Menu
Ajax en PSV tekenen voor topduel

Ajax en PSV tekenen voor topduel

Koploper Ajax en naaste belager PSV tekenen zondag (12.30 uur) voor dé kraker in de Eredivisie. Het verschil tussen beide topploegen bedraagt slechts twee punten.

De belangen en het te winnen, dan wel te verliezen, prestige zijn dus groot. Ajax heeft zondag het voordeel van een thuiswedstrijd in de Amsterdam ArenA, hét domein waar elke Ajacied zich thuis zal voelen.
Komend weekend staat het stadion in het teken van de campagne 'Ik ben Ajacied'. Rondom Ajax - PSV wordt onder meer extra aandacht besteed aan de vijf clubwaarden van Ajax. Ajacieden uit het heden en verleden spelen zondag een hoofdrol in de ArenA, alweer tien jaar een vertrouwd thuis voor de Amsterdamse club. De toeschouwers worden zondag getrakteerd op en wellicht ook verrast met een veelzijdig en onvergetelijk programma. Een programma met als hoofdact, vanzelfsprekend, Ajax - PSV.

Afgelopen seizoen leverde Ajax - PSV ook al een kleurrijk en feestelijk spektakel op. Op het moment waarop de spelers de grasmat betraden, kleurden de tribunes als bij toverslag rood en wit. In de vertrouwde clubkleuren waren onder meer ‘F-side 1976’, ‘Anno 1900’ en ‘Ajax Amsterdam' te lezen. Allemaal verwijzingen naar de roemruchte historie van Ajax en zijn supporters. De imponerende supportersactie ten spijt, slaagden de Ajacieden er die dag niet in te winnen van PSV. Na een enerverende wedstrijd besloten beide kemphanen het duel met een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. ,,Er zijn zeker saaiere 0-0-wedstrijden geweest om naar te kijken’’, loofde Ajax-trainer Danny Blind naderhand de attractiviteit van het duel. Voor de Ajacieden was de ontmoeting met de Eindhovenaren een generale voor het Champions Leaguetreffen tegen Internazionale. PSV likte zijn wonden na de Europese uitschakeling, dagen eerder, tegen Olympique Lyon.

Urby Emanuelson duelleert met PSV-middenvelder (en oud-Ajacied) Jason Culina. De laatste competitiestrijd tussen Ajax en PSV leverde geen doelpunten op: 0-0. Urby Emanuelson duelleert met PSV-middenvelder (en oud-Ajacied) Jason Culina. De laatste competitiestrijd tussen Ajax en PSV leverde geen doelpunten op: 0-0.

De ArenA heeft dit seizoen, letterlijk, nóg meer aan roodwitte uitstraling gewonnen. Extra veel vlaggen en vaandels sieren de stadionwanden. Waren voorheen de kampioensvaandels in de nok van het stadion dé blikvangers, deze voetbaljaargang ademt het hele stadion het Ajax-gevoel uit. Wie de sporttempel passeert, kan evenmin om de ArenA heen als thuis voor Ajacieden. Levensgrote banieren sieren de buitenkant van het stadion. Onder meer Markus Rosenberg, Klaas Jan Huntelaar en Mauro Rosales vertolken daarop het ultieme Ajax-gevoel.

Of de campagne 'Ik ben Ajacied' de hoofdmacht van trainer Henk ten Cate tot extra grote daden motiveert, is natuurlijk nooit met honderd procent zekerheid te zeggen. Opvallend is wel dat de Amsterdammers dit voetbaljaar alleen bij Roda JC drie punten misliepen. Sinds jaren is Ajax dit seizoen weer de trotse koploper in de eredivisie. Vorig weekeinde werd wat dat betreft een nuttige zege (0-3) behaald op het kunstgras bij Heracles Almelo. Ajacied Jaap Stam kan daarom met een goed (Ajax-)gevoel beginnen aan het karwei tegen zijn oude club. De aanvoerder werd tegen de Heraclieden nog gespaard. Aan Eindhovense kant zijn meerdere oud-Ajacieden actief. De trainers Ronald Koeman, Jan Wouters en Tonnie Bruins Slot delen een verleden in Amsterdam. Met Michael Reiziger, Patrick Kluivert, Jason Culina en Michael Lamey beschikken de Eindhovenaren ook over veldspelers met een Ajax-verleden.

Voor de Eindhovenaren ging het tot nu toe alleen faliekant mis tegen FC Twente. De ploeg van trainer Koeman liep averij (een 1-0 nederlaag) op in Enschede. Blaise N’Kufo lukte wat dit - en afgelopen - voetbaljaar weinig spelers is gelukt: scoren tegen PSV. Ook Europees presteren de Eindhovenaren uistekend. In de Champions League heeft de ploeg van Koeman zich al geplaatst voor de volgende ronde. Zeges op Galatasaray en Girondins Bordeaux hielpen de Eindhovenaren in een zetel naar de volgende ronde. De prima reeks in nationaal en internationaal verband zegt veel, zo niet alles over het hoge niveau van de komende tegenstander in de ArenA.

Ajax en PSV troffen elkaar dit seizoen al een keer eerder in de ArenA. Op 13 augustus was de regerend landskampioen officieel de thuisspelende ploeg in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De openingwedstrijd van de gloednieuwe voetbaljaargang 2006-2007, traditioneel het treffen tussen de kampioen en bekerwinnaar, werd met 1-3 gewonnen door de bekerwinnaar uit Amsterdam. Drie maanden later lijkt de eerdere krachtmeting een mooi voorproefje op de zondag te spelen competitietopper. Een overwinning maakt de feestvreugde in de ArenA komend weekend nog groter!

De vijf clubwaarden van Ajax:

1. Ajax inspireert en bindt zijn fans aan zich over de hele wereld.
2. Ajax wint met aanvallend, creatief en dominant voetbal.
3. Ajax kent een professioneel topsportklimaat met zijn unieke jeugdopleiding.
4. Ajax garandeert continuïteit door een gezonde bedrijfsvoering, gekoppeld aan het bewaken van zijn historische clubcultuur.
5. Ajax neemt actief zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ajax - PSV, de laatste vijf keer (in competitieverband):

2005-2006: 0-0
2004-2005: 0-4
2003-2004: 2-1
2002-2003: 2-4
2001-2002: 1-3