Menu

Ajax en HFC Haarlem gaan samenwerken

AFC Ajax en HFC Haarlem hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend gericht op samenwerking op voetbaltechnisch gebied. In de periode tot 30 juni 2001 moet de samenwerking in de praktijk vorm krijgen. Het ligt vervolgens in de bedoeling per 1 juli 2001 een overeenkomst te sluiten, waarin deze samenwerking volledig is uitgewerkt.

Het eerste concrete resultaat van de beoogde samenwerking is de aanstelling van Heini Otto als Trainer-Coach Betaald Voetbal bij HFC Haarlem. Zijn benoeming gaat per direct in en loopt in eerste instantie tot 30 juni 2001. Heini Otto maakt sinds 1994 deel uit van de technische staf van Ajax. In de seizoenen 97-98 en 98-99 was Otto assistent-trainer onder Morten Olsen. Sinds 1 juli 1999 traint hij de B1 van Ajax.

HFC Haarlem kent een rijke historie. Hoogtepunt in de clubgeschiedenis van de Roodbroekenclub (opgericht in 1889) is het in 1946 behaalde landskampioenschap. Er was in dat seizoen veel belangstelling voor de duels tussen Haarlem en Ajax. De wedstrijden tussen de regio-teams werden zelfs in het Olympisch Stadion gespeeld.

Het kampioenselftal kende illustere namen als Wim Roozen, Piet Groeneveld en natuurlijk Kick Smit, wellicht de beste Haarlemvoetballer aller tijden. Enkele jaren geleden vernoemde het bestuur een tribune naar deze vermaarde speler, waar de stripheld Kick Wilstra (samen met Faas Wilkes en Abe Lenstra) later model voor stond.

De jeugdopleiding van Haarlem bracht nog meer getalenteerde voetballers voort. Meest aansprekende voorbeeld is Ruud Gullit. Maar ook Arthur Numan (PSV, Ned.Elftal), Ruud Hesp (Barcelona), John en Edward Metgod en Barry van Galen (Roda JC, NAC, AZ) speelden ooit voor Haarlem.

Er zijn geen Haarlemmers bekend die ooit voor Ajax uitkwamen. Andersom wel. Gunther de Haan, Gerrie Kleton, doelman Piet Paternotte junior maakten in het verleden de overstap. Mendel Wietzenhause en Germain Holwijn zijn nog actief in Haarlem. Tim Orlowski, doelman van de Ajax A1, vertrok deze zomer naar de provincie-hoofdstad.

Haarlem staat na zeven wedstrijden met twee punten op de 18e en laatste plaats in de Toto divisie. Zondag verloren de Roodbroeken nog in eigen stadion met 4-0 van ADO Den Haag. Een uitvloeisel van de intentieverklaring is de afspraak dat binnen Ajax zal worden gekeken naar versterkingen voor het eerste elftal van Haarlem. Ajax was eerder in gesprek met FC Volendam. De samenwerking kwam echter niet rond.