Menu
Ajax excelleert in eigen huis

Ajax excelleert in eigen huis

Ajax speelde zich zondagmiddag kinderlijk eenvoudig voorbij Vitesse. Met onder meer Siem de Jong in de rol van smaakmaker én aanjager werd het in de Amsterdam ArenA 4-0. Door het puntenverlies van PSV (1-1 tegen Sparta) sloegen de Ajacieden bovendien een dubbelslag.

Eerder dit seizoen leverde de uitwedstrijd tegen Vitesse de Ajacieden nog een klinkende 1-5- overwinning op. In het Gelredome was Marko Pantelic met zijn drie treffers de onbetwiste hoofdrolspeler. In de ‘return’ (de thuiswedstrijd tegen de Vitessenaren) maakte Pantelic een succesvolle rentree, na een halve week van buikgriep. De Serviër miste door het ongemak donderdag nog het eerste treffen met Juventus. Zoals vaker dit seizoen had de spits een aandeel in een treffer. In de achttiende minuut profiteerde Siem de Jong van het slimme overstapje van de routinier in de Ajax-ploeg. De voorzet kwam vanaf links, van de voet van Suarez. De Jong kon vervolgens simpel – want van dichtbij - inschieten: 1-0.

Deze middag vormde Pantelic een aanvallend trio met Luis Suarez en Christian Eriksen. Suarez had eerder al riante kansen op de openingstreffer onbenut gelaten. Op een fraaie steekpass van linksbuiten Eriksen (de Deen had zijn tweede basisplek bemachtigd), verscheen de captain oog in oog met de uitblinkende Piet Velthuizen. De Uruguayaan probeerde de bal (te) subtiel over de uitgekomen keeper heen te werken. Velthuizen kreeg er simpel een handschoen achter. Drie minuten daarna zag Suarez zijn afstandsschot op de paal eindigen (iets wat hem vlak voor en iets langer na de rust nog twee keer zou overkomen).

Na de treffer van De Jong schoot Suarez toch raak. Via De Jong en Toby Alderweireld belandde de bal bij de topscorer. Na een schot in de Arnhemse verdedigingsmuur, sloeg Suarez in de rebound alsnog toe. De diagonale schuiver was Velthuizen te machtig: 2-0. Bij de 3-0 kregen de Amsterdammers zelfs hulp uit onverwachte hoek. Vitesse-rechtsback Paul Verhaegh verlengde de vrijetrap van Demy de Zeeuw keurig tot in zijn eigen doel.

De rake kopstoot van Verhaegh was voor rust misschien wel het opvallendste moment. De ploeg van trainer Theo Bos was, net als eerder in het Gelredome, even tande- als krachteloos. Al stelde Santi Kolk Maarten Stekelenburg nog wel op de proef met een van dichtbij afgevuurd hard schot. Ook de Ajax-doelman was een grote sta-in-de-weg voor de Gelderlanders.

Demy de Zeeuw controleert op het middenveld. Demy de Zeeuw controleert op het middenveld.

Ajax kon zich met die royale voorsprong relatief rustig voorbereiden op de voetbalweek die komt. Donderdag wacht immers de Europa League-return tegen Juventus. In Turijn moeten de Ajacieden een 2-1-achterstand goed maken. Tegenover het gemis van Suarez (hij is donderdag geschorst) kan Ajax, naast de rentree van Pantelic, vooral vertrouwen putten uit het prima spel van twee Ajacieden. Donderdag etaleerde Siem de Jong zijn klasse al tegen de Italiaanse grootmacht. Zondag schaarde, naast De Jong, ook Eriksen zich onder de uitblinkers. De Deense linkeraanvaller drukte zijn stempel met zijn zelfbewuste en solide spel.

,,We kennen Eriksen als een talent dat niet bang is’’, kenschetste Ajax-trainer Martin Jol een van zijn grootste talenten. ,,Hij heeft vandaag meer geschoten dan sommigen bij ons doen in zes maanden. Eriksen is een echte Ajacied. Hij past in de trend Van der Vaart en Sneijder en is uit hetzelfde hout gesneden als alle grote talenten die in het verleden verkocht zijn of hier nog rondlopen.’’

