Menu
Ajax en PSV spelen gelijk in bizarre topper

Ajax en PSV spelen gelijk in bizarre topper

Een Ajax-back en een zwaar geblesseerde PSV-keeper die het veld per brancard verlaten. Twee spitsen die de competitietopper benutten als podium voor hun eerste doelpunt in Eindhovense en Amsterdamse dienst. De bij vlagen bizarre, soms hysterische topper PSV - Ajax (2-2) bood na afloop nog véél meer stof tot napraten.

Ontmoetingen tussen Ajax en PSV staan, zeker de laatste seizoenen, altijd al garant voor spektakel. Soms dus zelfs bizar spektakel. Afgelopen seizoen was daar tijdens Ajax - PSV het beruchte ‘bijtincident’ tussen Luis Suarez en Otman Bakkal. In de laatste editie van PSV - Ajax speelden – tegen wil en dank – Nicolai Boilesen en Przemyslaw Tyton bizarre (hoofd)rollen. De linksback van Ajax verliet het veld al na een kwartier met een hamstringblessure. De jonge Deen staat daarmee weken aan de kant. Vurnon Anita was gestart als controlerende middenvelder, maar vervolgde het duel daarna als linkerverdediger. Eyong Enoh was als invaller de nieuwe controleur, terwijl Theo Janssen ‘gewoon’ verder speelde als linkshalf.

Letterlijk en figuurlijk nóg pijnlijker was de aftocht van PSV-goalie Tyton. Na een half uur voetballen kwam de Pool hard in botsing met verdediger Timothy Derijck. Een bang kwartier volgde toen Tyton roerloos op het veld bleef liggen. De vele ambulancebroeders en medici rondom hem, waaronder ook Ajax-clubarts Edwin Goedhart, deden het ernstigste vermoeden. De keeper werd na het eindeloos lijkende oponthoud gestabiliseerd en per brancard uit het Philips Stadion gereden. De eerste diagnose luidde een zware hersenschudding. Na een kwartier van noodgedwongen voetbalrust loste inval-keeper Khalid Sinouh de Poolse pechvogel af.

De aarzelende Ajax-start was even onbelangrijk bij het persoonlijke drama dat Tyton overviel. Al in de tweede minuut incasseerde de ploeg van Frank de Boer de 1-0 van Tim Matavz. Na balverlies op het middenveld kon PSV-linksback Erik Pieters de geheel vrijgelaten Matavz in stelling brengen. Oog in oog met Kenneth Vermeer tekende de Sloveen voor zijn eerste treffer in Eindhovense dienst. Matavz tekende en passant voor de snelste treffer die een PSV’er ooit scoorde in de Eredivisie tegen Ajax.

,,Te veel mensen stonden op dat moment verkeerd. Zo’n vroege achterstand is natuurlijk een domper zo vroeg in de wedstrijd’’, blikte Frank de Boer terug. ,,Daarna hebben we het goed opgepikt en verder de hele eerste helft gedomineerd. PSV had ook lang moeite met Christian Eriksen, die als valse rechtsbuiten speelde.’’

De competitietopper PSV - Ajax kende merkwaardige verloop. De competitietopper PSV - Ajax kende merkwaardige verloop.

In het stuwmeer aan blessuretijd van de eerste helft kreeg Ajax meer grip op het spel. PSV oogde aangeslagen door het pijnlijke verlies van Tyton. Na doorkoppen van Siem de Jong prikte de vanaf rechts spelende Kolbeinn Sigthórsson de bal fraai over Sinouh: 1-1. Derk Boerrigter had de Amsterdammers nog voor de pauze aan een voorsprong kunnen helpen. De linksbuiten schoot echter in het zijnet. Ajax leek het initiatief van PSV over te nemen, maar verzuimde door te drukken. Dat bleek ook toen Gregory van der Wiel de tweede helft opende met een schot op de vuisten van Sinouh. Opnieuw liet een Ajacied een riante kans onbenut… ,,Uiteindelijk hadden we voor rust de meeste balbezit en creëerden we de meeste kansen. Jammer dat het dan bij rust 1-1 is’’, vervolgde De Boer.

