Menu
Ajax en Excelsior Maassluis delen punten

Ajax en Excelsior Maassluis delen punten

Ajax en Excelsior Maassluis hebben afgelopen zaterdag de punten gedeeld. Op een kletsnat De Toekomst werd het 1-1 na een 0-1 ruststand. Ahmad Mendes Moreira zette de bezoekers vlak voor rust op een verdiende voorsprong. Na rust kwam Ajax beter in de wedstrijd, verzuimde een hard en taai spelend Excelsior Maassluis de wedstrijd te beslissen en wist Yuri Rose zo’n tien minuten voor tijd de alsnog gelijkmaker aan te tekenen. Lars Middelwijk en Kenneth Misa Danso konden Ajax in de slotfase zelfs aan de eerste zege sinds eind september helpen, maar zover kwam het niet. In die slotfase verloor Ajax aanvoerder Yuri Rose met een directe rode kaart.

De toon van de wedstrijd werd al na anderhalve minuut gezet toen de eerste pittige overtreding gemaakt werd door de bezoekers. Het zou de voorbode zijn voor een venijnig duel waar scheidsrechter Serik zijn handen meer dan vol aan had. Excelsior had geen ontzag voor Ajax en mede geholpen door de goede resultaten van de laatste weken bestreed het Ajax met lef. Dat resulteerde in de vierde minuut al tot een levensgrote kans voor Vincent van den Berg die Jordi Meester van zich afschudde en alleen op doelman Schmitz mocht afgaan. Hij omspeelde hem, maar ging vervolgens veel te opzichtig het contact aan met de doelman. De leidsman zag er geen overtreding in.

Ajax kwam geen moment in de wedstrijd. Excelsior deelde de lakens uit en was in de vijftiende minuut opnieuw dichtbij de openingsgoal, maar na een prima aanval was het schot van Vincent van den Berg te slap. Beide teams, die vol voor de aanval gingen, streden voor iedere centimeter waarbij overigens het veldspel nou niet bepaald om over naar huis te schrijven was. De passie en gedrevenheid die amuseerde, want ook uitgespeelde kansen waren schaars en met name aan Amsterdamse zijde was het nog erg behelpen.

Na ruim een half uur kon en mocht er maar één ploeg aanspraak maken op de voorsprong en dat waren de elf uit Maassluis, die in de 32e minuut andermaal alle vrijheid kregen om de bal aan te nemen en te schieten. Ajax mocht van geluk spreken dat het vizier voorin bij Excelsior niet op scherp stond. Ajax, dat ongetwijfeld goede bedoelingen had, speelde slordig en het oogde bijna wat hautain wat de Amsterdammers voorschotelden. Waar Ajax doorgaans combinerend en opbouwend zijn zaakjes wel voor elkaar heeft, was het nu bij vlagen te solistisch en zeker de frivole aanvallers hadden meer oog voor hun eigen kunstjes dan denken in het collectief.

Zo speelde Ajax niet alleen tegen Excelsior maar ook tegen zichzelf en was het te hopen dat de rust gehaald zou worden zonder schade. Daar dacht Ahmad Mendes Moreira aanvankelijk anders over in de 36e minuut, maar zijn schot miste de juiste richting. Ajax, dat natuurlijk wel eens in de buurt kwam van doelman Kemal Fakili, moest eigenlijk nog steeds wachten op de eerste echte grote kans. Het was typerend dat dom balverlies van Mimoun Eloisghiri in blessuretijd nog een uitbraak opleverde voor Excelsior, die vervolgens dit kadootje uitstekend uitpakte. Het was Ahmad Mendes Moreira die een prima counter van dicht bij afrondde, 0-1.

Direct na rust gaf Kenneth Misa Danso een afgesneden voorzet (ondanks een lichte overtreding van hem) die niet gemist kon worden door Mimoun Eloisghiri. De balvirtuoos wist het voor elkaar te krijgen om vijf meter voor het lege doel de bal nog naast te schieten. Ajax eiste nu wel eindelijk het meeste balbezit op en de gasten lieten zich (deels gedwongen) gewillig achteruit drukken om zo ook toe te slaan in messcherpe counters, maar Ajax liet zich nu wel tenminste van zijn goede kant zien. Het kreeg ook kansen via onder andere Mimoun Eloisghiri die doelman Kemal Fakili in de 64e minuut op zijn pad vond, waarna Yuri Rose de bal onbesuisd over schoot.
Hiermee werd de rol van Yuri Rose ook duidelijk zichtbaar. De routinier ging zich meer en meer bemoeien met de opbouw hetgeen veel meer dreiging en onrust opleverde. Dat Excelsior Maassluis ook nog mee deed bewees invaller Marruchen Zimmerman, die met een bekeken boogballetje in de 68e minuut doelman Schmitz bijna verraste. Zo bleef het duel levendig en ontbrandde pas echt in de laatste tien minuten. Zeker toen Ajax eigenlijk uit niets in de 82e minuut de gelijkmaker mocht aantekenen. Het was een vrije trap van Ralph Owusu die achterwaarts in de zestienmeter werd doorgekopt door Yuri Rose en doelman Fakili deed verrassen, 1-1.

Ajax ging er vol voor en rook zijn kansen. Dat resulteerde in de 86e minuut in een prima mogelijkheid voor Kenneth Misa Danso, die doelman Fakili nog net iets eerder bij de bal zag komen. Het was inmiddels een ouderwetse clash geworden waar goed voetbal allang geen onderwerp meer was, maar strijden voor de winnende goal was het devies. Daar was Ajax opnieuw dichtbij, want de vrije trap van Lars Middelwijk werd los gelaten en in paniek werd de bal vervolgens ver weg geramd door de Excelsior-spelers. Dat er veel irritaties waren gedurende de wedstrijd dat moge duidelijk zijn. Yuri Rose had inmiddels een rekening openstaan die werd geïncasseerd in blessuretijd. Een rode kaart was de beslissing van arbiter Serik vanwege een elleboogstoot. Dit in een fase dat Ajax juist aan het doordrukken was. Hierdoor kroop Excelsior weer uit zijn schulp en kon zo aan de druk ontsnappen. Het gaf inmiddels weer vol gas vooruit, waar Ajax overigens nog bijna van profiteerde (via Misa Danso en Serhat Cakmak), maar het mocht niet meer baten. De eindstand was bereikt in een bevlogen duel waar Ajax misschien de morele winnaar was vanwege die betere tweede helft, want met name in de eerste helft vergat Excelsior Ajax over de knie te leggen.

Fotografie: Rob van Vliet