Menu
Ajax en AEGON pakken uit in Friesland

Ajax en AEGON pakken uit in Friesland

Sneek stond woensdagavond op zijn kop vanwege het bezoek van Ajax in het bekertoernooi. Een paar kilometer verderop in Friesland was Ajax diezelfde dag ook van de partij met een nieuw event. Hoofdsponsor AEGON bood samen met partner Leegstra Assurantie & Advies de jeugdtrainers van de Friesche Voetbal Club (FVC) de mogelijkheid een inkijkje te krijgen in de opleidingsmethodes van de Ajax-talenten.

Jeugdtrainer Heini Otto nam samen met de trainers van de Ajax Online Academy de coaches van FVC onder handen. Ze kregen naast een praktische clinic ook een stuk theorie van Martin Dorré. Dorré is voormalig trainer van de Ajax Jeugdopleiding. Tegenwoordig verspreid hij deze kennis via de Ajax Online Academy. Dit online systeem biedt ook FVC de kans hun trainingen samen te stellen volgens de Ajax-methodiek.

De trainers van FVC kunnen een jaar lang gratis van dit systeem gebruik maken om gericht en systematisch te werken aan de ontwikkeling van hun jeugdspelers. Dorré liet zien hoe trainingen opgebouwd kunnen worden uit een warming-up, kern 1, kern 2 en vervolgens een partijvorm. In het systeem kan een trainer zelf zijn training samenstellen door verschillende oefeningen te selecteren. De oefeningen zijn omschreven, uitgetekend en als animatie te bekijken. Het is ook mogelijk dat een coördinator van de jeugdopleiding de trainingen samenstelt om er voor te zorgen dat de gekozen lijn van de club wordt doorgevoerd in alle trainingen. Als een trainer zelf een training samenstelt kan een hoofd jeugdopleiding via de Ajax Online Academy meekijken en feedback geven. Vervolgens gingen ze samen het veld op om enkele trainingsvormen verder zelf in de praktijk brengen.

Daarnaast organiseerde Ajax Camps & Clinics allerlei Ajax-voetbaloefeningen voor de jongste jeugd van de club. Zenuwachtig, maar dolenthousiast gingen de pupillen aan de slag met de warming-up van Ajacied Heini Otto. Daarna gingen alle teams ieder aan de slag met een eigen onderdeel zoals de touwladder, afronden, partijvormen en trucjes. Later op de avond volgende een massale opkomst van FVC's C- en D-jeugd die eveneens een training kregen volgens de Ajax-methodiek. Uiteindelijk deden in totaal meer dan 200 leden mee. Ze ontvingen na afloop allemaal een mooie Ajax AEGON/attentie. Zo werd het een heel bijzondere dag voor de gehele Friese voetbalclub waar jong en oud een echte Ajax-dag beleefden, aangeboden in een mooie één-twee tussen Ajax en AEGON.

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Heini Otto verzorgde de warming-up in Friesland. Heini Otto verzorgde de warming-up in Friesland.
De Ajax Online Academy gaf tekst en uitleg. De Ajax Online Academy gaf tekst en uitleg.
De jeugd van FVC werd vermaakt. De jeugd van FVC werd vermaakt.