Menu
Ajax en Haarlem delen korte bekerhistorie

Ajax en Haarlem delen korte bekerhistorie

Ajax en Haarlem troffen elkaar eerder twee keer in het nationale bekertoernooi. In de Spaarnestad sloten de Ajacieden beide duels winnend af. Woensdag ontmoeten de clubs elkaar in Amsterdam. De inzet is een plek in de kwartfinales.

Officiƫle ontmoetingen tussen Ajax en HFC Haarlem zijn zeldzaam geworden. Het laatste serieuze duel dateert alweer uit het seizoen 1989-1990. Op 3 april 1990 liet een elftal Ajacieden de Haarlemmers voor eigen publiek kansloos: 5-0. De Roodbroeken verloren dat seizoen toch al meer duels dan er werden gewonnen. Degradatie naar de eerste divisie bleek onvermijdelijk. Een logisch gevolg van de degradatie is dat Ajax en Haarlem elkaar nog maar sporadisch treffen. Na de degradatie speelden beide clubs slechts een handjevol vriendschappelijke duels.

Afgelopen seizoen werd de tot nu toe laatste vriendschappelijke wedstrijd gespeeld. Ondanks het vrijblijvende karakter, kende Haarlem - Ajax op 11 januari 2006 zowaar een historische component. Klaas Jan Huntelaar maakte zijn officieuze debuut als Ajacied. Aan de Jan Gijzenkade werd die koude winteravond desondanks niet gescoord: 0-0. Vermoeidheid speelde de Ajacieden parten, zo luidde het excuus na afloop. Met de wedstrijd werd een intensieve trainingsweek aan Noord-Hollandse kust besloten. De vermoeidheid had zijn invloed op de scherpte bij de Ajacieden. Bovendien stond het opportunistisch spelende Haarlem geen treffers toe.

Haarlem is dit seizoen een solide middenmoter in de Jupiler League. De ploeg van trainer Gert Aandewiel speelde afgelopen weekend voor eigen publiek gelijk tegen RBC Roosendaal: 1-1. De Roodbroeken bezetten op dit moment een elfde plaats op de ranglijst in de eerste divisie. Ajax en Haarlem onderhouden overigens al jaren, nauwe en vriendschappelijke banden. De beide clubs hebben een sportief en technisch samenwerkingsverband. De samenwerking raakt zowel de professionele tak als de jeugdopleiding van de twee verenigingen.

In de bekerhistorie bestreden Ajax en Haarlem elkaar voor het eerst op 25 mei 1961. In de tweede ronde boekte de ploeg van trainer Vic Buckingham een kleine overwinning: 2-1. De legendarische Ajax-trainer loodste zijn ploeg in het voetbaljaar 1960-1961 richting bekerfinale. De KNVB Beker kon uiteindelijk worden bijgezet in de Amsterdamse prijzenkast. Op het terrein van ADO in Den Haag versloegen de Amsterdammers medefinalist NAC met 3-0.

Ook in de voetbaljaargang 1979-1980 troffen beide ploegen elkaar in de tweede ronde van het bekertoernooi. Opnieuw waren het de Amsterdammers die zich kwalificeerden voor de derde ronde: 4-2. Na de overwinning op Haarlem bereikte Ajax opnieuw de bekerfinale. Na zeges op Vitesse, Roda JC en PSV (Roda JC en PSV werden bedwongen in een bekertweeluik) waren de Amsterdammers bekerfinalist. Het bekerseizoen werd uiteindelijk niet bekroond. In de finale was Feyenoord te machtig. De Ajax-selectie van trainer Leo Beenhakker moest zich dat seizoen 'slechts' tevreden stellen met de landstitel.

De Ajacieden aan het werk zien tegen Haarlem? Lees hier alles over de kaartverkoop voor Ajax - HFC Haarlem.