Menu
'Ajax en ROC ondersteunen elkaar'

'Ajax en ROC ondersteunen elkaar'

De afgelopen twee jaar verkeerde de samenwerking tussen Ajax en de Stichting ROC van Amsterdam –ROC Flevoland in de pilotfase. Voorafgaand aan Ajax - Heracles Almelo werd de samenwerking voor de komende vijf jaar in een nog serieuzere vorm gegoten. Ajax en het ROC (Regionaal Opleidings Centrum) blijven ook de komende jaren nauw samenwerken.

Wekelijks zijn zo’n honderd leerling-studenten van het ROC in touw bij Ajax; op de Toekomst of in de Amsterdam ArenA. ,,Dan kun je onder meer denken aan koks op de Toekomst, beveiligingsmedewerkers plus medewerkers bij de Ajax Experience en de AEGON Future Cup’’, schetst Ed Lefeber als manager Vereniginszaken en Projecten van Ajax een beeld van de brede ‘inzetbaarheid’ van de ROC’ers. ,,Maar er zijn bijvoorbeeld ook leerlingen die de camera-analyse verzorgen bij jeugdwedstrijden op de Toekomst. Dat raakt dus ook het voetbal. We willen de studenten op zoveel mogelijk plekken inzetten. En we ontvangen op die manier heel veel verschillende leerlingen, van veel verschillende opleidingen. De leerlingen doen werkervaring op bij Ajax, terwijl ook wij daar profijt van hebben. Zo ondersteunen we elkaar.’’

Het ROC van Amsterdam en ROC Flevoland onderwijzen zo’n vijftigduizend leerling-studenten. Het ROC heeft vergelijkbare leerbedrijven opgezet met andere gevestigde namen, vaak met wereldwijde uitstraling. Het Schiphol College is daar een voorbeeld van. Ook op en rond de luchthaven doen vele leerlingen-studenten dagelijks kostbare leer- en praktijkervaringen op. Ook het Ronald McDonald Centre biedt leerlingen een mooie leerplek.

,,Het is goed om ook met Ajax een leerbedrijf te beginnen’’, vertelt Edo de Jaeger. De voorzitter van de Raad van Bestuur van de stichting ROC van Amsterdam en ROC Flevoland onderhoudt frequent contact met zijn collega’s bij Ajax. ,,Daarbij willen we een goede band bouwen met onze partners. Ajax is een wereldnaam. Leerlingen vinden het leuk om in zo’n speciale organisatie te werken. Bijvoorbeeld als kok op de Toekomst is het natuurlijk mooi om iets te doen voor je idolen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Leerlingen leren het meeste in de praktijk en hebben een mooie naam op hun CV staan. Ajax neemt ook op deze manier zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Ed Lefeber, Henri van der Aat (v.l.n.r. Ajax) en Edo de Jaeger en Peter Janssen (ROC) heffen het glas op de samenwerking. Ed Lefeber, Henri van der Aat (v.l.n.r. Ajax) en Edo de Jaeger en Peter Janssen (ROC) heffen het glas op de samenwerking.