Een discutabele beslissing van scheidsrechter Björn Kuiper legde, naar snel duidelijk werd, de basis voor de 2-1. De arbiter bestrafte obstructie van Van der Wiel op Mertens wel (bizar) zwaar door PSV een penalty te schenken. Georginio Wijnaldum schoot vanaf elf meter feilloos raak: 2-1. ,,Volgens mij blokte Gregory Mertens met zijn borst’’, verwoordde De Boer zijn onvrede over de beslissing van Kuipers. ,,Volgens mij mag dat, ook in de zestien. Dan is het gewoon een indirecte vrije trap.’’

De Eindhovenaren putte een nieuwe dosis vertrouwen uit de nieuwe voorsprong. Toby Alderweireld redde op de doellijn bij een inzet van de bij vlagen ongrijpbare Mertens. Aanvoerder Jan Vertonghen blokte een gevaarlijk schot van Derijck. Nadat Vermeer Matavz met een goede redding had afgehouden van een tweede doelpunt, bracht aan de overkant ook Sinouh redding op de inzet van Eriksen. De doelmannen hielden hun ploegen die fase sterk op de been. Waarbij aangetekend dat Vermeer fraaiere reddingen (op moeilijkere inzetten) verrichtte dan zijn tegenstrever van PSV. De Boer: ,,Na de eerste goede mogelijkheid na rust van Gregory hadden we blijkbaar een black-out. Die fase hadden we ook op een 4-1 achterstand kunnen komen. ‘Gelukkig’ bleef het die fase bij 2-1.’’

Alsof de competitie nog niet bizar genoeg was, tekende zondag nóg een spits voor zijn eerste doelpunt bij een nieuwe werkgever. Koud een kwartier in het veld als vervanger van Sigthórsson rondde Dmitry Bulykin de panklare voorzet van de opgekomen Van der Wiel haarfijn af.
,,Een fantastische goal, een echte spitsengoal’’, taxeerde De Boer de fraaie treffer van Bulykin op waarde. De Ajax-trainer zag in de slotfase ook Vurnon Anita geblesseerd(kneuzing) afhaken.
Aan spanning tot en met de laatste minuut geen gebrek in de bizarre topper. Een derde en winnend doelpunt bleef uit. De topper PSV - Ajax bleef daarmee zonder winnaar. De Boer: ,,Al met al kan ik leven met de 2-2. Ik denk dat we daar over de hele wedstrijd gezien tevreden mee kunnen zijn.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van PSV - Ajax en reacties na afloop van de Ajacieden


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Eriksen in een duel om de bal. Christian Eriksen in een duel om de bal.
Vurnon Anita verliet het veld in de tweede helft met een blessure. Vurnon Anita verliet het veld in de tweede helft met een blessure.
Ook Nicolai Boilesen raakte geblesseerd. Hij werd al na achttien minuten gewisseld. Ook Nicolai Boilesen raakte geblesseerd. Hij werd al na achttien minuten gewisseld.
Na de noodgedwongen pauze pakten PSV en Ajax het spel weer op. Na de noodgedwongen pauze pakten PSV en Ajax het spel weer op.
Kolbeinn Sigthórsson scoorde vlak voor rust de gelijkmaker. Kolbeinn Sigthórsson scoorde vlak voor rust de gelijkmaker.
De 1-1 van Sigthórsson werd bescheiden gevierd door de Ajacieden. De 1-1 van Sigthórsson werd bescheiden gevierd door de Ajacieden.
Gregory van der Wiel veroorzaakte in de tweede helft een penalty. Gregory van der Wiel veroorzaakte in de tweede helft een penalty.
Dmitry Bulykin verving doelpuntenmaker Sigthórsson met succes, want ook hij was trefzeker. Dmitry Bulykin verving doelpuntenmaker Sigthórsson met succes, want ook hij was trefzeker.
Het schot van Bulykin verdwijnt in het doel. Het schot van Bulykin verdwijnt in het doel.