De Jong excelleerde en was naast zijn dwingende spel ook maker van de 4-0. De aanvallende middenvelder werd aangespeeld door Demy de Zeeuw, waarna de bal vol precisie in de linkerbenedenhoek eindigde. Eriksen zag Velthuizen een handvol minuten later nét aan redding brengen op zijn geplaatste schot. In de laatste twintig minuten wisselden De Jong, Eriksen én Suarez de grootste Ajax-kansen gebroederlijk af. Velthuizen verrichtte het nodige kunst- en vliegwerk om een vijfde tegengoal te voorkomen.

Met Urby Emanuelson (vervanger van De Zeeuw), Nicolas Lodeiro (ingebracht voor Pantelic) en Dennis Rommedahl (voor Siem de Jong) bracht Ajax de voetbalmiddag simpel tot een goed einde. Oleguer moest het duel aan zich voorbij laten gaan. De Spaanse verdediger had te veel last van een 'kopduel' met Kennedy tijdens de laatste training. Oleguer en Kennedy klapten met de hoofden vol op elkaar. Vitesse bood vorig weekeinde titelconcurrent FC Twente nog uitstekend partij. Na een 1-0-voorsprong, gingen de Tukkers alsnog met 1-2 onderuit. Ajax bood de Arnhemmers geen enkele kans op succes. In de Amsterdam ArenA waren de Vitessenaren volslagen kansloos.

,,We dachten niet dat het zo’n walk-over zou worden’’, besloot Jol. ,,Iedereen heeft zijn bijdrage geleverd en iedereen wilde ook scoren. Dat was in de tweede helft ook een beetje het probleem. Zonder vleugels hebben we veel kansen gecreëerd. Maar 4-0 is 4-0. Zeker na zo’n zware Europese wedstrijd.’’

Door het gelijkspel van PSV tegen Sparta (1-1) bedraagt de achterstand op de koploper zeven punten. FC Twente verdiende tot nog toe zes punten meer dan de Amsterdammers. De competitie telt nog tien speelrondes. Jol, over de spannende inhaalrace: ,,Opjagen of zelf jagen wat is lastiger?’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties na afloop en een samenvatting van Ajax – Vitesse

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees

Siem de Jong, Marko Pantelic en Luis Suarez vieren feest na de 1-0. Siem de Jong, Marko Pantelic en Luis Suarez vieren feest na de 1-0.
Weer neemt Eriksen het doel van Vitesse onder vuur. Weer neemt Eriksen het doel van Vitesse onder vuur.
Luis Suarez is blij met de 2-0... Luis Suarez is blij met de 2-0...
..dat alweer zijn 24ste doelpunt van het seizoen was. ..dat alweer zijn 24ste doelpunt van het seizoen was.
Vurnon Anita mocht zich vastbijten in de Vitesse-aanvallers. Vurnon Anita mocht zich vastbijten in de Vitesse-aanvallers.
Van Hulten kijkt toe als Drost hands maakt. Een penalty kreeg Ajax niet. Van Hulten kijkt toe als Drost hands maakt. Een penalty kreeg Ajax niet.
Jan Vertonghen geniet van de ruimte die hij van Vitesse krijgt. Jan Vertonghen geniet van de ruimte die hij van Vitesse krijgt.
Toby Alderweireld houdt Kolk van zich af. Toby Alderweireld houdt Kolk van zich af.
Voor de Ajacieden viel er tegen Vitesse veel te juichen. Voor de Ajacieden viel er tegen Vitesse veel te juichen.
Urby Emanuelson werd gespaard nadat hij versneld was klaargestoomd voor Juventus. Urby Emanuelson werd gespaard nadat hij versneld was klaargestoomd voor Juventus.
Gregory van der Wiel speelde wederom een sterke wedstrijd. Gregory van der Wiel speelde wederom een sterke wedstrijd.