Don't worry about a thing

Sorry, we hebben deze pagina niet gevonden.

Waarschijnlijk bestaat deze pagina niet of niet meer. Misschien dat er een tikfoutje in de URL is gemaakt.

Menu
Ajax en ADO opnieuw tegenover elkaar

Ajax en ADO opnieuw tegenover elkaar

Ajax - ADO Den Haag is in kort tijdbestek opnieuw het affiche voor een wedstrijd in de Amsterdam ArenA. Kort na de onderlinge competitiestrijd treffen de beide kemphanen elkaar in de derde ronde van het KNVB Bekertoernooi.

De 2-0 zege die Ajax twee weken terug boekte op ADO, zal de Amsterdammers vertrouwen geven voor het donderdag te spelen bekerduel. Drie kostbare competitiepunten waren veertien dagen terug de inzet, voorafgaand aan het Amsterdams-Haagse onderonsje. Donderdag wordt gestreden om een plek in de achtste finales van de beker.

Zonder zelf groots te spelen, stelde Ajax de drie competitiepunten tegen ADO veilig door treffers van Wesley Sneijder en Gabri. Ajax-coach Henk ten Cate was na afloop vooral tevreden over het resultaat, maar minder content met de uitvoering. ,,Te veel mensen gaven vandaag niet thuis'', becommentarieerde de coach het povere optreden van zijn spelers. ADO kreeg meer kansen dan waar het vooraf op zal hebben gerekend. Ajacied Maarten Stekelenburg toonde zich van zijn betrouwbaarste kant door 'gewoon' de nul te houden. Met de competitiezege doorbraken de Amsterdammers een vervelende trend. In de twee eerdere seizoenen veroverden de Hagenaars telkens een punt in de ArenA.

Stunten tegen (en bij) Ajax lijkt dit seizoen iets te veel gevraagd voor ADO. De ploeg van trainer Frans Adelaar boekte afgelopen maand pas zijn eerste zege van het seizoen. In het eigen Zuiderpark werd Heracles Almelo met 2-0 verslagen. Tegen AZ en, afgelopen weekend, tegen Excelsior sprokkelde ADO (telkens met een 2-2 gelijkspel) belangrijke punten bijeen. De Hagenaars bezetten op dit moment de zeventiende plaats in de Eredivisie. Hekkensluiter Sparta Rotterdam is de voornaamste concurrent. De Spartanen behaalden tot nu toe een punt minder, maar zitten de Hagenaars wel nadrukkelijk op de hielen.

ADO keerde in het seizoen 2003-2004, na een jarenlange afwezigheid, terug op het hoogste voetbalniveau. Ajax rekende dat seizoen gedecideerd (4-0) af met de kampioen van de eerste divisie. De Haagse club, die toen nog de naam FC Den Haag droeg, verliet de eredivisie na het seizoen 1991-1992. Ajax - FC Den Haag leverde de thuisploeg op 12 april 1992 in de Meer een 3-2 overwinning op. De Hagenaars besloten het reguliere seizoen met een zestiende plaats. FC Den Haag was daarmee veroordeeld tot nacompetitievoetbal. Het verplichte slotstuk op het voetbaljaar werd de Haagse FC uiteindelijk fataal. De 'trots van Den Haag' verbleef vervolgens jarenlang in de eerste divisie.

Gabri heeft toegeslagen. Klaas Jan Huntelaar (voorgrond) staat op het punt het feestje mee te vieren. Gabri heeft toegeslagen. Klaas Jan Huntelaar (voorgrond) staat op het punt het feestje mee te vieren.

Een voorname bekerontmoeting tussen Ajax en FC Den Haag was de bekerfinale uit het seizoen 1986-1987. De op 5 juni 1987 gespeelde eindstrijd is om meerdere redenen memorabel. Allereerst omdat de Ajacieden van trainer Johan Cruijff met 4-2 wonnen in het Zuiderpark. Ajax kon daarmee zijn elfde nationale beker bijzetten in de Amsterdamse prijzenkast. Aan Haagse kant waren die middag Heini Otto en Alfons Groenendijk van de partij. De spelers van toen, werken nu als trainers bij Ajax. Ajax - FC Den Haag was bovendien de laatste officiële wedstrijd van topscorer Marco van Basten als Ajacied. Voordat de aanvaller de Amsterdamse club verruilde voor AC Milan, stelde hij nog wel even koelbloedig de bekerzege veilig voor zijn club. Na negentig minuten spelen en een 2-2 stand, bleek een verlenging onvermijdelijk. John Bosman tekende voor de Ajax-goals. In de 104de en de 106de minuut sloeg ook Van Basten toe. Groenendijk, Otto en alle aanhangers van FC Den Haag stonden vervolgens met lege handen.

Van Basten was eerder dat seizoen al van grote waarde in de competitie en het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars. Een kleine maand voor de bekerfinale scoorde Van Basten de winnende treffer in de Europese finale tegen Lokomotive Leipzig (1-0 in Athene). Met zijn 31 treffers in de eredivisie bewees de spits het Nederlandse voetbalniveau te zijn ontgroeid. Van Basten nam na het seizoen 1986-1987 afscheid in stijl: met de titel Topscorer van Nederland, een KNVB Beker en een Europa Cup.


Ajax - ADO Den Haag/ FC Den Haag, de laatste vijf keer:

2006-2007: 2-0
2005-2006: 2-2
2004-2005: 0-0
2003-2004: 4-0
1991-1992: 3-2 (Ajax - FC Den Haag)

Kijk hier voor de kaartverkoop voor Ajax - ADO Den Haag.