Menu
Ajax en PAOK leveren tweede slag

Ajax en PAOK leveren tweede slag

Ajax en PAOK Saloniki stonden afgelopen week voor het eerst tegenover elkaar in een officieel duel. De eerste wedstrijd in de derde voorronde voor deelname aan de Champions League bleef in de ArenA onbeslist: 1-1. Woensdagavond leveren beide clubs hun tweede officiële én beslissende slag. De winnaar heeft een plek in de Champions League-play-offs.

De verliezer schuift een trede lager aan, bij de play-offs voor deelname aan de Europa League. PAOK - Ajax is woensdag vanaf 21.45 uur (lokale tijd; in Nederland begint het duel om 20.45 uur) in Spaanse handen. Carlos Velasco Carballo heeft de leiding tijdens de returnwedstrijd. De Spaanse scheidsrechter wordt in Thessaloniki bijgestaan door zijn landgenoten Roberto Alonso Fernandez en Enrique Andres Samper. Antonio Miguel Mateu Lahoz treedt in het Toumba-stadion op als vierde official.

In de historie speelde Ajax voor dit seizoen tweemaal tegen PAOK Saloniki; beide keren op vriendschappelijke basis. De eerste keer was in februari 1973 tijdens een Griekse tournee van de Amsterdammers. In Thessaloniki was Ajax aanvankelijk de bovenliggende partij, maar toen Johan Cruijff lichtgeblesseerd het veld verliet, kregen de Grieken plotseling vleugels en kwamen zij iets voor rust via Sarafis op een 1-0-voorsprong. In de tweede helft haalde trainer Stefán Kovács ook zijn andere sterren Piet Keizer en Gerrie Mühren van het veld. Maar in de slotfase knalde Arie Haan de bal, voor de ogen van 45.000 toeschouwers, van afstand achter de Griekse doelman.

Vijftien jaar later ontmoetten Ajax en PAOK elkaar opnieuw en weer in Griekenland. Omdat de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle van 27 augustus 1988 was verplaatst door de burgermeester, zat er een gaatje in het speelschema van Ajax. Dat werd opgevuld met een trip naar Thessaloniki om daar het PAOK van de Nederlandse trainer Rinus Israël te treffen. De wedstrijd werd benut om meerdere spelers uit te proberen, omdat Ajax met een ware blessuregolf te kampen had. De jongelingen Marciano Vink, Frank Verlaat, Richard Witschge en Eric Tammer kregen een kans. De uitslag was van ondergeschikt belang. PAOK won, met 4-2. Voor Ajax scoorde Jan Wouters beide doelpunten.

Tekst en foto's: Ajax.nl