Menu
Ajax en Rangers delen korte historie

Ajax en Rangers delen korte historie

Ajax en Glasgow Rangers delen een korte, interessante historie. De eerste onderlinge ontmoeting was op 16 januari 1973. Ruim 34 jaar later openen de Ajacieden hun trainingskamp in Schotland met een oefenduel tegen de Rangers.

Ronald de Boer laat drie spelers van Glasgow Rangers achter zich tijdens de Champions-leaguewedstrijd in Glasgow (31 oktober 1996). Enkele jaren later hulde de middenvelder zich zelf in het blauwe tenue van de Schotse topclub. Ronald de Boer laat drie spelers van Glasgow Rangers achter zich tijdens de Champions-leaguewedstrijd in Glasgow (31 oktober 1996). Enkele jaren later hulde de middenvelder zich zelf in het blauwe tenue van de Schotse topclub.

Glasgow Rangers FC – Ajax begint dinsdagavond om 19.45 uur. De mannen van trainer Henk ten Cate besluiten hun oefentrip zaterdag tegen en bij Falkirk. Na twee topduels in het LG Amsterdam Tournament (tegen Atlético Madrid en Arsenal) moeten de Ajacieden klaar zijn voor het echte serieuze voetbalwerk. Te beginnen met de strijd om de Johan Cruijff Schaal, op 11 augustus tegen PSV. In dezelfde periode wacht de Amsterdammers zowel de eerste verplichtingen in de Eredivisie als een duo kwalificatieduels voor de Champions League.

Historie

Op Ibrox Park waren in 1973 57.000 liefhebbers getuige van de allereerste wedstrijd om de Europese Supercup. De gloednieuwe strijd tussen de houder van de Europa Cup voor landskampioenen en die voor bekerwinnaaars (Europa Cup II) was een idee van dagblad De Telegraaf. Voor een officieel erkende hoofdprijs ging de trofee begin jaren zeventig niet door. Officieel of niet; Ajax verschafte zichzelf in Glasgow met een zege (1-3) een uitstekende uitgangspositie voor de return in Amsterdam. John Rep, Johan Cruijff en Arie Haan verzorgden de treffers voor de ploeg van trainer Stefán Kovács.

Acht dagen later was het Olympisch Stadion het decor bij de beslissende slag. Vooral door de ruime Ajax-overwinning in de heenwedstrijd, was de publieke belangstelling niet bijster groot. ‘Slechts’ 26.168 toeschouwers waren getuige van de 3-2 overwinning op de 100-jarige Rangers die Ajax de Super Cup opleverde. Na de treffers van Haan, Gerrie Mühren en Johan Cruijff was het tijd voor een uitgebreide ereronde over vertrouwde voetbalgrond. De Ajacieden toonden de (toen nog) kolossale en loodzware Super Cup aan het halfgevulde stadion.

Piet Keizer neemt het doel van Glasgow Rangers onder vuur tijdens de returnwedstrijd om de Europese Supercup op 24 januari 1973. Piet Keizer neemt het doel van Glasgow Rangers onder vuur tijdens de returnwedstrijd om de Europese Supercup op 24 januari 1973.

In 1996 veroverde Champions-leaguewinnaar Ajax zijn tweede Europese Super Cup. De Champions-leaguewinnaar van 1995 was te sterk voor Europa Cup II-houder Real Zaragoza. Dit keer namen de Amsterdammers na de zege een aanmerkelijk handzamere Super Cup in ontvangst. Ajax is, kortom, de trotse bezitter van twee, in formaat en uiterlijk verschillende Super Cups.

In het seizoen 1983-1984 speelden Ajax en Glasgow Rangers een vriendschappelijk duel op Ibrox Park. Tienduizend - vooral Schotse - toeschouwers waren getuige van de ruime 4-0 overwinning van de Rangers.

De Amsterdammers maakten voor het laatst hun opwachting op Ibrox in het seizoen 1996-1997. In groep A van de Champions-league deden de Ajacieden goede zaken met de 0-1 overwinning op de ploeg waarin oud-Ajacied Peter van Vossen meespeelde. Uitblinker Arnold Scholten nam de enige treffer voor zijn rekening. De middenvelder schoot fraai raak.

De nogal defensief spelende Schotten (de latere Ajacied Brian Laudrup was de enige aanvaller) kregen waar ze recht op hadden: niets. Twee weken eerder troffen beide ploegen elkaar in de ArenA. Het werd dé wedstrijd van Daniel da Cruz Carvalho. En dat terwijl de avond van de zestiende oktober ververvelend begon voor de jonge Portugees. In de ArenA-kleedkamer vond Dani een shirt met zijn officiële naam Carvalho. De aanwinst, die liever furore wilde maken onder zijn ‘artiestennaam’ Dani, trok het thuisshirt mokkend aan. ‘Carvalho’ -tot Ajax – Glasgow Rangers vooral te bewonderen in Ajax 2 - vertaalde zijn irritaties naar superieure voetbalstaaltjes op de ArenA-mat. Nog voor rust slaagde Dani erin Rangers-doelman Theo Snelders twee keer koppend te verslaan. Na de rode kaart voor Paul Cascoigne, na natrappen naar Winston Bogarde, was de Champions Leaguewedstrijd feitelijk gespeeld. Ajax boekte uiteindelijk een 4-1 overwinning en het Amsterdamse publiek was op slag Dani-fan.