Menu
Ajax en Roda JC strijden om felbegeerde plek in bekerfinale

Ajax en Roda JC strijden om felbegeerde plek in bekerfinale

Met Roda JC en NAC als tegenstanders speelt Ajax in vier dagen tijd twee thuiswedstrijden. Duels waarbij de thuisploeg moet kunnen rekenen op een goedgevulde Amsterdam Arena. Woensdagavond trapt Ajax om 21.00 uur af voor het duel in de halve finale van het Gatorade Cup-toernooi. De inzet: een plek in de bekerfinale. Zondagmiddag staat tegen NAC de strijd om een play-offticket weer centraal.

Voorlopig dus eerst alle aandacht voor de bekeravonturen van de ploeg van trainer Danny Blind. Wat voor Ajax geldt, gaat ook op voor de overige halve finalisten Roda JC, AZ en PSV: twee wedstrijden winnen en de felbegeerde Gatorade Cup mag worden bijgezet in de prijzenkast. Voor het zo ver is: na het thuisduel tegen de ploeg uit Kerkrade wacht op zondag 7 mei eventueel een bekerfinale. De Amsterdammers wonnen hun laatste beker in 2002. Het wordt dus weer eens tijd voor een hoofdstedelijk bekerfeestje.

Ajax bereikte de halve finales van het nationale bekertoernooi met zeges op FC Eindhoven (1-6) en sc Heerenveen (0-3). Na twee uitwedstrijden mogen de Ajacieden hun bekergeluk beproeven in eigen stadion. Ook Jong Ajax deed mee aan het ‘grote’ Gatorade Cuptoernooi. De ploeg van trainer-opleider John van den Brom werd uitgeschakeld door eerstedivisionist Helmond Sport. In Helmond moesten de Ajax-Beloften een 2-1 nederlaag incasseren.

Kort na de zege op Jong Ajax werden de Helmonders zelf uitgeschakeld. Uitgerekend Roda JC was op 31 januari met 0-2 te sterk. Andres Oper nam de gehele productie van de Kerkradenaars voor zijn rekening. Oper is daarmee ook in de Arena een speler om nadrukkelijk in de gaten te houden.

De ploeg van trainer Huub Stevens is toch al bezig aan een sterk bekerseizoen. In tegenstelling tot de matige prestaties in de competitie, tonen de geelzwarten zich in bekerduels ware 'cupfighters'. De grootste (beker)stunt werd op 21 december gerealiseerd met het uitschakelen van Feyenoord: 1-0. In het eigen Parkstad Limburg Stadion scoorde Sergio de enige en daarmee winnende treffer. De Kerkradenaars elimineerden eerder al Go Ahead Eagles (0-1, treffer Dirk-Jan Derksen), Rijnsburgse Boys (4-0) en SV Triborgh (0-5).

Roda JC bezet momenteel de twaalfde plek in de Eredivisie. De ploeg van Huub Stevens behaalde net zoveel punten als Vitesse, maar legt het voorlopig af op een nadeliger doelsaldo. RKC is met twee punten meer nog binnen bereik.

Onder de Roda Juliana Combinatie is het gat met naaste belager Heracles Almelo aanzienlijker. De Limburgers vergaarden zeven punten meer dan Heracles, dat nog niet geheel is gevrijwaard van dreigend nacompetitievoetbal.

De geelzwarten besloten hun tot nu toe laatst gespeelde competitiewedstrijd met een 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag. Een week eerder leverde de thuiswedstrijd tegen Sparta een identieke eindstand op.

De laatst gespeelde editie van Ajax - Roda JC werd een prooi voor de thuisploeg. Eerder dit seizoen won Ajax met 4-1. De Ajax-goals kwamen van Angelos Charisteas (twee), Steven Pienaar en Tomás Galásek. Sonko scoorde namens de gasten. Afgelopen seizoen was het verschil tussen Ajax en Roda duidelijk kleiner. Yannis Anastasiou schonk Ajax twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd alsnog de overwinning: 1-0.

Welke ploeg zich woensdagavond ook winnaar mag noemen; revanche laat niet lang op zich wachten. Op 2 april staan Roda JC en Ajax alweer opnieuw tegenover elkaar. Dit keer in Eredivisieverband. Plaats van handeling is dan het Parkstad Limburg Stadion.

Dat Ajax - Roda JC vanavond om 21.00 uur wordt gespeeld, houdt verband met het uitzendschema van SBS6. Omdat de andere halve finalestrijd PSV - AZ om 19.00 uur begint, worden woensdag twee bekerduels achter elkaar uitgezonden.

Zo tegen middernacht weten de Ajacieden of een herhaling van het voor de Amsterdammers zo succesvolle bekertoernooi 2001-2002 mogelijk is.
Op zondag 12 mei 2002 hielden de beide bekerfinalisten FC Utrecht en Ajax elkaar tijdens de reguliere speeltijd (2-2) in balans. In de Rotterdamse Kuip tekenden Utrechter Igor Gluscevic (tweemaal) plus de Ajacieden Mido en Wamberto voor de treffers. De winnende treffer van invaller Zlatan Ibrahimovic bezorgde de Amsterdamse club in de verlenging zijn vijftiende nationale beker.

Ajax - Roda JC de laatste vijf duels

24 september 2005: 4-1
25 september 2004: 1-0
14 maart 2004: 4-2
19 april 2003: 4-2
19 augustus: 1-1

Laatste overwinning Roda JC: 29 oktober 1999: 1-2

Kijk hier voor de kaartverkoop voor Ajax - Roda JC