Menu

Ajax en Mido maken reputatie waar

Mido, de Egyptische spits van Ajax, is een beroemdheid in eigen land. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij, samen met Ruud Krol die jaren in het Noord-Afrikaanse land werkte, de meeste aandacht kreeg toen Ajax zich in Cairo meldde voor de galawedstrijd tegen Al-Ahly. Mido werd zo mogelijk nog geliefder in Egypte door een van de doelpunten van Ajax te maken. De Amsterdammers wonnen met 2-1.

Als gebaar naar 'zijn' fans, hoewel hij bij Al-Ahly's aartsrivaal Zamalek speelde, gooide Mido na afloop van het duel zijn shirt in het publiek. De Egyptische toeshouwers stortten zich massaal op het kledingsstuk. De overige Ajacieden lieten zich in het gras vallen, vermoeid als zij waren na het trainingskamp in Portugal, de reis naar Egypte en de vierde oefenwedstrijd in tien dagen. Vooral Wesley Sneijder, het jonge talent speelde tegen Al-Ahly links achterin, zag eruit of hij in de bus op weg naar het vliegveld al in slaap zou vallen. Toch meldden alle Ajacieden zich na het duel, dat de officiele opening van de Meridian Cup betekende, op het podium, waar zij een medaille ontvingen en het enthousiaste Egyptische publiek toezwaaiden.

Het thuispubliek had dan ook alle reden verheugd te zijn over het vertoonde spel. De supporters hadden het grote Ajax aan het werk gezien, dat ook nog eens zijn faam waarmaakte door in een zeer aanvallende opstelling te verschijnen. Met Sneijder als linksback naast verdedigers Pasanen, Chivu en Trabelsi; Witschge en Galasek als controlerende middenvelders en een aanval met Munteanu, Wamberto, Boukhari en Mido. Ook zagen de ruim 50.000 fans hun Al-Ahly bij tijden de druk op Ajax opvoeren.

Ajax domineerde het spel tegen de Afrikaanse topclub vanaf het tweede gedeelte vanaf de eerste helft. De van een lichte blessure herstelde Tomas Galasek kopte na 25 minuten raak uit een corner van Wesley Sneijder. Zo'n tien minuten later nam Al-Ahly het initiatief over van de Amsterdammers. De goede fase van de thuisclub werd ingeleid door een kans voor Gouda, die door Lobont gepareerd werd. Gomaa was enkele minuten later nog dichter bij een treffer. Zijn inzetten stuitten eerst op aanvoerder Cristian Chivu en vervolgens op de paal. Ajax hield zich nog net staande en kon gaan rusten met een 0-1 voorsprong.

Mido, aanvankelijk hartstochtelijk toegejuicht, maar later verwenst toen hij ruziede met sterspeler Belal, begon goed aan de tweede helft, gretig als de spits was om zijn enorme faam in Egypte waar te maken. Pienaar, Van der Meyde en Maxwell vervingen Witschge, Munteanu en Boukhari om druk te blijven houden op de verdediging van Al-Ahly. Na 70 minuten kreeg de 'homecoming' van Mido zijn gedroomde bekroning. De spits nam een lange pass van Andy van der Meyde op zijn borst aan en schoot met links de bal in het doel, waarmee hij Ajax op 0-2 bracht. ,,Het was fantastisch'', zei Mido. ,,Het publiek was geweldig. Goed dat het op deze manier gegaan is. Als we hadden verloren had ik dat nog tien jaar moeten horen in Cairo.''

Lang behield Ajax de veilige marge niet. Lobont beoordeelde een vrije trap niet goed en tikte de bal nog net op de lat. Wael Gomaa kon de rebound eenvoudig binnenschieten. Verder kwam de thuisclub niet. Ajax was via Mido dichterbij een hogere score. Een inzet van de 'Farao' ging echter via het been van een verdediger net naast.

In cijfers uitgedrukt betekent het dat Ajax tijdens de oefentrip in Portugal en Egypte drie keer won, waarvan de laatste keer de vijftigste zege onder coach Ronald Koeman betekende, en eenmaal gelijkspeelde. De grootste winst voor de trainer zal toch de wetenschap zijn dat zijn Ajax onder zware omstandigheden in staat is om veel wedstrijden in korte tijd tot een goed einde te brengen. ,,We kunnen terugkijken op een geslaagd trainingskamp", zei Koeman voordat hij in het vliegtuig naar huis stapte. ,,Deze wedstrijd in Caïro was een mooie belevenis voor de jonge jongens. Zo krijgen zij een goede indruk hoe het voetbal leeft in dit soort landen. Ik moet alleen wel zeggen dat Al Ahly mij tegenviel. Ik had ze sterker verwacht, maar op de eerste 15, 20 minuten na hebben wij de wedstrijd onder controle gehad."