Menu
Ajax en FC Utrecht nodigen elkaars supporters uit

Ajax en FC Utrecht nodigen elkaars supporters uit

Als gebaar van goede wil, geven Ajax en FC Utrecht voor de duels met elkaar voor 1.200 supporters van de uitspelende club gratis toegang tot de wedstrijd.

Ajax en FC Utrecht troffen elkaar dit seizoen al in de KNVB Beker. Ajax en FC Utrecht troffen elkaar dit seizoen al in de KNVB Beker.

De clubleidingen van Ajax en FC Utrecht zijn onlangs bij elkaar gekomen om te praten over de rivaliteit die tussen beide clubs buitenproportioneel geworden is. Zowel Ajax als FC Utrecht is van mening dat wanneer beide ploegen elkaar ontmoeten het goed is dat er op het voetbalveld sportieve strijd geleverd wordt en dat dit ondersteund wordt door het publiek, maar dat de negatieve rivaliteit op de tribunes de laatste jaren de overhand heeft gekregen. De beide clubs hebben hun eigen identiteit en een grote en fanatieke supportersgroep, maar al sinds jaar en dag spelen Amsterdamse voetballers in Utrecht en Utrechtse voetballers in Amsterdam. Wedstrijden tussen Ajax en FC Utrecht worden vaak gespeeld op het scherp van de snede en zo hoort het ook; wie kijkt er nu niet graag naar een intens gespeelde voetbalwedstrijd tussen twee traditierijke clubs uit twee van de grootste steden van Nederland?

Helaas voeren de laatste jaren negatieve gevoelens de boventoon als de teams elkaar ontmoeten. De clubleiding van Ajax en die van FC Utrecht willen de banden juist aanhalen en tot het uiterste gaan om de relatie tussen de supporters op niveau te krijgen. Het sfeervolle karakter van de onderlinge duels wordt versterkt als de clubs hun supportersschare mee kunnen nemen naar de respectievelijke uitwedstrijden. Bij zowel Ajax - FC Utrecht (30 november 2008) als FC Utrecht - Ajax (1 maart 2009) geeft de thuisclub 1.200 toegangsbewijzen weg aan de bezoekende vereniging.

Namens de directie van Ajax lichtte Jeroen Slop de uitnodiging toe: ,,Wij stimuleren bij Ajax dat de supporters clubondersteunend aanwezig zijn, en geen negatieve focus op de tegenstander hebben. De ontmoetingen tussen Ajax en FC Utrecht moeten het karakter krijgen van een derby, in de positieve zin van het woord. Het gaat om respect voor elkaar en voor het voetbal. Ik geloof er in dat dat mogelijk is.”
Jan Willem van Dop reageerde namens de directie van FC Utrecht: ,,Als je ziet hoe in Engeland tegenwoordig de wedstrijden beleefd worden, daar moeten we in Nederland ook naartoe. We hebben een fanatieke aanhang, net als Ajax, en het kabaal van de tribunes stimuleert de ploegen enorm. In potentie kunnen Ajax - FC Utrecht en FC Utrecht - Ajax qua beleving het niveau van een kraker in Engeland bereiken.”

De clubleidingen van beide clubs hopen dat dit gebaar als positief door supporters wordt opgepakt in de beleving van beide wedstrijden, met respect naar de tegenstander.