Menu
Ajax en Vitesse defensief uitstekend

Ajax en Vitesse defensief uitstekend

Ajax en Vitesse staan te boek als aanvallend ingestelde ploegen, maar beide clubs hebben ook in defensief opzicht de boel aardig op de rit. De huidige koploper en nummer vier van de Eredivisie hielden dit seizoen het vaakst de nul. Ajax kan tien clean sheets overleggen en Vitesse zeven. Beide ploegen hebben ook de minste tegendoelpunten: elf om zeventien.

Niet alleen uit het aantal tegentreffers blijkt dat Ajax en Vitesse de tegenstanders aardig op afstand weten te houden. De twee clubs krijgen ook weinig corners tegen, 72 om 73. Enkel FC Utrecht deed het in dat opzicht beter. Niet onlogisch dat Ajax en Vitesse ook goed scoren in het klassement van tegengoals uit standaardsituaties.

Scoringskansen
Het is zeker niet zo dat er zaterdagavond een ode aan verdedigend voetbal wordt gebracht, want zoals gezegd spreken Ajax en Vitesse ook aanvallend een aardig woordje mee. Beide clubs behoren tot de beste ploegen van de Eredivisie qua gecreëerde scoringskansen. PSV heeft op dat lijstje de beste papieren, gevolgd door respectievelijk Ajax en Vitesse.

Vitesse leek zich even te ontpoppen tot angstgegner voor Ajax. Vooral de 0-4-bekerzege in de ArenA zo’n dertien maanden geleden hakte erin. De Ajacieden zetten in oktober, ditmaal voor de competitie, orde op zaken door in het Gelredome met 1-3 te winnen. Een 1-0-achterstand werd in de laatste twintig minuten door goals van Viktor Fischer, Riechedly Bazoer en Lasse Schöne weggepoetst.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst