Menu
Ajax en Tukkers tekenen voor topduel

Ajax en Tukkers tekenen voor topduel

De kans dat Ajax zijn grootste zeges ooit op FC Twente zal evenaren, laat staan overtreffen, lijkt niet groot. FC Twente is ook dit seizoen een geduchte opponent voor alle clubs uit de Eredivisie. De laatste thuiswedstrijd van 2007 kan wel eens een lastige worden.

Urby Emanuelson omspeelt Orlando Engelaar tijdens de laatste editie van Ajax - FC Twente. Urby Emanuelson omspeelt Orlando Engelaar tijdens de laatste editie van Ajax - FC Twente.

De twee grootste zeges van Ajax op FC Twente stammen uit de seizoenen 1978-1979 en 1991-1992. Op 9 juni 1979 walsten de Ajacieden met liefst acht treffers over de Tukkers heen: 8-1. Tscheu-la Ling en Simon Tahamata namen die mooie voetbalmiddag ieder twee treffers voor hun rekening. Wim Meutstege, Ray Clarke plus de Denen Søren Lerby en Frank Arnesen tekenden voor de overige goals.

Bijna dertien jaar later kon het Ajax-publiek in de Meer zeven keer juichen. FC Twente liep dat seizoen in Amsterdam tegen een 7-0-nederlaag op. Dennis Bergkamp realiseerde na de rust een onvervalste hattrick door drie keer toe te slaan. John van Loen scoorde twee maal. Wim Jonk en Aron Winter troffen een keer doel. Vooral Ronald de Boer beleefde die veertiende maart 1992 een miserabele voetbaldag. De tweelingbroer van Frank was dat seizoen door Ajax uitgeleend aan de club uit Enschede. In de seizoenen daarna kwam het alsnog goed tussen Ronald de Boer en ‘zijn’ Ajax.

2006-2007:
Afgelopen seizoen eindigde Ajax - FC Twente in een remise. Het was een terechte uitslag in een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. Voor rust drong vooral FC Twente aan. Orlando Engelaar bezorgde de gasten zelfs een voorsprong door al na acht minuten op fantastische wijze toe te slaan. Met een steenharde volley katapulteerde Engelaar de bal voorbij Stekelenburg.
Kort na de rust trok Wesley Sneijder de stand gelijk. De treffer van de Ajacied was niet minder mooi dan die van Engelaar. De middenvelder schoot de bal van ruim twintig meter, uit een vrije trap, voorbij Sander Boschker. Ajax was in de tweede helft weliswaar de betere ploeg, echt veel kansen dwongen de Amsterdammers niet af. Gezien het evenwichtige wedstrijdbeeld konden de trainers Henk ten Cate en Fred Rutten naderhand leven met het gelijkspel.

De statistieken:

Ajax en FC Twente treffen elkaar donderdag (20.15 uur) voor de 41ste keer in Amsterdam voor een competitieduel. De Ajacieden boekten 32 keer een overwinning op de Tukkers. Twee maal was FC Twente Ajax de baas. Zes keer eindigde Ajax - FC Twente in een gelijkspel.

Ajax - FC Twente, de laatste vijf keer (in de Eredivisie):

2006-2007: 1-1
2005-2006: 2-0
2004-2005: 1-0
2003-2004: 2-1
2002-2003: 3-2

Houd Ajax TV in de gaten voor historische wedstrijdbeelden van Ajax - FC Twente
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>


Ajax - FC Twente op je pc zien?
Klik hier >>