Menu
Ajax en Celtic in evenwicht

Ajax en Celtic in evenwicht

Opnieuw toonden de Ajacieden veerkracht, maar bleef een klinkende overwinning buiten bereik. Net als in het competitietreffen met FC Twente moest Ajax ook op het podium van de UEFA Europa League tegen Celtic genoegen nemen met een 2-2-gelijkspel. Duur puntenverlies was het gevolg.

Een frisse start in de groepsfase van de UEFA Europa League. Ajax wist wat donderdag werd gevraagd in de goedgevulde Amsterdam ArenA. Een zege op de Schotse kampioen Celtic. Niets meer en zeker ook niets minder. Met groepswedstrijden tegen Molde FK en Fenerbahçe in het verschiet, mogen vooral voor eigen publiek eigenlijk geen punten worden gemorst. Alles om de kansen op een Europese overwintering en dus Europees voetbal in 2016, optimaal te houden. De ArenA was overigens voor de 500ste keer het decor bij een Ajax-wedstrijd. Zo werd al direct bij de aftrap een fraaie mijlpaal bereikt.

De vele Ajacieden die de voorbije dagen een voorbeschouwing verzorgden, verwezen maar al te vaak naar de prachtprestatie die PSV dinsdag leverde. De Eindhovenaren versloegen in de UEFA Champions League Manchester United. Nadat ook Frank de Boer het Brabantse kunststukje had aangehaald, gold de CL-overwinning helemaal als motiverend voorbeeld. Naast Ajax ongetwijfeld ook voor de overige Nederlandse EL-deelnemers AZ en FC Groningen. De Nederlandse clubs en het Nederlandse voetbal algemeen hebben de punten in Europa broodnodig.

De matig op dreef zijnde kampioen van Schotland moést worden geslachtofferd. Vijf dagen na de matige, maar wel van veerkracht getuigende generale repetitie tegen FC Twente (van 2-0 achter teruggekomen tot 2-2) sleutelde Frank de Boer aan zijn basis. Arek Milik was het voornaamste kind van de rekening. De spits was zaterdag basisspeler in de Grolsch Veste. De Pool vond zich een halve week later in de ArenA terug tussen de reserves. Davy Klaassen moest zijn ploeg als nieuwste spits aan doelpunten helpen.

Centrale middenvelder Viktor Fischer en – misschien toch vooral – linksbuiten Amin Younes waren de opvallendste starters. De Duitse linkervleugelverdediger maakte in de ArenA zijn officiële debuut als Ajacied. De Boer koos met Fischer en Younes ook voor offensieve wendbaarheid. Ook de keuze voor spits Klaassen kon zo worden uitgelegd. Wisselingen waren bovendien noodzakelijk door de schorsing van Riechedly Bazoer. De middenvelder was niet inzetbaar na zijn rode kaart in het uitduel met FK Jablonec, waarin de Amsterdammers zich plaatsten voor de poulefase. Linksback Mitchell Dijks maakte zijn rentree na een lieskwetsuur. In de praktijk ontpopte Fischer zich overigens toch vooral als een extra aanvaller. De Deen was een in feite schaduwspits de luxe; aanvaller en ‘tien’ ineen.

Viktor Fischer zette de eerste Ajax-treffer op zijn naam.
Viktor Fischer zette de eerste Ajax-treffer op zijn naam.

Het openingsduel in poule A begon voor de Ajacieden met een valse start. Balverlies van Daley Sinkgraven bleek de inleiding op de openingstreffer van Nir Bitton. De middenvelder werd niet afgestopt en schoof de bal diagonaal in de verre hoek: 0-1.

Net als bij Twente knokte Ajax zich terug van een achterstand. Aan de fraaie gelijkmaker van Fischer (schot) ging fraai voorbereidend werk vooraf van Younes. Ajax’ linksbuiten – getooid met het klassieke en bijpassende rugnummer 11 – sneed naar binnen, waarna de bal via Klaassen voor de voeten van Fischer belandde. De Deen, zaterdag in Enschede ook al trefzeker als invaller, toonde zich in de afronding opnieuw messcherp.

Drie minuten voor rust sloegen de fysiek stevige Schotten nogmaals toe. Twee minuten nadat Cillessen zijn ploeg met een grandioze redding had behoed voor een tegentreffer, kwam het vanuit een corner alsnog tot de 1-2. Ajax mocht het zich aanrekenen dat Mikael Lustig vrijwel ongehinderd met een kopbal kon toeslaan. Ajax moest opnieuw in de achtervolging.

Met Milik (voor Younes) en Thulani Serero (Sinkgraven) waren de kakelverse krachten die Ajax in het laatste halfuur aan treffers moesten helpen. Celtic wist zich nog slechts sporadisch aan de almaar toenemende Amsterdamse druk te ontworstelen. Bij zo’n inmiddels zeldzame Schotse counter mikte Leigh Griffiths de bal in het zijnet.

De Schotse kampioen moest het laatste kwartier met tien man door na rood (tweede gele kaart) voor Emilio Izaquirre. De Boer voerde de druk op Celtic op door Lasse Schöne in te brengen. De routinier verving zijn landgenoot Fischer. Schöne bewees negen minuten later zijn toegevoegde waarde. Een vrije trap vanaf links zeilde pardoes, zonder tussenkomst van wie dan ook, in een keer voorbij Craig Gordon: 2-2.

In de bloedstollende laatste minuten kwam het niet meer tot de zo vurig gewenste derde treffer. Een kopbal van Milik eindigde op de paal. De felbegeerde zege bleef buiten bereik. Weer was veerkracht getoond door de Ajacieden. En voor de tweede keer deze week besloot de ploeg van De Boer een duel met een 2-2. Ajax had zichzelf bij de start van de poulefase een betere dienst kunnen bewijzen. De uitwedstrijd tegen Molde FK moet over twee weken hoe dan ook worden gewonnen.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Fischer bedankte Klaassen voor zijn fraaie voorzet.
Fischer bedankte Klaassen voor zijn fraaie voorzet.
Linksbuiten Amin Younes was een van de opvallendste starters.
Linksbuiten Amin Younes was een van de opvallendste starters.
Daley Sinkgraven bleek de inleiding op de openingstreffer van Nir Bitton.
Daley Sinkgraven bleek de inleiding op de openingstreffer van Nir Bitton.
Een vrije trap van Schöne zeilde in een keer het net in.
Een vrije trap van Schöne zeilde in een keer het net in.
Juichende Ajacieden na de gelijkmaker van Schöne.
Juichende Ajacieden na de gelijkmaker van Schöne.
Een kopbal van Milik eindigde op de paal.
Een kopbal van Milik eindigde op de paal.
Het gras van de Amsterdam ArenA, voor de 500ste wedstrijd Ajax' domein.
Het gras van de Amsterdam ArenA, voor de 500ste wedstrijd Ajax' domein.
Ricardo van Rhijn werd voorafgaand aan Ajax - Celtic gehuldigd voor de 150 wedstrijden die hij speelde in Ajax 1.
Ricardo van Rhijn werd voorafgaand aan Ajax - Celtic gehuldigd voor de 150 wedstrijden die hij speelde in Ajax 1.