Menu
Ajax en Oranje: Davy Klaassen

Ajax en Oranje: Davy Klaassen

Ajax heeft in de rijke clubhistorie liefst 115 spelers aan het Nederlands elftal geleverd. De rij namen loopt van Gé Fortgens tot Davy Klaassen. In deze serie vertellen Ajacieden over hun band met Oranje. Deze week doet laatstgenoemde zijn verhaal.

Klaassen debuteert op woensdag 5 maart 2014 tegen Frankrijk in het Nederlands elftal. Oranje gaat op Franse bodem met 2-0 onderuit. Hoewel de middenvelder van Ajax op de bank begint, laat bondscoach Louis van Gaal hem na 72 minuten invallen voor Wesley Sneijder. ,,Het was mooi om voor iemand in te vallen die een beetje hetzelfde pad heeft bewandeld als ik'', stelt de 22-jarige Hilversummer die in de jeugdopleiding meer dan eens werd vergeleken met Sneijder. Niet zozeer omwille van hun uiteenlopende kwaliteiten, maar vanwege het aanvallende talent op het middenrif.

Dat Klaassen tot de selectie behoort voor het treffen in het Parijse Stade de France verneemt hij naar eigen zeggen via het nieuwsbulletin. ,,Ik speelde die periode niet eens lekker, in tegenstelling tot de wedstrijden voor de winterstop. Desondanks was het een mooie belevenis. Het was alleen jammer dat de wedstrijd al gespeeld was'', doelt de Ajacied op de 2-0-stand die al bij rust was bereikt door treffers van Karim Benzema en Blaise Matuidi. Wat verder imponeert is Stade de France. ,,Wat een topstadion. Met die tachtigduizend mensen op de tribunes was het helemaal indrukwekkend. Ik keek vanaf de bank wel even om me heen om te zien hoe groot het was. Normaal gesproken let je daar niet op als je voetbalt'', aldus de debutant die in Parijs vanaf de kant wordt gevolgd door zijn ouders, broertje, zusje en vrienden van zijn ouders.

Davy Klaassen betreedt als trotse international het speelveld van de ArenA voor de vriendschappelijke interland tegen Spanje. Achter hem oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar. Davy Klaassen betreedt als trotse international het speelveld van de ArenA voor de vriendschappelijke interland tegen Spanje. Achter hem oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar.

De blonde middenvelder, die door de 'kenners' een glansrijke carrière wordt toegedicht, moet vervolgens ruim een jaar wachten op zijn volgende interland. Bondscoach Guus Hiddink beloont Klaassen echter voor zijn stabiele prestatiecurve bij Ajax en neemt hem in de selectie op voor het thuisduel met Spanje. ,,Hij is een heel andere trainer dan Frank de Boer of Louis van Gaal'', viel de international meteen op. ,,De Boer is meer een trainer, terwijl Hiddink het meer overlaat aan zijn assistenten. Hij is meer de coach of manager van het team. Doordat ik al zo lang met Frank werk, heb ik weinig vergelijkingsmateriaal. Daarom was dit in het begin een heel andere situatie voor mij.''

Hiddink op zijn beurt vertrouwt de jongeling meteen een basisplaats toe tegen de regerend Europees kampioen. Een kans die Klaassen met beide handen aangrijpt. ,,Het was wel leuk'', zegt hij met gevoel voor understatement. ,,Ik had er na mijn debuut al een aantal keer bijgezeten, maar speelde toen niet. Als je er bij zit wil je ook spelen. Tegen Spanje kreeg ik die kans, dus het was mooi dat het goed ging en dat we met 2-0 wonnen. Ik scoorde ook in de ArenA. Verder vond ik het leuk dat de mensen die er volgens mij verstand van hebben mooie dingen over me zeiden'', wijst hij op de heren voetbalanalitici.

Met name de passzuiverheid van Klaassen wordt na afloop geroemd. ,,Geen balverlies zegt me niet veel, maar dat ik veel voorwaartse ballen speelde bevestigt mijn goede gevoel over de eerste helft van mezelf en het team.'' Tevens bewijst hij een hoger niveau aan te kunnen. ,,Het is maar een wedstrijd'', countert Klaassen onmiddellijk. ,,Op het allerhoogste niveau moet je dat wekelijks laten zien. Al heb ik wel getoond dat ik het in me heb. Hoewel ik dat met Ajax in de Champions League ook wel voelde. Daarom wil ik me vanaf nu nóg meer laten gelden.''

Een gezonde ambitie voor iemand die een jaar geleden nog met de spanning in zijn lijf werd afgezet in Noordwijk, waar de allereerste kennismaking met het grote Oranje plaatshad. Destijds ontkwam hij nog aan een speech, maar onder het bewind van Hiddink moest ook Klaassen aan dat ritueel geloven. ,,Wat ik heb gezegd? Dat ik het leuk vond om erbij te zijn en dat we maar snel het EK moeten halen.''

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst