Menu
Ajax en NEC 'getergd' tegenover elkaar

Ajax en NEC 'getergd' tegenover elkaar

Ajax heeft in meerdere opzichten iets goed te maken tegen NEC. Natuurlijk aast de ploeg van trainer Henk ten Cate op revanche voor de recente verliespartij tegen Roda JC, de moeizame bekerzege op Jong RKC ten spijt.

De komende tegenstander van Ajax weet hoe het is om de Amsterdammers punten af te snoepen. De laatste editie van Ajax - NEC eindigde 'slechts' in een gelijkspel: 1-1. Als de voortekenen niet liegen, ligt een bijzondere wedstrijd in het verschiet.

Net als Roda JC, afgelopen weekend, maakte ook de Nijmegen Eendracht Combinatie Ajax vorig seizoen drie punten afhandig. In het Goffertstadion scoorde Romano Denneboom de enige en dus winnende treffer voor de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Cees Lok. De nederlaag tegen NEC stond niet op zichzelf in die periode. De eerste helft van het achterliggende seizoen zal elke Ajacied liefst zo snel mogelijk willen vergeten. De nederlaag in het uitduel en het gelijkspel (1-1) op 15 januari in de ArenA tegen NEC, geven een redelijke indicatie van de Ajax-prestaties in het moeizame seizoen 2005-2006.

De bespelers van de Amsterdam ArenA hebben het de afgelopen drie jaar steevast lastig met NEC. De gelijkmaker van Markus Rosenberg hielp de Ajacieden begin dit jaar aan een gelijkspel. De Zweed bracht de thuisploeg met zijn treffer weer naast de gasten, nadat Rob Wielaert de openingsgoal had verzorgd. Opvallend genoeg sloegen Wielaert en Rosenberg al toe in de vijfde (0-1) en elfde minuut. In de resterende tachtig speelminuten bleek niemand bij machte een beslissing te forceren. Twee seizoenen terug stapte de thuisploeg wel als overwinnaar van het ArenA-gras. Aanvoerder Rafael van der Vaart gaf het goede voorbeeld door zijn ploeg hoogstpersoonlijk langs de Nijmegenaren te loodsen: 1-0. Een seizoen eerder bleek - in de ArenA en tegen dezelfde tegenstander - ook de treffer van Wesley Sonck goud waard: 1-0. Het laatste gelijkspel dateert uit het seizoen 2000-2001: 0-0.

De 'Gouden Voetbaljaren' tegen NEC zijn de voetbaljaargangen 2002-2003 en 2001-2002. De cijfers spreken wat dat betreft boekdelen: twee thuisduels, twee ruime zeges. Elf doelpunten voor, nul treffers tegen. Vooral voormalig NEC-doelman Dennis Gentenaar zal met weinig plezier terugdenken aan de 6-0 nederlaag uit het seizoen 2002-2003.

Zelden zal de huidige Ajax-keeper zo vaak de bal uit het net hebben gevist als die dag. Mido was met zijn twee goals de voornaamste plaaggeest voor de gasten. Andy van der Meyde, Van der Vaart, André Bergdølmo en Nourdin Boukhari slaagden er ook al in Gentenaar en met hem heel NEC een extra vervelende middag te bezorgen. In de voetbaljaargang 2001-2002 leverde Ajax - NEC de thuisformatie een 5-0 zege op. In dit duel ontpopte Wamberto zich met zijn twee treffers tot topscorer. Cristian Chivu, Van der Vaart en Nikos Machlas waren de overige doelpuntenmakers.

2006-2007

Met een punt uit vier wedstrijden bezet NEC een teleurstellende voorlaatste plaats. Alleen het puntloze ADO Den Haag staat lager gerangschikt. De formatie van trainer Mario Been behaalde zijn enige punt in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (1-1). Vorig weekeinde gingen de mannen van Been met 3-0 onderuit tegen sc Heerenveen. Zondagmiddag verschijnt dus niet alleen Ajax getergd aan de aftrap...