ricardo Kishna zorgde voor veel gevaar aan de linkerkant. Ricardo Kishna zorgde voor veel gevaar aan de linkerkant.
Lucas Andersen praat na afloop bij met zijn voormalige ploegmaats. Lucas Andersen praat na afloop bij met zijn voormalige ploegmaats.
Arek Milik kwam zaterdag niet tot scoren. Arek Milik kwam zaterdag niet tot scoren.
Na een uur kwam er weer een hele groep 'Jong Ajax' het veld in. Na een uur kwam er weer een hele groep 'Jong Ajax' het veld in.
Davy Klaassen en Nick Viergever loeren op de bal. Davy Klaassen en Nick Viergever loeren op de bal.
Op de tribune de geblesseerde Ricardo van Rhijn (naast voormalig Jong Ajax-trainer Alfons Groenendijk). Op de tribune de geblesseerde Ricardo van Rhijn (naast voormalig Jong Ajax-trainer Alfons Groenendijk).
Ook op de tribune: directieleden Edwin van der Sar en Marc Overmars. Links op de voorgrond Jong Ajax-trainer Andries Ulderink. Ook op de tribune: directieleden Edwin van der Sar en Marc Overmars. Links op de voorgrond Jong Ajax-trainer Andries Ulderink.
Jong Ajax-trainers Jaap Stam en Andries Ulderink zagen dat hun spelers hun visitekaartje afgaven tijdens de oefenduels met het eerste. Jong Ajax-trainers Jaap Stam en Andries Ulderink zagen dat hun spelers hun visitekaartje afgaven tijdens de oefenduels met het eerste.