Menu

Ajax en Rafael van der Vaart sluiten nieuwe overeenkomst

Ajax heeft het contract van Rafael van der Vaart aangepast. In ruil voor betere financiële condities zal Van der Vaart minimaal tot medio 2004 bij Ajax blijven spelen. Over de precieze financiële details van de overeenkomst, die een looptijd heeft tot de zomer van 2006, doet Ajax zoals gebruikelijk geen mededelingen.

Ajax' technisch directeur Leo Beenhakker is zeer verheugd over de overeenstemming die met Rafael van der Vaart is bereikt. Beenhakker: "Ondanks alle stof die deze zaak in de media heeft doen opwaaien, zijn de gesprekken tussen Søren Lerby (de zaakwaarnemer van Van der Vaart) en mijzelf altijd in een goede en professionele sfeer verlopen. Het is voor Ajax fantastisch nieuws dat Rafael ook volgend seizoen nog bij ons speelt. Het aangepaste contract betekent namelijk dat - mocht er buitenlandse belangstelling voor Rafael komen - hij daar niet op kan en wil ingaan."

Rafael van der Vaart kwam op 1 juli 1999 bij Ajax onder contract. Groot geworden in de eigen jeugdopleiding van Ajax drukte Van der Vaart een belangrijk stempel op de prestaties van de regerend landskampioen en houder van de Amstel Cup. Naast de landstitel en de beker verzekerde Ajax zich met Van der Vaart van de tweede ronde van de UEFA Champions League, van de Johan Cruijff Schaal en twee maal van de eindzege in het Amsterdam Tournament.

De clubtopscorer van het vorig seizoen (14 doelpunten) werd voor zijn imposante bijdrage aan de successen van Ajax op alle fronten onderscheiden. Zo werd Rafael van der Vaart door zijn collegae uitgeroepen tot Talent van het Jaar, een titel die hem ook in de verkiezing van De Telegraaf en Voetbal International ten deel viel. Bovendien werd Rafael van der Vaart in Amsterdam uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Vorig seizoen en dit seizoen was Rafael van der Vaart langdurig uit de roulatie door blessures. Desondanks maakte hij op 6 oktober 2001 zijn debuut in het Nederlands Elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra en speelde hij inmiddels 3 interlands.

Voor Ajax speelde Rafael van der Vaart tot nog toe 73 officiële wedstrijden waarin hij 37 keer scoorde. In competitieverband staat de teller voor Van der Vaart op 57 wedstrijden en 28 doelpunten.

Van der Vaart zelf is verheugd met de nieuwe overeenkomst: ,,Ik ben erg blij, nu zijn we eindelijk van dat gezeur af. Maar eigenlijk zijn de onderhandelingen, op een paar dingetjes na, wel goed verlopen. Ik heb ook niet gedacht dat we er niet uit zouden komen, want ik wilde graag nog een jaar voor Ajax spelen. Maar het is wel een opluchting, want nu kan ik me weer met een 'leeg hoofd' zoals ze dat noemen, richten op voetbal. En nu ga ik eerst fit worden, daarna een klein feestje vieren."