Menu
Ajax en Purmerend gaan samenwerken

Ajax en Purmerend gaan samenwerken

Onder feestelijke omstandigheden heeft Ajax vrijdagavond de 31e samenwerkingsovereenkomst gesloten met een amateurvereniging uit de regio. Het gaat om FC Purmerend, dat met behulp van Amsterdamse voetbalkennis de jeugdopleiding wil verbeteren. Andersom wenst Ajax de eerste optie te hebben wanneer een jeugdspeler van de Noord-Hollandse club over een flinke dosis talent beschikt.

Joost van Dam, trainer van Ajax E2 en verantwoordelijk voor samenwerkingsverbanden met amateurclubs, zegt verheugd te zijn met de overeenkomst die is gesloten. Purmerend is de twaalfde club waarmee Ajax een ‘gewone’ verbintenis aangaat. Daarnaast bestaan er ook negentien zogenoemde HETT-verenigingen. Die samenwerkingsverbanden gaan nog een stap verder dan de gewone.

De verbintenis met Purmerend werd in de Amsterdam Arena ondertekend, vlak voor het duel tussen Ajax en sc Heerenveen. Hierbij was onder meer algemeen directeur Marc Overmars aanwezig. ,,Het is altijd weer een happening’’, aldus Van Dam over het feestelijke moment, dat zoals gewoonlijk werd ingeleid met een buffet.

Joost van Dam, trainer van Ajax E2, is verantwoordelijk voor samenwerkingsverbanden met amateurclubs. Joost van Dam, trainer van Ajax E2, is verantwoordelijk voor samenwerkingsverbanden met amateurclubs.

Hoewel de eerste contacten met Purmerend vorig jaar al werden gelegd, ging Ajax pas dit seizoen serieus in gesprek met de amateurclub. ,,We hebben eerst gekeken of Purmerend past in het rijtje van clubs waarmee we al een samenwerking hebben. Daarbij kijken we naar de structuur van de jeugdopleiding, maar ook naar het aantal jeugdleden en de ambitie van de club.’’ Dat zat goed, dus volgde stap twee: een gesprek waarin beide clubs hun doelen kenbaar maakten. Na dit gesprek stond de overeenkomst voor een groot deel in de steigers.

Volgens Van Dam heeft de samenwerking de nodige voordelen voor Purmerend. ,,Het heeft aantrekkingskracht op potentiële leden, maar het is ook interessant voor huidige jeugdleden. Het kan een goede manier zijn om het niveau van de trainers te verhogen. Voor hen organiseren we speciale bijeenkomsten waarop ze kunnen zien hoe wij bij Ajax de jeugd opleiden. Ook kunnen de clubs gebruik maken van de Ajax Online Academy, waarop allerlei oefenstof te vinden is.’’

Ook Ajax heeft baat bij de verbintenis. Mocht er in de jeugd van Purmerend een exceptioneel talent rondlopen, dan verwacht Ajax daarover te worden geïnformeerd door de club. ,,Dat is een verplichting voor Purmerend, al vind ik verplichting een groot woord’’, aldus Van Dam. ,,Maar daar verlangen we in principe wel naar. Net zoals we er graag van op de hoogte zijn als een andere profclub interesse heeft in een spelertje. Wij willen de eerste optie hebben op een talent.’’

Gezien de ligging zou je verwachten dat Purmerend, dat over een bloeiende jeugdafdeling beschikt, eerder in aanmerking zou komen voor een samenwerking met AZ. Maar volgens Van Dam was dat geen optie voor de club. ,,Het was Ajax of niet, begreep ik. Het schijnt dat de club nogal wat Ajax-fans telt.’’