Menu

Ajax en AS Roma bereiken principe-akkoord over transfer Cristian Chivu

Ajax en AS Roma hebben in principe een akkoord bereikt over de transfer van Cristian Chivu. Ajax wacht nog op een getekende bankgarantie van AS Roma om de overgang te finaliseren. Over de financiële condities doet Ajax zoals gebruikelijk geen mededelingen.

Algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax wil wel kwijt dat het gaat om de met voorsprong financieel grootste transfer uit de geschiedenis van de club. Van Eijden: “Laat één ding duidelijk zijn: Ajax wilde het liefst verder met Chivu. Maar Cris wilde zelf graag naar AS Roma en dan weet je dat je hem uiteindelijk niet kunt behouden voor onze club.”

Vanavond al vertrekt Cristian Chivu richting Italië.

Ajax-coach Ronald Koeman betreurt het vertrek van zijn aanvoerder. Koeman: “Natuurlijk is het jammer dat Cris bij Ajax weggaat, maar ik vind dat wij hem nu niks in de weg moeten leggen. Cris laat bij Ajax prachtige herinneringen achter. Ajax is druk bezig met de opvolging van Chivu en ook in die opvolging heb ik het volste vertrouwen.”

Ajax en AS Roma troffen elkaar afgelopen seizoen twee keer in de tweede ronde van de UEFA Champions League. Ajax plaatste zich op 19 maart ten koste van AS Roma voor de kwartfinale van de UEFA Champions League. Mede door een doelpunt in de eerste minuut van Andy van der Meyde eindigde het duel in het Olympisch stadion van Rome in 1-1. Op 10 december 2002 had Ajax de thuiswedstrijd al met 2-1 gewonnen.

Cristian Chivu maakte zijn debuut voor Ajax op 30 september 1999 in het UEFA Cupduel tegen Dukla Banska Bystrica (3-1 voor Ajax). Hij vierde met de Amsterdamse club het landskampioenschap in 2002, won de Amstel Cup in 2002, pakte de Johan Cruijff Schaal in 2002 en verdedigde in 2002 met succes de titel van 2001 in het Amsterdam Tournament.

In 2002 werd Chivu door de Telegraaf en Voetbal International uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Dezelfde titel werd hem in zijn thuisland Roemenië toebedeeld. Bovendien kozen honderdduizenden bezoekers van de officiële website van de UEFA hem in het Europees team van 2002.

Voor Ajax speelde Cristian Chivu 107 competitiewedstrijden, waarin hij 13 keer scoorde. Daarnaast kwam hij namens Ajax uit in 26 Europese bekerwedstrijden, 8 Amstel Cupduels en het duel om de Johan Cruijff Schaal aan het begin van vorig seizoen.

Als Roemeens international droeg Cristian Chivu tot nog toe 28 keer het shirt van zijn land. In zijn interlandcarrière scoorde hij 2 keer.