Menu
Ajax evenaart clubrecord

Ajax evenaart clubrecord

Ajax kende in het seizoen 1997-1998 een droomstart. Het vernieuwde Ajax van trainer Morten Olsen speelde zichzelf in de derde wedstrijd van het seizoen naar een recordoverwinning op FC Utrecht (1-7). De Amsterdammers evenaarden daarmee het clubrecord uit 1916.

Michael Laudrup schermt de bal af voor Jean-Paul de Jong tijdens FC Utrecht - Ajax op 31 augustus 1997. Michael Laudrup schermt de bal af voor Jean-Paul de Jong tijdens FC Utrecht - Ajax op 31 augustus 1997.

Na het treffen in Utrecht beschikte Ajax over een doelgemiddelde dat er mocht zijn. De Ajacieden produceerden in drie wedstrijden zeventien doelpunten en incasseerden er slechts een. Alleen de Ajax-selectie uit 1916, toen de club nog uitkwam in de tweede klasse, was net zo productief als de Ajacieden in 1997.

Naast Morten Olsen beleefden onder meer ook Sunday Oliseh, Michael Laudrup en Shota Arveladze hun debuutseizoen als Ajacied. Ook Ole Tobiasen was dat voetbaljaar 1997-1998 een nieuwkomer in het Ajax-shirt. De Deen maakte in de Domstad zijn competitiedebuut. FC Utrecht - Ajax werd om meerdere redenen memorabel voor de verdediger uit Denemarken. Tobiasen bekroonde een sterk optreden met twee treffers en verdiende, naar later bleek, met zijn sterke spel zijn eerste uitverkiezing voor de Deense nationale ploeg.

Na een helft voetbal duidde nog maar weinig op het doelpuntenfestijn dat de Amsterdammers uiteindelijk zouden ontketenen. Tijjani Babangida en Tobiasen bezorgden Ajax na 24 minuten een 0-2 voorsprong. De tegentreffer van Harry Decheiver, hij bepaalde de ruststand op 1-2, schonk de thuisploeg nieuwe hoop.

Richard Witschge duelleert met Tom van Mol. Richard Witschge duelleert met Tom van Mol.

FC Utrecht-trainer Ronald Spelbos vertaalde de Utrechtse hoop naar een wijziging in zijn strijdplan. De oud-Ajacied wisselde zijn centrumverdediger Mitchell van der Gaag, die het bijzonder lastig had met de bewegelijke Shota Arveladze, voor middenvelder Reinier Robbemond. Daarmee werd extra ruimte gecreƫerd in de voorste linie; FC Utrecht vervolgde de wedstrijd met drie spitsen. De omzetting pakte voor de thuisploeg niet uit zoals gehoopt. Sterker nog: het waren vooral de Amsterdamse aanvallers die raad wisten met de omzettingen bij de tegenstander.

Met Jari Litmanen als vervanger van de teleurstellende Dani won Ajax aan slagkracht. Met de Fin in de gelederen werd FC Utrecht alsnog overmeesterd. Na een uur spelen legde Litmanen de bal af op Danny Blind. De captain kogelde de bal vanaf twintig meter voorbij Stefan Postma. In het vervolg sloegen ook Tobiasen, Arveladze en Michael Laudrup toe. Litmanen zette eigenhandig de kroon op zijn sterke invalbeurt door de eindstand met een koelbloedige uithaal te bepalen op 1-7.

De statistieken:

FC Utrecht ontving Ajax 36 keer eerder in de Eredivisie. De Amsterdammers besloten 17 uitwedstrijden in Utrecht met een overwinning. Negen keer eindigde FC Utrecht - Ajax in een gelijkspel, tien keer stapten de Domstedelingen als winnaar van het veld. Het laatste gelijkspel dateert uit het seizoen 1998-1999: 2-2.

FC Utrecht - Ajax, de laatste vijf keer (in de Eredivisie):

2006-2007: 2-3
2005-2006: 1-0
2004-2005: 0-2
2003-2004: 1-0
2002-2003: 1-0

Kijk FC Utrecht - Ajax live op je pc? Klik hier.