Menu
Ajax en AZ gaan op voor topduel

Ajax en AZ gaan op voor topduel

Ajax en AZ staan zondag garant voor een aantrekkelijk topduel. In de achtervolging op koploper PSV kunnen beide ploegen zich geen puntenverlies permitteren.

Ajax en AZ huldigen allebei een aanvallende strijdwijze. De Amsterdammers en Alkmaarders spelen altijd en overal om te winnen. Punten moeten op eigen kracht worden veiliggesteld. Het publiek moet daarbij worden vermaakt met aantrekkelijke staaltjes voetbal. Trainers als Henk ten Cate en Louis van Gaal staan persoonlijk garant voor alle doelstellingen en mooie voetbalambities. Het is zondag aan de spelers om alle ambities in daden om te zetten.

AZ onderging de afgelopen seizoenen een opmerkelijke groeispurt. De kapitaalkrachtige Alkmaarders slaagden erin de ene na de andere speler aan te trekken. Veelbelovende nieuwkomers als Moussa Dembélé, Joey Gudjónsson, Julian Jenner, Gijs Luirink en Maarten Martens beloven voor de toekomst sportieve voorspoed. Trainer Van Gaal trok bovendien ook de oud-Ajacieden Joey Didulica en David Mendes da Silva aan. Vooral laatstgenoemde ontwikkelt zich de laatste maanden sterk. Simon Cziommer kwam over van Roda JC.

Vergeleken met de selectie van het afgelopen seizoen, zag AZ ook enkele basisspelers vertrekken. Kenneth Perez verricht zijn voetballende werk sinds dit seizoen in Ajax-tricot. Voormalig AZ-aanvoerder Denny Landzaat nam de wijk naar Wigan Athletic, terwijl doelman Henk Timmer inmiddels het doel verdedigt van Feyenoord. Deze week werd keeper Ronald Waterreus aan de AZ-selectie toegevoegd. De voormalige doelman van PSV moet in elk geval tot de winterstop het acute keepersprobleem bij de Alkmaarders verhelpen. Didulica en Khalid Sinouh kampen met uiteenlopende blessures. Derde doelman Job Bulters nam de honneurs met wisselend succes waar. De geroutineerde Waterreus moet vertrouwen uitstralen onder de lat. Sinds dit seizoen kan AZ zich ook wat betreft het stadion meten met de topploegen. De knusse Alkmaarder Hout werd ingeruild voor het imposante DSB Stadion.

Nourdin Boukhari was afgelopen seizoen de matchwinnaar namens Ajax tegen AZ. De Amsterdammers wonnen met 1-0. Nourdin Boukhari was afgelopen seizoen de matchwinnaar namens Ajax tegen AZ. De Amsterdammers wonnen met 1-0.

Met Perez, Timmer en Landzaat nog in de gelederen, besloot AZ het afgelopen voetbaljaar met een tweede plaats. Die tweede plek staat dan ook niet op zichzelf; de Alkmaarders hebben zich de afgelopen seizoenen ontwikkeld tot een geduchte tegenstander.

Excelsior is de laatste ploeg die de mannen van Van Gaal wisten te bedwingen. In de kaasstad werd het 5-0. Clubtopscorer Danny Koevermans en oud-Ajacied Shota Arveladze maakten tegen Excelsior ieder twee treffers. Eerstgenoemde staat met twaalf seizoenstreffers inmiddels tweede op de nationale topscorerslijst. Alleen Afonso Alves van sc Heerenveen was tot nu toe, met zijn vijftien goals, doeltreffender in de Eredivisie 2006-2007.

Ajax moest afgelopen seizoen simpelweg winnen van AZ om uitzicht te behouden op een plek in de play-offs. De ploeg van trainer Danny Blind had zichzelf in een lastig parket gemanoeuvreerd door, gaandeweg het seizoen, veel te veel punten te morsen. Kort voor het slot van de reguliere competitie deed Nourdin Boukhari uitstekende zaken voor zijn club. De Ajacied nam op 9 april 2006 de enige en dus winnende treffer voor zijn rekening. De tot nu toe laatste zege op AZ bezorgde de Ajacieden vlak voor de play-offs een morele opsteker.

De editie van Ajax - AZ uit de voetbaljaargang 2002-2003 biedt nog prettigere herinneringen. Op zaterdagavond 19 oktober 2002 stapten de Ajacieden met een dikke overwinning (6-2) van het veld. Mido, Jari Litmanen en Nourdin Boukhari namen de gehele Ajax-productie voor hun rekening. De Ajacieden verdeelden de doelpunten gebroederlijk onder elkaar door ieder tweemaal toe te slaan. Toenmalig AZ-speler Perez deed hetzelfde namens de ploeg van trainer Henk van Stee.

Ajax besloot het seizoen uiteindelijk met een tweede plaats. Het verschil met kampioen PSV was dat jaar minimaal: één punt. De Alkmaarders besloten het seizoen in de middenmoot. Het verschil tussen Ajax en AZ bedroeg dat jaar liefst 39 punten in Amsterdams voordeel.

Ajax - AZ, de laatste vijf keer:

2005-2006: 1-0
2004-2005: 4-2
2003-2004: 3-2
2002-2003: 6-2
2001-2002: 1-0