Menu
Ajax en Roda JC spelen hét topduel

Ajax en Roda JC spelen hét topduel

Niet PSV - Feyenoord, maar het duel tussen Roda JC en Ajax mag zich afficheren als dé toppper van dit competitieweekend. Wie zich tenminste laat leiden door de stand op de ranglijst…

Ajax en AZ voeren gebroederlijk de ranglijst aan in de Eredivisie 2006-2007. Negen punten bedraagt de volle buit uit de eerste drie competitieduels. ‘Iets’ lager slechts staat de Roda Juliana Combinatie gerangschikt. De ploeg van trainer Huub Stevens opende de nieuwe voetbaljaargang met nipte zeges op Excelsior (0-1) en ADO Den Haag (1-0). Afgelopen weekend kwamen de Limburgers een gelijkspel overeen met FC Twente: 2-2. Net als FC Groningen verzamelde Roda JC inmiddels zeven punten. AZ mag - op basis van het betere doelsaldo - de koppositie claimen. Ajax is daardoor de voorlopige nummer twee. De Limburgers moeten om dezelfde reden FC Groningen voorrang geven. Roda JC staat vierde. Ter vergelijk: PSV (nummer 6) en Feyenoord (10de) staan een klein stukje lager. Voor wat het waard is natuurlijk, zo vroeg in het seizoen.

Ajax heeft het traditioneel moeilijk in het hol van de geelzwarte leeuw. Wie de statistieken erop naslaat van de afgelopen seizoenen, weet genoeg. De 2-1 nederlaag uit de Eredivisie-jaargang 2005-2006 staat wat dat betreft niet op zichzelf. In de twee voetbaljaargangen daarvoor ging het telkens net goed. Twee keer verlieten de Ajacieden het Limburgse land met een benauwde 1-2 overwinning.
Tussen 2000 en 2003 was het de Amsterdammers niet gegeven te winnen in Kerkrade. Een 1-1 gelijkspel was eerder regel dan uitzondering. Liefst drie keer op rij eindigde Roda JC - Ajax in 1-1. Inmiddels oud-Ajacieden als Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic en Shota Arveladze schonken Ajax met hun treffer telkens een punt. Op 31 maart 2000 ging het zelfs faliekant mis voor de Amsterdammers. De 3-0 nederlaag moet het effect hebben gehad van een mokerslag.

Terug naar afgelopen seizoen. In de laatste ontmoeting tussen Roda JC en Ajax in het Parkstad Limburg Stadion zit minimaal een goed boek. Een film mag ook. Alleen al op basis van de voor- en nageschiedenis toch minstens een fikse thriller. Een onvervalste 'page-turner' of 'blockbuster'. Roda JC - Ajax had alles wat voetbal interessant maakt: dramatiek, doelpunten, emoties en onrecht.
De Kerkradenaars hadden nog een appeltje te schillen met Ajax, voorafgaand aan het competitietreffen op 2 april 2006. Op sensationele wijze waren de Amsterdammers er luttele weken eerder in geslaagd Roda te ‘wippen’ uit het bekertoernooi. Klaas Jan Huntelaar schoot Ajax, in de halve finale van de Gatorade Cup, met een omhaal alsnog naast de Limburgers. In de verlenging plaatsten de Amsterdammers zich voor de bekerfinale. De mokerslag was dit keer voor de Limburgers.

Roda JC zon dus begrijpelijkerwijs op wraak. In het Parkstad Limburg Satdion werd Huntelaar (soms te) fors aan banden gelegd, maar toch slaagde de spits er in te scoren: 0-1. Na het eigen doelpunt van Olaf Lindenbergh (1-1) vlamden de emoties binnen en buiten het veld pas echt hoog op. De voor Ajax treurige balans: rood voor trainer Danny Blind (na een emotionele uitval tegenover de zwak fluitende Luinge) en verdediger Juanfrán. En, erger nog, een 2-1 nederlaag door een treffer van Sonko.
De Ajacieden moesten in de slotfase van de competitie alsnog alle zeilen bijzetten voor plaatsing voor de play-offs. Iets wat de Amsterdammers uiteindelijk lukte. Maar de stelling dat Roda-uit een traditioneel lastig duel is, bleek zeker die middag een onvervalst groot understatement…

Roda JC - Ajax, de laatste vijf keer:

2005-2006: 2-1 (doelpunt Ajax: Huntelaar)
2004-2005: 1-2 (Charisteas, Escudé)
2003-2004: 1-2 (Soetaers, Sikora)
2002-2003: 1-1 (Van der Vaart)
2001-2002: 1-1 (Zlatan)