Menu
Ajax en AZ strijden vierde voetbalstrijd

Ajax en AZ strijden vierde voetbalstrijd

Ajax en AZ ontmoeten elkaar voor de vierde keer dit seizoen. Na de twee competitieduels vochten beide ploegen een heroïsche strijd om de KNVB Beker. Morgen en volgende week zondag proberen de kemphanen een ticket voor de voorrondes van de Champions League te bemachtigen.

Ajax boekte op 11april 1981 een 0-1 overwinning op AZ'67. In de Alkmaarder Hout vocht Ajacied Frank Rijkaard die middag verbeten duels uit met tegenstander Kristen Nygaard. Ajax boekte op 11april 1981 een 0-1 overwinning op AZ'67. In de Alkmaarder Hout vocht Ajacied Frank Rijkaard die middag verbeten duels uit met tegenstander Kristen Nygaard.

Ook in het seizoen 1980-1981 troffen de Alkmaarders en Amsterdammers elkaar vier keer in een seizoen. Ajax en het toenmalige AZ’67 begonnen hun –uiteindelijke- vierluik met een ontmoeting op het Amsterdam 705-toernooi. De Ajacieden van trainer Leo Beenhakker besloten hun tweede optreden op het ‘eigen’ toernooi met een 2-1 overwinning op de Alkmaarders. Eerder was Bayern München al verslagen na een strafschoppenreeks. De Amsterdammers wonnen het toernooi, waaraan ook Nottingham Forest deelnam. AZ’67 bleef de Duitsers en de Engelsen uiteindelijk net voor.

Twee maanden na de vriendschappelijke ontmoeting stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in het Olympisch Stadion. De Alkmaarders wonnen het competitieduel met 1-2. Ajax, waar Beenhakker inmiddels plaats had gemaakt voor interim-trainer Aad de Mos, nam zes maanden later op zijn beurt sportieve wraak. De gasten verlieten de Alkmaarder Hout met een kleine, maar zwaarbevochten 0-1 zege. De overwinning ten spijt, lukte het de Ajacieden niet om AZ’67 van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis af te houden… Het verschil tussen de kampioen en de nummer twee bedroeg aan het einde van rit uiteindelijk twaalf punten.
Op 28 mei 1981 ontmoetten beide ploegen elkaar in de nationale bekerfinale. Voor de derde keer in het voetbaljaar 1980-1981 was de plaats van afspraak het Olympisch Stadion. Alkmaar Zaanstreek 1967 sleepte met een 3-1 overwinning zijn tweede beker in de wacht.

Henning Jensen laat AZ-speler Jos Jonker achter zich tijdens AZ'67 - Ajax uit het seizoen 1980-1981. Henning Jensen laat AZ-speler Jos Jonker achter zich tijdens AZ'67 - Ajax uit het seizoen 1980-1981.

Dit seizoen lonkt dus een vierde en zelfs vijfde onderlinge confrontatie. In de drie tot nu toe gespeelde duels waren Ajax en AZ zeer aan elkaar gewaagd. De statistieken tonen een onmiskenbare balans. In de reguliere speeltijd kwamen de troepen van Henk ten Cate en (oud-Ajacied) Louis van Gaal telkens een gelijkspel overeen. Op 10 december 2006 bleven beide ploegen in de Amsterdam ArenA steken op 2-2. Tweeënhalve maand later eindigde de eerste AZ – Ajax in het gloednieuwe DSB Stadion in 1-1.
Exact dezelfde stand prijkte begin deze maand na honderdtwintig minuten bekerfinalevoetbal op het scorebord van de Rotterdamse Kuip. Moussa Dembele en Klaas Jan Huntelaar vonden in de reguliere speeltijd het net. Twee verlengingen van ieder een kwartier leverden geen verdere treffers op. De Amsterdammers wonnen de strijd uiteindelijk op penalty’s. De misser van Ryan Donk, of beter gezegd: de redding van Maarten Stekelenburg, werd afgestraft door Edgar Davids. De bebrilde routinier schoot de beslissende pingel feilloos voorbij AZ-keeper Khalid Sinouh. Ajax veroverde daarmee zijn zeventiende beker in de 107-jarige clubgeschiedenis.

De actualiteit:

Egar Davids is geschorst voor de eerste play-offfinale tegen AZ. Gabri zit zijn laatste duel schorsing uit en is dus evenmin van de partij. Jaap Stam, Zdenek Grygera en Leonardo zijn geblesseerd. Bij de Alkmaarders prijken vraagtekens achter de namen van Dembele en Danny Koevermans. De aanvallers kampten afgelopen week met licht blessureleed. Ook doelman Khalid Sinouh was afgelopen dagen nog licht geblesseerd. Rogier Molhoek is geschorst. AZ – Ajax (12.30 uur) is volledig uitverkocht.

Volgende week staan Ajax en AZ tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. De bal rolt vanaf 14.30 uur. Juich Ajax langs AZ! Lees hier alles over de kaartverkoop.

De statistieken:

Ajax en AZ stonden in de historie zeventig keer eerder tegenover elkaar. De Amsterdammers wonnen 45 keer. Twaalf keer stapten de Alkmaarders als overwinnaars van het veld. Dertien wedstrijden eindigden onbeslist.